15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Tragedia Colectiv. O minciună care ar trebui să se lase cu demisii

Tragedia Colectiv. O minciună care ar trebui să se lase cu demisii

 

O investigație a jurnalistului Cătălin Tolontan demonstrează că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a ascuns adevărul publicului, în cazul clubului Colectiv. O solicitare către IGSU trimisă prin fax şi rătăcită între instituţiile din subordinea lui Raed Arafat înştiinţa autorităţile că în Colectiv se desfăşoară concerte la care participă mii de oameni.

Potrivit tolo.ro, pe 23 septembrie 2015, la ora 23.32, de la firma de evenimente Emagic a plecat un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU în care firma organizatoare anunţa pompierii „Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București. În acel fax scria şi că la eveniment ar fi urmat să participe foarte mulţi oameni. „La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară”, mai scria, potrivit sursei citate, în faxul trimis de Emagic, una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale. Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Control riguros la ISU doar la presiunea mass-media

„La nivelul ISU Bucureşti nu figurează la acest moment nici un document, nici o solicitare, pentru autorizarea activităţii care se desfăşura acolo, în locaţia respectivă. Mai mult nu am să intru în detalii aici deoarece este o anchetă în desfăşurare, dar noi am verificat dacă era emisă o autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov şi nu există documente la acest moment care să fie depuse, solicitate, să fie cerut un punct de vedere din partea Inspectoratului“, spunea secretarul de stat Raed Arafat, în dimineaţa zilei de 31 octombrie, imediat după incendiul din sediul clubului.

După mai puţin de o lună, în urma dezvăluirilor din presă, Arafat s-a răzgândit şi a spus că, marţi seară, după ce a aflat de adresa de la societatea Emagic – în care se arăta că organizau la platforma Pionierul şi clubul Colectiv un eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 şi 26 septembrie -, a fost trimis un control ISU Bucureşti, pentru a verifica ce s-a făcut cu acea adresă. În urma verificărilor, au fost găsite atât adresa, cât şi două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU Bucureşti prezenta obligaţiile societăţii, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puţin autorizaţie să desfăşoare o astfel de activitate, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

După verificările făcute la aproape o lună de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 60 de oameni care participau la un concert, şefii ISU Bucureşti-Ilfov – inspectorul-şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Șchiopu şi adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu – au fost suspendaţi din funcţii.

Ofiţeri ISU arestaţi de DNA

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie i-au pus sub acuzare şi pe Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU București la data faptelor, pentru abuz în serviciu. Cei doi angajaţi ai ISU au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că au permis funcționarea în continuare a clubului Colectiv, deşi ştiau că nu are aviz şi autorizaţie de securitate la incendiu.

Potrivit Tribunalului Militar Bucureşti, care a judecat propunerile de arestare preventivă, Antonina Radu şi Petrică George Matei, în loc să informeze conducerea ISU şi să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv şi remedierea imediată a acestora, „prestau servicii pentru persoanele juridice şi fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceştia, ceea ce eveident este total împotriva prevederilor legii şi regulamentelor care reglementează activitatea ofiţerilor ISU“.

Premierul cere reorganizarea ISU

Premierul Dacian Cioloș a declarat miercuri, în ședința de Guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU Bucureşti-Ilfov și care au fost suspendate din funcții vor fi demise și nu se vor mai putea întoarce în sistem.

Primul ministru a mai spus că, în perioada imediat următoare, așteaptă de la secretarul de stat Raed Arafat un plan de reformă şi de restructurare a ISU, în condițiile în care a aflat abia marți seară că ISU București fusese informat de problemele din Colectiv și nu a verificat.

Raed Arafat nu se gândeşte la demisie

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat miercuri că nu are de ce să demisioneze, pentru că nu consideră că a greşit, iar o astfel de decizie acum ar însemna că fuge de răspundere, precizând că dacă şefii lui consideră că a greşit, îl pot demite. Ministrul a precizat că el este în aparatul public, şi nu implicat politic, de aceea, dacă superiorii săi consideră că a greşit, îl pot demite. „Chiar dacă funcţia de secretar de stat este una politică, eu fac parte din tehnic. În cazul meu, sunt două situaţii: dacă şefii consideră că am greşit, mă pot demite sau dacă eu consider că am greşit, îmi pot cere demisia. Nu consider că am greşit“, a spus Raed Arafat

Costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în Colectiv, decontat integral

Tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate în perioada 2015-2016 persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sănătății și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătății, iar plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unităţii sanitare din străinătate.  

Cele mai citite

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă