4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFood#Colectiv 1 AN. Cătălin Scânteie, unul dintre supravieţuitorii tragediei, îi datorează viaţa...

#Colectiv 1 AN. Cătălin Scânteie, unul dintre supravieţuitorii tragediei, îi datorează viaţa bloggerului Claudiu Petre: Sunt probabil printre ultimii scoși din viață din Colectiv | VIDEO

Cătălin Scânteie (37 de ani) este grafician și basist al trupei Hatemode. În noaptea de 30 octombrie, el se afla cu soţia sa, Sanda, în clubul Colectiv la concertul trupei Goodbye to Gravity. Cei doi soţi au fost internaţi la spitalul Bagdasar-Arseni şi sunt printre persoanele salvate de eroul Claudiu Petre, care ulterior şi-a pierdut viaţa. La un an de la tragedie, Cătălin Scânteie ne-a declarat că ”sistemul corupt este de vină” și că va mai dura cel puțin doi ani până să își revină. 

“Să te externezi, să pleci acasă, să fii aproape ok, să vii la copilul care s-a bucurat să mă vadă, să schimbi becul la lustra din camera lui, să ne uităm ce placă video vrea la upgrade şi să stai în haine de casă precum acum aproape o lună… Asta înseamnă să fii 'satanist'. Că doar aşa au spus 'ei' despre cei care au fost pe 30 octombrie în Colectiv, că sunt satanişti! Odihnească-se în pace toţi cei care s-au dus în acea seară, mare parte prieteni de-ai mei",  scria, la momentul externării, Cătălin Scânteie, pe Facebook.

Cătălin a mai povestit cum a fost salvat de Claudiu, măturisind că actul său de curaj este cu atât mai însemnat având în vedere că nu se cunoşteau personal.

"Sunt unul dintre cei salvaţi de Claudiu! Am fost tras de mâini şi de geacă… şi probabil printre ultimii scoşi în viaţă din Colectiv. Am aflat că a murit abia la câteva zile după tragedie pe când mă aflam internat la Spitalul Bagdasar Arseni, de la un prieten comun care a asistat la operaţiunea mea de salvare, arătându-mi-se poza celui care după ce a scos-o şi pe Flavia Lupu nu s-a mai întors afară. Deci vă rog să reţineţi că nu-l cunoşteam, nu mă cunoştea, da? Atunci l-am recunoscut, după ce mi s-a arătat poza. Nu ai cum să uiţi aşa ceva! În acest moment chiar nu am cuvinte să-i mulţumesc. Poate că o voi face pe lumea cealaltă. Te iubesc, îngerul meu! Condoleanţe familiei!", a mai scris Cătălin Scânteie pe Facebook.

După tragedia din Colectiv, preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul incendiului.

Contactat de jurnaliştii de la Pressone, Cătălin Scânteie a mărturisit că doar gândul la viitor îi dă putere să continue, zi de zi, să lupte cu acele amintiri şi să fie un sprijin pentru soţia sa care a suferit răni mult mai grave la nivelul mâinilor, ca urmare a faptului că a încercat să ajute cu mâinile goale un adolescent cuprins de flăcări.
 
"Hai să vorbim de viitor mai bine, de planurile de viitor. De când am ieșit din spital, m-am gândit la viitor, că fără asta nu poți merge mai departe. În primul rând, mi-am văzut de ale mele cu tratamentul, mi-am ajutat și colegii cât am putut și mai ales soția, că ea este într-o stare mai gravă ca mine.

Ea este cu psihicul la pământ și mai are niște operații de făcut. I s-a stricat un tendon și încercăm să îl înlocuim. Trebuie operate oricum cicatricile, în urma atașării grefelor de piele. Unele s-au vindecat mai bine, altele – mai urât. Am făcut tratamente, am fost în Franța, la terapie. Acum plecăm în Belgia, la operații", a povestit Scânteie,  pentru PressOne.

Bilanț după un an, pentru Cătălin Scânteie: Sistemul corupt e de vină pentru ce s-a întâmplat 

La un an de la tragedie, Cătălin Scânteie ne-a spus că se pot observa schimbări, în bine, în sistem şi speră cu justiţia îşi va face datoria să găsească responsabilii pentru modul în care a fost gestionat incendiul. 

S-a schimbat sistemul medical datorită lui Vlad Voiculescu. Ce a făcut el în câteva luni nu s-a făcut în 26 de ani. Cine vrea să vadă bine, cine nu, e treaba lui. Sistemul corupt este de vină pentru incident. Nu le-a păsat de ce s-a întâmplat. Las judecătorii să caute vinovatul. 

Încă mai am dureri, mai am nevoie de tratament, de operaţii, mai avem de tras. Ne va lua cel puţin doi ani să ne revenim. Estetic n-o să mai fim niciodată la fel, asta e clar. 

Intenţionăm să plecăm din ţară, dar schimbările pe care le-am observat ne-au mai alinat suferinţa sufletească.  Sperăm că va rămâne guvernul actual, dar majoritatea nu gândeşte aşa. E vorba de cei din alte generaţii şi cei care au alt sistem de valori. 

În noaptea de 30 octombrie 2015, a avut loc un incendiu la clubul bucureştean Colectiv, în urma căruia au pierit 64 de persoane, iar alte 147 au fost rănite. În urma şocului provocat de această tragedie, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva sistemului. În urma manifestaţiilor, fostul premier, Victor Ponta, fostul vicepremier, Gabriel Oprea, şi fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi-au dat demisia, iar fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost obligat să se retragă din viaţa politică.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă