10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleFood7 iulie 1947: OZN prăbuşit la ROSWELL, New Mexico. Pentagonul a preferat...

7 iulie 1947: OZN prăbuşit la ROSWELL, New Mexico. Pentagonul a preferat să deconspire un program de SPIONAJ

La 75 de mile de oraşul Roswell (statul New Mexico), un fermier american, pe nume Mac Brazel, a descoperit nişte obiecte nemaîntâlnite pe pământul lui: resturi metalice, resturi din plastic şi de folie reflectorizantă, precum şi dintr-un material asemănător hârtiei.

Aşa a început, la 7 iulie 1947, “incidentul Roswell”, rămas în istorie drept cel mai evident caz de contact al oamenilor cu un OZN. Sau, poate, drept una dintre cele mai reuşite campanii de dezinformare, menită să justifice programele militare americane.

Erau anii de după cel de-al doilea război mondial. Începea Războiul Rece. SUA şi URSS îşi aruncau acuzaţii reciproce că se înarmează pe ascuns şi foloseau aceste acuzaţii pentru a-şi justifica propriile programe militare. Aceasta a fost contextul în care, la Roswell, fermierul Mac Brazel a descoperit resturile unui obiect aerian prăbuşit.

Fermierul Mac Brazel a chemat şeriful, iar acesta a anunţat baza aeriană Roswell. De acolo au venit soldaţii, au încărcat resturile obiectului aerian în autocamioane blindate şi le-au evacuat spre o destinaţie necunoscută. Dar obiectul prăbuşit la Roswell nu aparţinea bazei aeriene.

Investigaţiile derulate de autorităţile SUA au fost netransparente, ceea ce a alimentat suspiciunile. Prima explicaţie oferită oficial de autorităţile militare a fost că la Roswell a picat un balon meteorologic american. Dar neoficial s-a sugerat că ar fi un avion rusesc.

În rândul opiniei publice, unii au susţinut că la Roswell s-a prăbuşit un nou tip de avion militar american, aflat în teste. Alţii au spus că s-a prăbuşit un OZN, cu echipaj la bord. Potrivit adepţilor teoriei OZN, unul dintre ocupanţii navei a supravieţuit accidentului şi a fost capturat, grav rănit, de militarii SUA.

Controversa durează de zeci de ani şi nu e încă tranşată.

Un om care a lucrat în CIA timp de 35 de ani, Chase Brandon, susţine că incidentul a fost real şi că, într-adevăr, acolo s-a prăbuşit o navă cosmică extraterestră: "Nu a fost niciun balon meteorologic, a fost exact ceea ce s-a spus în ziar. A fost un aparat de zbor care cu siguranţă nu venea din lumea aceasta", a declarat Chase Brandon pentru Huffington Post. Fostul angajat CIA îşi bazează afirmaţiile pe un set de documente din fondul denumit "Historical Intelligence Collection", pe care le-a consultat la mijlocul anilor ’90.

Oficialii Forţelor Terestre ale SUA (US Army) au lansat, la un moment dat, ideea că obiectul aerian căzut la Roswell  era un balon de “supraveghere la mare altitudine”, adică de spionaj, care făcea parte din proiectul secret Mogul.

Conform unor documente, parţial declasificate de Pentagon în anul 1994, proiectul Mogul a existat în realitate. El a implicat oameni de ştiinţă de la Universitatea Columbia şi Universitatea New York. Baloanele de înaltă altitudine urmau să supravegheze testele nucleare derulate pe teritoriul URSS.

Proiectul a impus dezvoltarea unor materiale metalice noi, foarte uşoare şi foarte rezistente, precum şi a unor cabluri din fibră optică. Baloanele aveau pe ele şi benzi reflectorizante, care să permită urmărirea baloanelor de către radarele SUA.

Din acest motiv, resturile descoperite la Roswell puteau să pară, în anul 1947, ca venind de pe o altă planetă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă