19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO: ALCATRAZ. Cea mai CELEBRĂ închisoare din SUA a devenit atracție TURISTICĂ

FOTO: ALCATRAZ. Cea mai CELEBRĂ închisoare din SUA a devenit atracție TURISTICĂ

La 12 octombrie 1933, acum 82 de ani, Alcatraz a devenit închisoare federală a Statelor Unite.

Faimoasa pușcărie a fost amenajată pe insula Alcatraz din golful San Francisco. Numele provine din limba spaniolă, Isla de los Alcatraces (Insula pelicanilor), păsări care populau inițial insula.

Primul obiectiv ridicat de americani a fost un far, pus în funcțiune în anul 1854. În 1859 a fost construită o fortificație militară, denumită Fort Alcatraz.

Din anul 1861, în timpul Războiului de secesiune, Alcatraz a servit ca închisoare pentru prizonierii de război. În anul 1903, închisoarea a fost închisă, fiind în pericol de prăbușire. După o serie de renovări, în anul 1933, ea a devenit închisoare federală, primii “oaspeți” fiind cazați aici la 1 ianuarie 1934.

Supranumită The Rock (Stânca), Alcatraz a funcționat ca penitenciar pentru deținuții de drept comun până în anul 1963, când a fost definitiv închisă și transformată în muzeu. Alcatraz a fost considerată o închisoare ideală din punctul de vedere al securității, fiind înconjurată de apele reci ale golfului, străbătut de curenți oceanici. În acea perioadă, Alcatraz era singura pușcărie a SUA unde deținuții aveau la dispoziție dușuri cu apă caldă, pentru ca eventualii evadați să nu reziste în apa rece din jurul insulei.

Datele oficiale susțin că, în 29 de ani niciun deținut nu a reușit să scape viu. 36 de deținuți au trecut de ziduri dar au murit împușcați, înecați sau mâncați de rechini. Despre alți 55 de evadați se presupune că au murit sau figurează ca dispăruți, până în ziua de azi.

Printre deținuții faimoși închiși la Alcatraz s-au numărat  Al Capone (1934 – 1939), Robert Franklin Stroud (1942 – 1959), George "Machine Gun" Kelly (1934 – 1951) și Alvin "Creepy" Karpis (1936 -1962).

În prezent, insula Alcatraz are statutul unui parc național al SUA, printre atracțiile sale numărându-se grădinile și coloniile de păsări. Fosta pușcărie, deschisă publicului, este prezentată drept un loc “cu o istorie bogată”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă