12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCe s-a întâmplat cu suspecții trimiși la Guantanamo. Sute de deținuți, niciunul...

Ce s-a întâmplat cu suspecții trimiși la Guantanamo. Sute de deținuți, niciunul condamnat

Acum 14 ani, la data de 11 ianuarie 2002, Statele Unite au început să aducă în Cuba, în închisoarea de la Guantanamo Bay, primii prizonieri suspectați de terorism.

Până la acel moment, la Guantanamo Bay (Golful Guantanamo) funcționa doar o bază a Forțelor Navale ale Statelor Unite.

SUA au amenajat aici o închisoare după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Despre prizonieri s-a spus, initial, că sunt membri ai organizației teroriste Al-Qaeda sau luptători talibani din Afganistan. Închisoarea Camp Delta, din incinta bazei navale, trebuia să fie doar un centru de detenție temporar pentru cei mai periculoși dintre ei sau pentru cei care au comis acte teroriste. Totuși, în timp, închisoarea provizorie a devenit permanentă. La maxima ei capacitate, închisoarea găzduia aproape 800 de oameni. Presa internațională relata că, la doi ani de la înființare, în această locație erau deținuți  660 de adulti si trei copii.

Avocații unora dintre deținuți au spus că închisoarea Camp Delta este de fapt o „gaură neagră“ în care nu știu ce se întâmplă cu prizonierii. Declarațiilor avocaților au fost confirmate de Amanda Williamson, purtator de cuvant al Comitetului International al Crucii Roșii, singura organizatie non-guvernamentala ai cărei reprezentanți au primit acces în interiorul Camp Delta. „Dupa mai bine de 18 luni de detentie, prizonierii nu au nici cea mai mica idee despre soarta lor, nici un mijloc de a recurge la un mecanism legal. Au fost plasati intr-un vacuum legal, o gaura neagra legala. Acest lucru este inacceptabil“, sublinia Amanda Williamson.

Richard Bourke, avocat din Louisiana, declara că închisoarea Camp Delta servește și ca bază de antrenament pentru anchetatorii americani: „Auzi comentarii de la comandantul inchisorii despre cum isi imbunatatesc in mod constant tehnicile de interogare. Experimenteaza, pur si simplu, in zonele lor de interes“.

Cele mai dure acuzații la adresa americanilor se referă la aplicarea torturilor psihice împotriva prizonierilor, mai ales în primele șase luni de detenție, pentru a-i „intimida și îmblânzi”. Metoda ar fi denumită „stres si duritate“ și ar include privarea de somn, expunerea la conditii extreme si obligarea lor de a sta in pozitii incomode. Surse americane au afirmat că sunt frecvente tentativele de sinucidere printre deținuți, Louise Louk, ofiter-medic in cadrul spitalului inchisorii, a precizat că unul din cinci prizonieri primeste medicație pentru ceea ce americanii au denumit „depresie clinica“.

Generalul Geoffrey Miller, comandantul bazei militare de la Guantánamo, a declarat intr-un interviu că prizonierii nu sunt supusi nici unui contact fizic, nici unei situatii stresante sau privare de somn in timpul interogatoriilor. Totuși, el a precizat că anchetatorii “stiu mai multe despre detinuti decat oricine altcineva“. Ei urmăresc să afle, printre altele, cum isi recruteaza organizatiile teroriste noii adepți, cum isi fac plănuiesc acțiunile și cum obțin bani.

Camp Delta înseamnă condiții foarte dure nu doar pentru deținuți ci și pentru angajați. Americanii susțin că 135 de gardieni “muncesc zilnic cu luptatorii talibani si Al-Qaida, schimbandu-le lenjeria, escortandu-i la dusuri, hranindu-i si stand tot timpul la panda pentru orice surpriza, sub un soare cubanez fierbinte. Cand sunt injurati sau jigniti, ei trebuie sa raspunda prin rapoarte scrise. Cand detinutii incearca sa se sinucida, folosind lenjeria sau propriile haine, gardienii sunt cei care-i gasesc. Este un stres imens”.

Inainte de a fi repartizați la Guantanamo Bay, gardienii se intalnesc cu un psiholog care le spune ce îi așteaptă acolo. La fiecare sase saptamani, gardienii sunt trimiși într-o călătorie de combatere a stresului si deconectare. Între 12 și 15 la sută dintre gardieni sunt femei.

În SUA se derulează și o dispută juridică – dacă închisoarea Camp Delta, de pe teritoriul Cubei, este sau nu sub jurisdicția SUA. În caz negativ, prizonierii nu pot beneficia de drepturile consfințite prin Constituția SUA.

Dar în cazul în care Curtea Suprema a SUA ar stabili că această închisoare este sub jurisdictia SUA, ar putea urma o serie de procese care să oblige Washingtonul fie să îi trimită oficial în judecată pe deținuți, fie să îi elibereze.

Rezolvarea definitivă a acestei situații stă, se pare, în mâna președintelui Barack Obama. Acesta a anunțat încă de la alegerile din 2008 că unul dintre obiectivele lui este desființarea închisorii militare Camp Delta.

Promisiunea din 2008 a fost reafirmată, la data de 10 ianuarie 2016, de un consilier al președintelui, Denis McDonough. Potrivit Reuters, acesta a declarat că la Guantanamo Bay mai sunt doar 104 deținuți, că administrarea închisorii este prea scumpă și că există un proiect pentru a fi închisă. Dacă propunerea președintelui Obama va fi aprobată de Congresul SUA, deținuții vor fi tranferați în alte țări decât Cuba. Un mic număr dintre ei ar urma să fie aduși chiar în închisori din SUA, dar acest detaliu a fost deja respins de membri ai Congresului. Denis McDonough a refuzat să spună ce se va întâmpla dacă Legislativul va respinde propunerea președintelui Obama.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă