12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCele mai mari CUTREMURE produse în Marea Neagră, în ultimii șapte ani

Cele mai mari CUTREMURE produse în Marea Neagră, în ultimii șapte ani

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Neagră în noaptea de 22 spre 23 iulie 2016, la ora locală 0.40, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc la o adâncime de 5 kilometri, în apropiere de teritoriul Turciei. Oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Sinop (41 km), Tutuzlupinar (45 km), Ahmetyeri (62 km), Gerze (65 km) şi Ayancik (68 km). 

Citește și:  Cutremur de 4,2 grade în Marea Neagră

În ultimii ani, au mai avut loc cutremure de peste 4 grade pe scara Richter în Marea Neagră, potrivit unei cronologii difuzate de Agerpres:

28 iunie 2016 – un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade s-a produs în Marea Neagră, la ora 7.23, la o adâncime de 31,3 km.

15 decembrie 2015 – un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Neagră, la ora 3.13, la o adâncime de 10 km. 

19 martie 2013 – un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a avut loc în Marea Neagră, la ora 14.44, la o adâncime de 23 km. 

3 decembrie 2012 – un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a avut loc în Marea Neagră, la o adâncime de 2 km, la 22 km de localitatea Shabla din Bulgaria, în apropiere de graniţa cu România, 63 km de Varna şi 236 km de Bucureşti. Seismul a fost resimţit în nord-estul Bulgariei şi în Dobrogea. 

11 octombrie 2011 – un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade s-a produs în Marea Neagră, aproape de zona frontierei bulgaro-române. Epicentrul lui a fost situat la 60 km nord-est de Varna, la 26 km de Kavarna şi la doar 17 km de localitatea Negru Vodă. Seismul a fost resimţit şi în nord-estul Bulgariei. 

25 iulie 2010 – trei cutremure au avut loc în Marea Neagră, într-un interval de cinci minute, seismele având magnitudini cuprinse între 2,9 şi 4,3 grade. Primul cutremur, de 2,9 grade, a avut loc la o adâncime de 3 km, la ora 18.51. Cel de-a doilea seism resimţit în Marea Neagră la ora 18.55, a avut 4,3 grade, fiind produs la o adâncime de 30 m. Ultimul seism, produs la câteva secunde după cel de-al doilea, a avut 3,9 grade, producându-se la o adâncime de 32 m. 

30 noiembrie 2009 – un cutremur de suprafaţă a avut loc în regiunea Mării Negre. Acesta s-a produs pe falia Sabla, epicentrul la Lostriţa, în Bulgaria, fiind resimţit şi în Dobrogea, la ora 7.48. În Constanţa, cutremurul a avut intensitatea de 4,4 grade pe scara Richter. Nu s-au înregistrat pagube materiale. 

5 august 2009 – un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter s-a produs în regiunea Mării Negre, la graniţa României cu Bulgaria, la o adâncime de 20 km. Acesta a fost resimţit în sudul Constanţei, la Mangalia şi la Bucureşti.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă