14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCetatea pierduta de la Petresti

Cetatea pierduta de la Petresti

» Asezata la 4 kilometri de Sebes, localitatea Petresti, cea care a dat numele unei culturi neolitice, apare astazi ca o asezare romano-germana prospera si cocheta. Petrestiul este amintit documentar in 1309 sub numele roman de Vila Petri. In 1317 este pomenit sub denumirile de Petrifalau (maghiara) si Petersdorf (germana). In secolul al XIII-lea, localitatea a fost colonizata cu "oaspeti germani", iar populatia romana a fost izolata la margini, unde si-a construit colibe, de unde si denumirea de colibari.

Unele dintre cele mai importante obiective istorice de pe raza localitatii sunt turnul fostei biserici si zidul fostei cetati. Ruinele turnului-clopotnita se afla astazi in mijlocul cimitirului evanghelic, fosta curte a cetatii medievale de stil romanic. De jur imprejur s-a pastrat si curtina (zidul) de piatra care inconjura odinioara biserica. Satul a dat numele cunoscutei culturi neolitice cu a sa faimoasa ceramica pictata – cultura Petresti. Petrestiul este totodata ultima asezare saseasca de pe Valea Sebesului, colonistii germani evitand locurile muntoase ascunse si reci. Sasii au imprimat localitatii o arhitectura tipica, cu strazi largi, strajuite de canale de apa, cu case inalte, cu porti mari. Din primele secole ale asezarii nu a mai ramas decat cetatea sub forma de donjon, care a fost candva turnul unei basilici romanice, inconjurat cu un zid de incinta, pomenita la 1530, dar mai veche cu cel putin un secol. Cetatea domina iesirea din sud a localitatii, langa podul peste raul Sebes. Cetatea a fost construita de populatia saseasca, care obisnuia sa ridice astfel de monumente in localitatile in care se stabilea si a avut atat un rol militar, cat si civil.

 

In vremurile de razboi, constructia servea drept refugiu pentru locuitori, iar in timp de pace aici se pastrau cerealele si alte bunuri alimentare. Cetatea si biserica au rezistat atat timp cat populatia saseasca a avut un rol important in dezvoltarea localitatii. Astazi, monumentul istoric nu este mediatizat aproape deloc si nu este inclus in nici un circuit turistic. Foarte putina lume, chiar si din judetul Alba, stie ca in Petresti exista o cetate si un turn de asemenea dimensiuni. Cauza poate sa fie si importanta pe care si-o aroga Sebesul in ceea ce priveste dominatia cultural-istorica asupra zonei. Cu toate acestea, in Petresti exista o comunitate puternica locala care incearca sa readuca localitatea la rangul pe care il merita. Nu putini sunt cei care sustin chiar revenirea la statutul de comuna, insa acest lucru pare destul de greu de realizat in prezent.

Pe vremuri localitate de sine statatoare, astazi Petrestiul apartine din punct de vedere administrativ de municipiul Sebes. Depopularea masiva a populatiei sasesti dinainte de Revolutie si in primii ani de dupa 1989 a facut ca in Petresti sa mai locuiasca in prezent foarte putine familii de sasi. Familiile plecate in Germania se intorc periodic pentru a-si vizita locurile natale. Anual in Petresti se organizeaza o manifestare la care participa multi sasi plecati din Romania. Acestia au un rol determinant in mediatizarea locurilor natale. Astfel, s-a ajuns ca monumentul istoric reprezentat de zidul cetatii si de turnul fostei biserici sa fie mai cunoscut in Germania decat in Romania. Exista numeroase site-uri pe internet in limba germana care prezinta, printre altele, si obiectivul din Petresti.

PREZENT
» Biserica infratirii confesionale
Un rol extrem de important in evolutia prezenta a localitatii Petresti l-a avut preotul ortodox Alexandru Coman. A reusit sa construiasca o biserica ce se detaseaza atat prin constructie, cat, mai ales, prin pictura din interior. In pridvorul bisericii "Schimbarea la Fata", pe peretele din dreapta sunt pictati, "nu intre sfinti, ci intre oamenii providentiali ai Terrei din amurgul celui de-al doilea mileniu", dupa cum spune preotul Alexandru Coman, distrugatorii comunismului: George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea si Mihail Gorbaciov. Sub ei sunt scrise cu litere de-o schioapa cuvintele: "Cand omul striga: «Opriti planeta, vreau sa cobor!», Dumnezeu, prin acesti trei oameni providentiali, a schimbat cursul lumii". Pe peretele din stanga sunt pictati, tot pentru prima data intr-o biserica ortodoxa, cei trei mari poeti ai Ardealului: George Cosbuc, Lucian Blaga si Octavian Goga, iar sub reprezentarile lor se afla inscriptia: "Poeti care au plans durerile Ardealului si au invesnicit taranul si satul romanesc transilvan".

» Monumentul istoric reprezentat de zidul cetatii din Petresti si de turnul fostei biserici a ajuns sa fie mai cunoscut in Germania decat in Romania.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă