10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO. Cine a fost Ion Besoiu. Eroul din "Toate pânzele sus" nu...

VIDEO. Cine a fost Ion Besoiu. Eroul din “Toate pânzele sus” nu se temea de propria-i moarte, dar a fost extrem de afectat de tragedia din Clubul Colectiv

Marele actor Ion Besoiu a murit, miercuri, cu două luni înainte de a împlini vârsta de 86 de ani.

Cel mai popular rol al lui Ion Besoiu a fost, probabil, cel al marinarului Anton Lupan, căpitanul corabiei din serialul "Toate pânzele sus", realizat după romanul lui Radu Tudoran.

Alte personaje întruchipate de Besoiu au fost Cloșca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Ion Besoiu a activat la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu timp de 16 ani, după care s-a transferat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" din București. Timp de 12 ani, Ion Besoiu a fost director la "Bulandra".

În anul 2016, Ion Besoiu declara că în ultimul timp a pierdut ”mulți oameni dragi" și mărturisea că și el suferă de o boală cardiacă. Pe de altă parte, Ion Besoiu spunea că a fost foarte afectat de tragedia din clubul Colectiv.

“Nu mă mai interesează să mă întorc în teatru după tragedia din Colectiv deoarece clădirea în care jucam avea bulină roşie. Nu mai am destulă energie, sunt mai uzat fizic. Psihic, nu! Încep fiecare zi, cu aceeaşi dorinţă de a trăi cât mai mult. În urmă cu ceva timp am filmat pentru televiziune piesa “Livada cu vişini”, în regia lui Alexander Lustig, şi atunci cred că a fost momentul în care m-am îmbolnăvit. S-a declanşat un puseu de tensiune foarte puternic, a trebuit să stau trei luni de zile în spital. De atunci încerc să fiu mai răbdător cu mine. Frigul mă disperă, gheaţa mă face să alunec. Nu mai e ca altădată. N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă, fără teamă, împăcat cu toate”, declara Ion Besoiu într-un interviu pentru "Formula As".

Ion Besoiu a murit în dimineța zilei de miercuri, 18 ianuarie, în timp ce era internat la Spitalul Fundeni din București.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă