19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăLifestyleFoodClasamentul mondial al PROSPERITĂŢII, pe anul 2015. Ce poziţie ocupă România

Clasamentul mondial al PROSPERITĂŢII, pe anul 2015. Ce poziţie ocupă România

România ocupă locul 50 în clasamentul mondial al prosperităţii, recent publicat la Londra.

Clasamentul este elaborat anual de Institutul Legatum, un grup neguvernamental care realizează studii asupra fenomenelor sociale. Instututul din Londra are deviza "Prosperitate prin revitalizarea capitalismului şi democraţiei".

În anul 2015, România este plasată pe locul 50, într-un clasament care include 142 de ţări de pe toate continentele. Alcătuirea clasamentului se bazează pe opt indicatori. România stă cel mai bine la indicatorul “Libertate personală” (locul 37 mondial) şi cel mai slab la indicatorul “Capital social” – care măsoară coeziunea societăţii  (locul 109 mondial).

Pe primele trei locuri ale clasamentului sunt plasate Norvegia, Elveţia şi Danemarca. Locurile 4 şi 5 au revenit Noii Zeelande şi Suediei.

În spaţiul ex-comunist, cel mai bine sunt plasate Slovenia  (locul 25), Cehia (locul 26) şi Polonia (locul 29).

România (locul 50) se află între Grecia (49) şi Bulgaria (51). SUA ocupă locul 11, China – locul 52, iar Rusia – locul 58.

Ţările cele mai defavorizate din punctul de vedere al prosperităţii sunt Afganistan (poziţia 141) şi Republica Centrafricană  (locul 142).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 34 de ani i-a furat banii bătrânei pe care o îngrijea de pe cardul acesteia

O femeie în vârstă de 34 ani din Oradea, care fusese angajată ca menajeră în locuinţa unei pensionare din municipiu, a ajuns în anchetă...

Sprijin UE pentru îmbunătățirea cooperării dintre Ucraina și Republica Moldova. Vama de la Reni, renovată cu bani europeni

Comisia Europeană (CE), împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România și SUA, au inaugurat astăzi, 16 mai, punctul renovat de trecere a frontierei dintre Ucraina...

PAOK Salonic poate fi din nou campioană! Trupa lui Răzvan Lucescu e la un meci de titlu

PAOK Salonic, formația antrenată de Răzvan Lucescu, a învins-o cu scorul de 4-1 pe Panathinaikos Atena și a trecut pe prima poziție în campionatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă