16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCum au fost executaţi evreii din Iaşi

Cum au fost executaţi evreii din Iaşi

Masacrul a avut loc în pădurea din comuna Popricani şi, din spusele istoricilor şi martorilor, ar fi fost comis de Armata Română. Până acum au fost exhumate 16 cadavre, pentru că groapa este foarte adâncă, iar săpăturile au fost făcute doar la suprafaţă, spune istoricul Adrian Cioflâncă, citat de BBC.

La groapa comună din Valea Climoaiei s-a ajuns după ce echipa condusă de Cioflâncă a stat de vorbă cu mai mulţi locuitori din Popricani, încercând să adune date despre Pogromul de la Iaşi din 1941, când peste 13.000 de evrei din zonă ar fi fost ucişi în doar trei zile.

Bărbatul care a scăpat cu viaţă din mâinile soldaţilor

Istoricul a găsit câţiva martori care îşi aduc aminte de evenimente – ba chiar au scăpat cu viaţă printr-o minune – şi care l-au îndrumat către Valea Climoaiei. Vasile Enache, un bărbat de 88 de ani, a povestit pentru Ziua de Iaşi că a fost pe punctul de a fi aruncat în groapa comună, dar a scăpat pentru că a reuşit să demonstreze că nu e evreu. Avea 16 ani pe atunci şi ieşise cu vacile la păscut. A fost nevoie de mărturia a doi oameni din sat că nu este evreu, ci creştin ortodox, pentru a-l lăsa în viaţă.

Enache povesteşte că groapa a fost săpată de patru deţinuţi. „Soldaţii au scos patru evrei şi ăia au făcut o groapă mare, mare, mai mare decât statul unui om. Erau trei gropi cu totul, una lângă alta. Pe evreii cu haine bune îi dezbrăcau. După aia, puneau câte zece evrei pe malul gropii, în fund şi cu picioarele în groapă. Iar românii noştri trăgeau cu puşca şi ei cădeau în groapă. Era soldatul şi evreul, fiecare ochea câte unul de la doi metri. După aia coborau patru evrei în groapă ca să aranjeze morţii”, îşi aminteşte bărbatul.

Enache este cel care i-a condus pe arheologi la locul din Valea Climoaiei unde a fost descoperită groapa comună. Rugat de cercetători să le arate locul, pensionarul s-a întors din drum, la prima încercare. Imaginile erau prea vii în amintirea lui. A găsit, totuşi, forţa de a da din nou ochii cu groapa în care era să-şi găsească sfârşitul. Potrivit lui Cioflâncă, martorii cu amintirile cele mai precise au câteva puncte comune esenţiale în relatările lor: faptul că evreii au fost aduşi din Iaşi în vara anului 1941, că au fost mai multe coloane escortate de soldaţi şi jandarmi, care foloseau călăuze locale.

Şi-au săpat singuri gropile

„Evreii au fost obligaţi să-şi sape singuri gropile, după aceasta au fost dezbrăcaţi, împuşcaţi şi aruncaţi în gropi comune peste care s-a turnat var”, spune istoricul. Săpăturile în locul indicat de Vasile Enache au început în urmă cu o lună. Cioflâncă a fost ajutat de o echipă de arheologi condusă de Neculai Bolohan, profesor la Facultatea de Istorie din Iaşi, şi de o echipă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Cu ajutorul detectoarelor de metal au fost descoperite mai multe tuburi de cartuşe. Săpăturile au scos apoi la iveală fragmente de oase – o mandibulă, resturi de coaste şi vertebre. Au fost găsite şi gloanţe care aparţineau Pirotehniei Armatei, produse în România. Acest lucru, spun istoricii, atestă implicarea Armatei Române în pogrom. Cercetătorii se aşteaptă să găsească mai multe gropi comune în zonă. De la localnicii din Popricani au cules mai multe mărturii despre crimele comise în timpul pogromului. Ion Bosânceanu, acum în vârstă de 81 de ani, îşi aminteşte că a văzut mai multe convoaie cu evrei în vara anului 1941. „Erau şi bărbaţi, şi femei, şi copii, şi tineri, şi bătrâni, păziţi de jandarmi români. Arătau supăraţi, femeile şi copiii mai plângeau. După ce au intrat în pădure s-au auzit focuri de armă”, povesteşte el.

Îngropaţi de vii

Un alt localnic, Constantin Macovei, îşi aduce şi el aminte că mulţi evrei au fost împuşcaţi în Valea Climoaiei. „În vara lui ’41 am văzut cum erau aduşi evreii, aici pe deal, în coloane, şi împuşcaţi în pădure. I-au înmormântat acolo, i-au îndesat claie peste grămadă. Unii nu muriseră când au fost îngropaţi”, povesteşte Macovei, acum în vârstă de 86 de ani. Nici măcar nu au fost îngropaţi toţi. „Am văzut cu ochii mei o evreică tânără lăsată moartă sub cerul liber. La început au ţinut-o în pădure, un sublocotenent a protejat-o şi până la urmă a dat-o la nişte proşti, care i-au scos ochii şi au împuşcat-o acolo. Parcă ea nu era fiinţă umană”, îşi aminteşte bărbatul.

Doar două morminte comune, descoperite

Deşi se estimează că pe teritoriul României au fost ucişi până la 380.000 de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial, acesta este doar al doilea loc în care sunt descoperite gropi comune. În 1945, au fost exhumate 311 cadavre din 3 gropi comune de la Stanca Roznovanu, tot în judetul Iaşi, potrivit Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, sub egida căruia se desfăşoară şi săpăturile de la Popricani.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă