13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCum s-ar putea transforma Marocul într-o super putere energetică

Cum s-ar putea transforma Marocul într-o super putere energetică

Marocul a elaborat un plan îndrăzneț pentru a transforma țara într-o super putere în energie regenerabilă. Ourzazate, orașul unde s-au filmat scene din serialul ”Urzeala Tronurilor”, este acum locul care va găzdui o centrală uriașă care va furniza jumătate produsă în Maroc, relatează The Guardian. 

Un complex format din patru centrale solare uriașe interconectate, alături de centralele care produc energia eoliană și cea hidraulică, vor furniza aproape jumătate din necesarul de energie electrică al țării până în 2020. Mai mult, coordonatorii proiectului speră că va mai rămâne suficientă energie pentru a exporta și în Europa.  

Când construcția complexului va fi gata, va fi cea mai mare centrală de energie solară din lume.

Tehnologia oglinzilor, garanția succesului 

Prima fază a proiectului, intitulată Noor 1,va începe luna viitoare. Tehnologia oglinzilor pe care o folosesc inginerii este mai puțin populară, deoarece este mai scumpă decât panourile fotovoltaice. Avantajul acestei tehnologii este că uriașul complex va continua să producă energie și după ce soarele apune. Noor 1 are capacitatea de a genera 160 de megawați de energie.

În total, centrala va avea 500.000 de panouri solare, iar, când va fi finalizată, va fi de dimensiunea capitalei Marocului, Rabat, și va genera 580 de megawați, suficientă energie cât pentru un milion de case. 

Fiecare oglindă parabolică are 12 metri înălțime și este conectată cu celelalte printr-o țeavă de oțel prin care se face transferul de căldură. Când ajunge la 393 de grade Celsius, căldura este transferată până la motorul de căldură. Acolo, căldura acționează asupra apei, pentru a produce aburul care pune în mișcare turbinele de energie.

Inginerii spun că Noor 2 și 3, care se vor deschide în 2017, vor putea să stocheze energie până la opt ore.

Oficialii marocani, conștienți de impactul acestui proiect

Conceptul valorificării puterii soarelui este cunoscut de câteva decenii. După accidentul nuclear de la Cernobîl, fizicianul german Gerhard Knies a calculat că deșerturile lumii primesc, în câteva ore, suficientă energie pentru a satisface cererea populației Pământului pentru un an de zile. Provocarea stă în găsirea unui mod de captare a energiei și transportarea ei în locurile unde oamenii au nevoie. 

Oficialii marocani apreciază că proiectul inițiat de ei ar putea fi cel mai eficient program de energie regenerabilă din Orientul Mijlociu, scrie The Guardian. Ministrul Mediului din Maroc, Hakima el-Haite, a explicat că producția de energia solară de la această centrală ar putea avea același impact în regiune în acest secol precum petrolul, în secolul XX. 

Aproximativ nouă miliarde de dolari au fost investiți în complexul Noor, majoritatea banilor provenind de la instituții internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, sprijinite de Guvernul marocan.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă