10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodDe ce ieșim în stradă la 1 Mai. Cum au folosit comuniștii...

De ce ieșim în stradă la 1 Mai. Cum au folosit comuniștii și naziștii ziua muncitorilor

Ziua de 1 Mai, cunoscută astăzi drept Ziua Internațională a Muncii, a intrat în istorie după marile demonstrații de protest din America, de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de oameni au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Cea mai amplă demonstrație a avut loc la Chicago. Scânteia protestelor a pornit de la angajații firmei de prelucrare a lemnului „McCormick”. Acolo poliția a intervenit, patru protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.

Drept efect, s-a declanșat un protest cu 90.000 de muncitori, dintre care aproximativ 40.000 se aflau deja în grevă. Pe parcursul acestora, o bomba a fost aruncată din mulțime spre polițiști, 66 dintre aceștia fiind răniți, dintre care șapte au decedat. 

Totuși, în urma protestelor, circa 35.000 de muncitori americani au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Deși primele demonstrații de 1 Mai au avut caracter profesional, nemuițumirile justificate ale muncitorilor au fost speculate de mișcarea comunistă, aflată în ascensiune.

Pentru a marca această victorie, în anul 1889, Federația Americană a Muncii și Internaționala a II-a Socialistă au decis ca ziua de 1 Mai să fie declarată o zi a muncitorilor. Următoarele acțiuni specifice zilei de 1 Mai au avut loc în anul 1890, atât în SUA, cât și în principalele țări europene. Programul manifestărilor de 1 Mai a inclus demonstrații de stradă, dar și acțiuni de petrecere în comun a timpului liber.

Ziua muncitorilor, 1 Mai, a încercat a fi speculată și de naziști. În Germania, Hitler a avut și el un discurs propagandistic, la data de 1 mai 1933.

O sărbătoare "tolerată", înainte de 1945

În România, prima demonstrație de 1 Mai a avut loc în anul 1890. S-a creat o tradiție a acestui tip de acțiune, deși ea nu era încurajată de autorități, ci era – după cum scria presa românească, în anul 1920, doar "o sărbătoare tolerată".

Din anul 1945, acțiunile de 1 Mai au primit, în România, o evidentă coloratură politică. Contextul era nefavorabil României – o țară ocupată de armata sovietică.

În anii următori, programul  manifestațiilor de 1 Mai a inclus  adunări ''populare'', care se desfășurau pe Stadionul Republicii, care avea instalație de nocturnă. După construirea Pavilionului Expoziției Economiei Naționale  (actualul Romexpo), adunările de 1 Mai s-au desfășurat aici.

După anul 1989, în condițiile prăbușirii comunismului, țările din estul Europei au redus importanța acordată zilei de 1 Mai. În România, pentru prima dată după anul 1989, acțiunile specifice au fost reluate în anul 2003, la inițiativa Blocului Național Sindical.

"Acum a rămas ideea de zi liberă care e fixată într-un moment plăcut, la începutul verii, de care lumea profită pentru a merge într-o minivacanţă”, explică sociologul Mircea Kivu. În schimb, la manifestările organizate în România înainte de 1989 participau oameni care veneau acolo din obligație și care abia aşteptau să se termine programul oficial pentru a pleca la iarbă verde.

“1 Mai este un prilej pentru demonstraţii când mişcarea sindicală are revendicări deosebite. Poate ar fi fost cazul şi la noi de aşa ceva, dacă mişcarea sindicală ar fi fost pe picioarele ei, dar din păcate e oloagă”, susține Mircea Kivu. 

În prezent, printre ţările și teritoriile care sărbătoresc 1 Mai drept Ziua Muncii se numără Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru și Hong Kong.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă