15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodDe la KGB la FBI. Viața dublă a unui spion german în...

De la KGB la FBI. Viața dublă a unui spion german în America

Un fost spion KGB, născut în Germania de Est, a fost prins de americani după 20 de ani în care a trăit sub o identitate falsă, în Statele Unite.

Într-o dimineață, Jack Barksy conducea către New York, când, imediat după ce a trecut de un pod, un poliţist i-a făcut semn să oprească. Un bărbat îmbrăcat în civil i-a apărut la fereastră şi i-a spus: „FBI. Domnule Barsky, trebuie să vorbim”. „Sunt arestat? De ce v-a luat aşa de mult?”, a întrebat, calm, germanul. Aşa s-au încheiat cele două decenii în care germanul Jack Barsky a dus o viaţă dublă, ca spion al KGB, notează publicația Der Spiegel.

Deconspirarea spionului – cea mai grea misiune pentru FBI

Jack Barsky, cu numele real Albrecht Dittrich, a fost deconspirat în mai 1997, la vârsta de 47 de ani. Urmărirea spionului a început după ce, în 1992, un fost arhivist KGB, Vasili Mitrokhin, a făcut publice identităţile a mii de agenţi KGB din lume.

De atunci, timp de trei ani, FBI l-a urmărit îndeaproape pe Barsky. Agenţii l-au supravegheat cu binocluri şi au cumpărat chiar şi casa de lângă locuinţa lui, în care au intrat prin efracţie.

Agentul FBI Joe Reilly a fost cel care s-a ocupat de cazul agentului KGB. Reilly a putut să îl aresteze pe Barsky după câteva luni de supraveghere. Atunci, în timpul unei certe în familie, germanul i-a spus soţiei lui că este spion.

„Până la urmă, toţi (spionii KGB – n.r.) sunt arestaţi, împuşcaţi sau se sinucid”, a explicat Reilly, pentru Der Spiegel. Însă, acesta nu a fost şi cazul germanului, care era util pentru FBI. Spionul a fost eliberat după doar un weekend de detenţie, ca să intre în serviciul FBI-ului.

În cele două zile de arest, în care a fost interogat de Reilly, Barsky şi-a recunoscut identitatea şi a dezvăluit tehnicile pe care le-a folosit ca să le transmită mesaje către. După deconspirare, spionul german şi agentul FBI au devenit prieteni apropiaţi.

Cum a devenit spion germanul Albrecht Dittrich

În anii 1970, Albrecht Dittrich era un chimist inteligent, proaspăt absolvent, care își dorea să iasă în evidență. Atunci când KGB-ul a încercat să îl racoleze, tânărul nu a stat pe gânduri.

„Aş putea să văd lumea şi nu aş fi obligat să respect regulile obişnuite – Aş fi deasupra legii”, își amintește Jack.

Dittrich a urmat un prim antrenament la Berlin, care a fost urmat de unul în Moscova. Tânărul a învăţat limba engleză repede, memorând sute de cuvinte zilnic.

În 8 octombrie 1978, Albrecht Dittrich, în vârstă de 29 de ani, a ajuns în Chicago, cu 6.000 de dolari în portofel şi cu un certificat de naştere cu numele unui băiat care murise în anul 1955, la vârsta de 10 ani, Jack Barsky.

Copia certificatului a fost obţinută de un angajat de la ambasada sovietică din Washington, care a găsit numele pe un mormânt.

Prima misiune, primul eşec

Misiunea pe care a primit-o Dittrich de la KGB era să obţină un paşaport american şi să înceapă o viaţă de om de afaceri, cu cât mai multe conexiuni cu politicieni şi membri influenţi ai societăţii.  În plus, sovieticii doreau ca germanul să îi câştige încrederea consilierului de securitate al președintelui Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski.  Însă, Dittrich a eşuat de la bun început, pentru că nu a reuşit să obţină paşaportul.

Cu toate acestea, germanul nu a renunţat şi s-a angajat drept curier biciclist în New York. După un timp, a primit un număr de asigurare socială, primul pas pentru obţinerea cetăţeniei americane.

Între timp, a studiat informatică şi s-a angajat ca programator într-o companie de asigurări. De fiecare dată când cineva îl întreba de unde este, spunea că s-a născut în New Jersey, iar când venea vorba despre accentul nemţesc, spunea că mama lui este din Germania.

Cel mai mare succes al lui Dittrich în activitatea de spion a fost să fure coduri de programare, care erau importante pentru Uniunea Sovietică în plan economic. În final, a devenit spion economic, dar nu a ajuns  niciodată lângă ţinta lui iniţială,  Brzezinski.

Un om, două identități, două familii

Dittrich a avut două mariaje simultane, unul în Germania şi altul în America.

În 1980, s-a căsătorit în Germania cu Gerlinde şi a avut un fiu, Matthias. Spionul se întorcea în Berlinul de Est o dată la doi ani, pentru o vacanţă de trei săptămâni, iar soţia lui îl aştepta de fiecare dată. La fiecare întoarcere, germanul aducea cadouri scumpe.

Însă, la un moment dat, în Statele Unite, a cunoscut o imigrantă din Guyana, Penelope, cu care s-a căsătorit în anul 1986 şi cu care a avut doi copii, Chelsea şi Jessie.

„Am făcut o treabă bună cu separarea celor doi. Barsky nu avea de-a face cu Dittrich şi Dittrich nu era răspunzător pentru Barsky”, le-a explicat germanul jurnaliștilor de la Der Spiegel.   

Spionul a reuşit să jongleze cu cele două vieți până în anul 1986, când i-a vizitat pe Gerlinde şi Matthias pentru ultima dată. Familia a petrecut o vacanţă pe Coasta Baltică. La sfârşitul escapadei, Dittrich a fost trimis la Moscova, unde a primit mai multe misiuni, pentru care a călătorit cu paşapoarte false în Belgrad, Viena, Roma, apoi în Mexic şi, în cele din urmă, înapoi în New York.

În scurt timp, KGB i-a dat ordin să se întoarcă în Germania de Est. Barsky urma să primească un paşaport şi o sumă de bani, pe care trebuia să le găsească într-o sticlă de ulei, pe un traseu de drumeţie. Spionul a spus că nu a găsit niciodată sticla. Atunci, KGB-ul l-a condamnat la moarte pentru insubordonare.

O familie se destramă

 

Familia şi prietenii germani ai spionului au crezut că Dittrich lucra ca om de ştiinţă la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Când familia l-a dat dispărut, mama lui a contactat ambasada germană din Moscova şi a convins postul public să difuzeze un anunţ despre dispariţia lui. În plus, femeia i-a scris liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

 

Abia în 1996 femeia a aflat că fiul ei nu mai lucra în Baikonur din 1978. La scurt timp după aceea, mama spionului s-a îmbolnăvit de Parkinson şi a murit cu ideea că fiul ei a minţit-o.

Singura persoană care a ştiut că Dittrich este agent secret a fost soţia lui, Gerlinde. Totuşi, femeia nu s-a putut împăca cu dispariţia lui şi a divorţat.

După 20 de ani de la ultima întâlnire, fiul spionului, Matthias, şi-a vizitat tatăl în America, în anul 2005, după ce a corespondat cu sora lui vitregă, Chelsea, care știa despre dubla identitate a tatălui ei.

Pace între Mr. Barsky şi Herr Dittrich

În 2015, spionul s-a întors în Berlin, după 28 de ani de absenţă, ca să le ceară scuze rudelor şi cunoştinţelor pentru minciunile pe care le-a spus. Cu cât a încercat mai mult să îşi uite trecutul, cu atât mai mult l-a bântuit.

Barsky, în vârstă de 65 de ani, s-a întâlnit cu rude şi prieteni de la şcoală şi de la facultate şi a vizitat casa în care au locuit părinţii lui. Singura persoană cu care nu s-a întâlnit a fost Gerlinde, fosta lui soţie.

Deşi a vrut să îşi întâlnească din nou fiul pe care l-a abandonat, Matthias, acum un farmacist în vârstă de 33 de ani, tânărul l-a refuzat.

Nici a doua căsătorie a spionului nu a rezistat. Penelope i-a cerut divorţul. Cei doi încă se mai luptă în instanţă pentru bani.

În 2014, la 36 de ani de când a ajuns pentru prima dată în Statele Unite, spionul a devenit cetăţean american, cu ajutorul ofiţerului FBI, Joe Reilly.

În prezent, Barsky trăieşte în New York, într-o casă de lemn de lângă un lac, pe malul căruia se joacă o fetiță de patru ani, copilul spionului cu cea de-a treia lui soție. Shawna este o creştină din Jamaica, despre care Barsky spune că l-a ajutat să îl găsească pe Dumnezeu. Spionul s-a alăturat bisericii locale şi le spune adesea celorlalți că regretă că a trăit în minciună.

Cele mai citite

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă