12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodDRAMA familiilor de eschimoşi, dezbinate de frontiera trasată de Rusia şi SUA,...

DRAMA familiilor de eschimoşi, dezbinate de frontiera trasată de Rusia şi SUA, între insulele Diomede

Eschimoșii din insulele Diomede din Alaska trăiesc o adevărată dramă, după ce familiile le-au fost dezbinate de frontiera trasată de Rusia şi Statele Unite ale Americii. Durerea celor 80 de locuitori din Micul Diomede este cu atât mai mare cu cât pot vedea, din locuinţele lor, insula vecină, Marele Diomede, aflată la doar patru kilometri distanţă de ei, dar foarte greu accesibilă.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu cele două insule Diomede şi eschimoşii din Micul Diomede, care au rude în Rusia.

Cum se pot întâlni eschimoşii din Micul Diomede cu rudele lor, din Marele Diomede

În prezent, cei 80 de locuitori ai insulei Micul Diomede pot vizita Rusia fără viză. Însă, ei trebuie să obţină o permisie, pentru că regiunea Chukotka, unde trăiesc rudele lor, este restricţionată, din motive de securitate.

“Nu ar trebui să fie aşa. Noi am fost aici timp de mii de ani, înainte de a veni englezii, americanii, ruşii, guverne sau reguli care ne separă de familiile noastre. Această frontieră ne frânge inimile”, a povestit liderul unui trib de eschimoși din insula Micul Diomede, Among Soolook, care i-a arătat reporterului BBC, prin telescopul lui, un punct de observaţie pe insula vecină, prin care ruşii îi supraveghează pe locuitorii de pe teritoriul american. 

 „Avem rude acolo – cele în vârstă mor, iar noi nu ştim nimic unii despre alţii. Ne pierdem limba. Noi vorbim engleză acum, iar ei rusă. Nu este vina noastră şi nici a lor, dar este îngrozitor. Reunificarea ne-ar aduce pace sufletească, însă, nu cred că se va întâmpla”, a spus un alt lider de trib de pe insula Micul Diomede, Frances Ozenna.

”Le vedem navele și elicopterele”

Frontiera care desparte familiile care trăiesc în insulele Marele Diomede şi Micul Diomede a fost stabilită în anul 1867, când SUA a cumpărat Alaska de la Rusia ţaristă.

Însă, la acea vreme, locuitorii celor două insule Diomede traversau cei patru kilometri dintre ele la fel ca întotdeauna.  Astfel, oamenii nu au fost deranjaţi de frontieră şi nu au prevăzut drama pe care urmau să o trăiască urmaşii lor.

Citește și: 22 de vieţi distruse. Experimentul Danemarcei pe copiii inuiţi: “În gând, o întrebam pe mama de ce mă lasă să plec”

Cu toate acestea, în anul 1948, încălcarea frontierei a fost interzisă. Militarii sovietici s-au stabilit în insula Marele Diomede, iar civilii au fost restabiliţi pe continent, în Siberia.

“Le vedem navele şi elicopterele. În partea de nord a insulei Rusiei este o bază militară. Când ieşim la vânătoare, cu bărcile, şi ne apropiem prea mult de insulă (Insula Marele Diomede – n.r.), trag un foc de avertizare sau strigă la noi să ne îndepărtăm”, a povestit Among Soolook.

Care sunt şansele de întregire a familiilor

Frontiera dintre Rusia şi SUA, care desparte cele două insule Diomede, nu este marcată de steaguri, iar numărul de avioane ruseşti interceptate s-a menţinut la media de 10 pe an, în ultimele decenii, potrivit BBC.  

În anul 2011, autorităţile de la Kremlin au aprobat un proiect pentru construcţia unui tunel de peste 100 de kilometri, sub Strâmtoarea Bering. „Ne place ideea. Ne-ar oferi acces direct pe pieţele asiatice”, a spus consultantul Guvernului statului american Alaska, Craig Fleener.

Citește și: FOTO. 20 iunie 1867 – Generalul român Pomuţ cumpără ALASKA, de la RUŞI, pentru Statele Unite

Însă, până acum, tunelul nu a fost construit şi nu au apărut noi iniţiative prin care locuitorii insulelor Diomede s-ar putea reuni cu rudele lor din Rusia.

Totuşi, atmosfera relaxată de la frontiera care separă insulele Diomede ar putea avea o viaţă scurtă, remarcă BBC, întrucât insulele se află în apropierea cercului polar arctic, unde multe resurse naturale devin accesibile, după schimbările climatice şi topirea gheţii. Arctica deţine 13% din cantitatea de ulei nedescoperit din lume şi 30% din gazele naturale ale planetei, potrivit studiilor geologice americane. 

 

 

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă