19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodDrumul CIA spre tortură

Drumul CIA spre tortură

New York Times prezintă felul în care s-a ajuns la utilizarea torturii contra suspecților de terorism. Materialul folosește răspunsurile unuia dintre personajele centrale ale programului de interogatorii prin tortură, James Mitchell. Imediat după capturarea primului suspect în cazul atentatelor de la 11 septembrie, se arată în articol, oficialii CIA s-au reunit pentru a -stabili cine și în ce mod îl va interoga pe Abu Zubaydah.

La întâlnirea din 1 aprilie 2002, unul dintre avocații CIA a sugerat numele unui psiholog, James Mitchell, care se ocupa cu analiza activităților Al Qaeda în cadrul agenției. Mitchell a fost cooptat, în aceeași seară, printr-o telegramă ce ordona începerea interogării lui Abu Zubaydah. Telegrama preciza folosirea torturii, prin ținerea deținutului într-o încăpere puternic iluminată și cu muzică la un volum ridicat, pentru a-l menține treaz o perioadă lungă de timp și a-l dezorienta.

Din acel moment, CIA a început o serie de interogatorii calificate de senatorul Dianne Feinstein ca o pată pe valorile și istoria Americii. În lunile care au urmat, Mitchell, fost expert în explozibil al Forțelor Aeriene, și partenerul său Bruce Jessen, psiholog și fost ofițer de aviație, au condus interogatorii utilizând tortura. CIA a declarat că Mitchell și Jessen au fost aleși pentru mijloacele lor non-standard de interogare, considerate „de neegalat”.

Mitchell 1i Jessen se ocupaseră cu pregătirea soldaților pentru a rezista interogatoriilor. Bazându-se pe această experiență, cei doi psihologi au sugerat o serie de modalități de a obține informații. Printre acestea, închiderea suspecților în spații foarte mici, legarea lor în poziții incomode, privarea de odihnă, acoperirea cu insecte și chiar simularea înecului (water-boarding), recunoscută de Statele Unite ca formă de tortură. John Rizzo, avocat al CIA, a considerat aceste tratamente „sadice și terifiante”, însă a lăsat ca Departamentul de Justiție să decidă dacă sunt sau nu legale.

După întâlnirea amintită, CIA l-a expediat pe Mitchell în Thailanda, pe post de consultant cu privire la aspectele psihologice ale interogatoriilor. Ulterior, Mitchell l-a supus personal torturii prin simularea înecului pe Abu Zubaydah. Dar, spune Mitchel, inițial trebuia doar să constate dacă prizonierul folosește tehnici de rezistență la interogatorii specifice Al Qaeda.

Mitchell spune că a făcut recomandările de folosire a metodelor dure din cauza presiunii pentru obținerea de rezultate, pentru a preveni uciderea altor americani. El recunoaște că a pledat pentru o atitudine agresivă, dar nu că a împins CIA pe un drum pe care agenția nu-și dorea să meargă.

Mitchell era conștient că tortura nu dă rezultate bune, din cauză că subiecții devin atât de doritori să scape de suferință încât furnizează informații incorecte; cu toate acestea, a propus ca tehnicile folosite la simulări să fie utilizate la interogatorii reale. Iar raportul Senatului arată că anumite informații ce sugerau ineficiența torturii nu au fost comunicate Departamentului de Justiție. Însă acesta a autorizat tehnicile respective, iar CIA i-a cerut lui Mitchell să le folosească. „După un îndelungat proces de conștiință, am fost de acord să fac asta”, spune Mitchell, care consideră că a lucrat pentru a salva vieți de americani.

Mitchell relatează și despre angajarea lui Jessen, un fost coleg al său și prieten, care se ocupase tot de antrenarea piloților pentru a rezista la interogatorii și care a fost respins de colegi pentru că era prea agresiv. Cei doi l-au interogat pe Abu Zubaydah, pe care -l-au făcut să-și piardă cunoștința prin înecare simulată. Oficiali ai CIA s-au declarat revoltați de brutalitatea metodelor, iar unii agenți au cerut să iasă din program. Mitchell recunoaște că a simțit, uneori, dezaprobare față de practicile sale, dar susține că nu i s-a reproșat asta explicit.

Raportul Senatului arată că metodele lui Mitchell și Jessen au câștigat cu sprijinul unor persoane din conducerea CIA, printre care echipa „Bin Laden” și Centrul Antiterorist, care credeau că Zubaydah și alte persoane ascund informații. Raportul apreciază că, la un moment dat, era dificil să deosebești între CIA și compania fondată de Mitchell și Jessen. Această companie a primit contractul de furnizare de servicii de interogatoriu în 2005, apoi și-a extins activitatea, pe măsură ce programul de închisori secrete se răspândea în Afganistan, România, Polonia și Lituania. Peste 73% dintre anchetatorii implicați în aceste interogatorii au fost din afara CIA, majoritatea de la firma deschisă de Mitchell și Jessen. Mitchell a spus că CIA a dorit să folosească personal extern pentru a reduce costurile.

Cei doi au fost bănuiți de legături cu tortura și înainte de raportul Senatului. Lui Mitchell i-a fost ridicat dreptul de liberă practică în psihologie, iar Jessen și-a pierdut calitatea de episcop al Bisericii Mormone din cauza îngrijorărilor privind legăturile sale cu tortura.

Mitchell nu este de acord cu concluziile raportului senatorial, dar s-a declarat fascinat de acesta, pentru că i-a relevat lucruri pe care nu le știa. “Am fost doar o rotiță într-o mașinărie”, crede Mitchell, care contestă faptul că ar fi condus programul de interogatorii. Dar, chiar dacă neagă că ar fi coordonat programul, spune că ar fi o minciună să nege că a avut o influență asupra acestuia.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă