15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodEXCLUSIV RL WEEKEND PLUS: Afacerea Murzuk, cel mai mare tun din istoria...

EXCLUSIV RL WEEKEND PLUS: Afacerea Murzuk, cel mai mare tun din istoria României

„România liberă” îți oferă vineri 56 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii şi comentarii pe subiectele zilei, reportaje şi documentare speciale, dar și un supliment special de mică publicitate.

Afacerea Murzuk, cel mai mare tun din istoria României

În istoria post-comunistă a României, plină de privatizări frauduloase și falimente răsunătoare, o decizie din 1993 luată de guvernul Văcăroiu a adus, de departe, cea mai mare pagubă pentru economia țării, privind retroactiv. Este vorba de vânzarea pe o sumă infimă a unui zăcământ petrolier de zeci de miliarde de euro din prolificul bazin Murzuk din Libia,  pe care regimul Ceaușescu ni-l lăsase moștenire. 

Felul în care guvernanții de la acea vreme au decis să renunțe în favoarea spaniolilor de la Repsol la acest zăcământ cu perspective foarte bune, pentru câteva zeci de milioane de dolari plătibile în rate de-a lungul a 15 ani, ridică și astăzi mari semne de întrebare. Mai ales că statul nu a văzut până la urmă nici acei bani, iar dacă scădem cheltuielile efectuate în Libia înainte și imediat după căderea lui Ceaușescu, reiese că România a ieșit chiar în pierdere.

RL Weekend Plus vă prezintă detalii în exclusivitate despre această afacere incredibilă încheiată în primii ani ai tranziţiei post-comuniste.


Ce mai puteți citi în RL Weekend Plus

Dezvăluirile „României libere“ care au aruncat în aer SRI

Scandalul „Berevoiești“ a dus, în 1990-1991, la demiterea prim directorului adjunct al Serviciului Român de Informaţii, dar și a 1.500 de cadre din fosta Securitate. După 27 de ani, am redeschis acest dosar şi am aflat lucruri noi: Virgil Măgureanu regretă că l-a demis pe subordonatul său, Mihai Stan, iar cercetarea Procuraturii Militare s-a încheiat fără ca nici o persoană să fie pus sub urmărire penală.

Ce nu s-a spus despre concertul Untold de la Constanța

Conceptul Untold a fost prezentat ca o poveste de succes în Cluj. Organizatorii din Ardeal au anunțat că vor să copieze evenimentul și pe malul Mării Negre, sub numele „Neversea”. Numai că au apărut deja problemele: organizatorii nu au obţinut avizele pentru plaja pe care va avea loc concertul, iar scenele sunt prea aproape de blocurile de locuinţe.

RL Weekend Plus, disponibil de vineri până duminică, la chioşcuri şi prin abonament. Nou: poți citi România liberă și on line, în format pdf. (aici

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă