15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO: 13 femei care au aspirat la președinția Statelor Unite, din 1872...

FOTO: 13 femei care au aspirat la președinția Statelor Unite, din 1872 și până în prezent

Candidata la învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale, Hillary Clinton, este cunoscută de mulți drept una dintre puținele femei care au aspirat la postul de președinte al Statelor Unite. Ce nu știu mulți, însă, este că, de-a lungul timpului, 49 de femei au încercat să obțină nominalizarea partidelor în cursa pentru alegeri, iar 35 dintre ele au fost desemnate să participe, conform Huffington Post.

Vă prezentăm 10 politiciene care și-au dorit să fie cel mai puternic om din lume. 

 1. Victoria Claflin Woodhul, candidata Partidului pentru Drepturi Egale (1872)

Victoria Claflin Woodhul este prima femeie care a candidat pentru președinția Statelor Unite. Ea a jucat un rol important în mișcarea pentru obținerea dreptului la vot. Ea i-a propus aboliționistului afro-american Frederick Douglass să fie candidat pentru funcția de vicepreședinte, din partea Partidului pentru Drepturi Egale, deși nu se știe nici până astăzi dacă el a acceptat formal propunerea.

Deși nu a avut succes în alegeri, ea a ajuns să fie cunoscută drept una dintre primele femei care au lucrat ca agenți la bursa de pe Wall Streey. În 1870, ea contribuit la înființarea firmei de brokeraj Woodhull, Claflin & Company.

2. Belva Ann Lockwood, candidata Partidului pentru Drepturi Egale (1884)

Belva Ann Lockwood este prima femeie din SUA care a participat la campania națională pentru alegeri. Totodată, ea este printre primele femei care au practicat avocatura în Statele Unite.

3. Margaret Chase Smith, Partidul Republican (1964)

Margaret Chase Smith a devenit prima femeie al cărei nume a fost menționat pentru candidatură, într-un partid important. Totodată, ea este prima femeie care a lucrat atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat.

4. Bella Abzug, Patsy Takemoto Mink, Shirley Chisolm, Partidul Democrat (1972)

Anul 1972 a fost unul important, întrucât mai multe femei au candidat la învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale. Una dintre ele este Bella Abzug, care a fost membră a Congersului american, feministă și activistă pentru drepturile civile. Și Patsy Takemoto Mink a intrat în cursa pentru alegeri. Și ca membră a Congresului american, a fost prima femeie de origine asiatică care a aspirat la funcția de președinte a Statelor Unite. O altă candidată a fost activista Shirley Chisolm, prima persoană de culoare care a candidat la  învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale și prima femeie aleasă de democrați să reprezinte partidul în alegeri.

5. Linda Osteen Jenness, Partidul Muncitorilor Socialiști (1972)

Linda Jenness a candidat la alegerile generale împotriva lui Richard Nixon, în 25 de state, fiind candidata Partidului Muncitorilor Socialiști. Deși era prea tânără să devină șefa statului american, ea a decis să facă acest lucru în semn de protest la adresa guvernării lui Nixon.

6. Sonia Johnson, Partidul pentru Pace și Libertate (1984)

Sonia Johnson s-a depărtat de Biserica Mormonă, când instituția a criticat, în mod public, Amendamentul pentru Drepturi Egale. În 1984, ea a candidat la președinția SUA din partea Partidului pentru Pace și Libertate.

7. Patricia Scott Schroeder, Partidul Democrat (1987)
Schroeder a devenit prima femeie din Colorado, membră a Congresului SUA, în 1972. În 1987, ea a candidat la învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale, însă a pierdut în fața lui Michael Dukakis.

8. Lenora Fulani, American New Alliance Party (1988, 1992)
Fulani a candidat din partea Partidului Noua Alianță Americană, în 1988 și 1992.

9. Roseanne Barr, Partidului pentru Pace și Libertate (2012)

Roseanne Barr a candidat din partea Partidului pentru Pace și Libertate. Ea și-a anunțat intenția la emisiunea The Tonight Show, în 2011, când a glumit că va candida ca membră a Green Tea Party. 

10. Jill Stein, Green Party (2012, 2016)

În 2012, Jill Stein a câștigat lupta pentru învestitura Partidului Verde la alegerile prezidențiale. Ea candidează, pentru același partid, și în 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă