11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. Ultima zi din viata mareșalului Antonescu. Ce s-a întâmplat la Jilava...

FOTO. Ultima zi din viata mareșalului Antonescu. Ce s-a întâmplat la Jilava pe 1 iunie 1946

Acum 69 de ani, la data de 1 iunie 1946, mareșalul Ion Antonescu a fost executat prin împușcare în curtea închisorii Jilava.

Ion Antonescu  (1882 – 1946) a fost conducător al statului român între anii 1940 – 1944, perioadă în care România a fost aliată cu Germania hitleristă.

La data de 23 august 1944, România a întors armele împotriva Germaniei, trecând de partea Națiunilor Unite, iar mareșalul Antonescu a fost arestat.

Citește și: Analiza Rl. Putin apără Pactul Ribbentrop – Molotov, pe baza căruia URSS a ocupat Ţările Baltice, Basarabia şi o parte a Poloniei

Procesul lui Ion Antonescu s-a desfășurat în perioada 7 – 18 mai 1946.

Tribunalul Poporului l-a găsit vinovat de “cea mai mare crimă petrecută în istoria poporului român, alăturându-se Germaniei hitleriste la agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietică, care doreau o colaborare paşnică cu poporul român”.

La unul dintre interogatorii, Ion Antonescu a declarat următoarele: “Nu aveam nicio altă ieșire. România era total izolată. La toți miniștrii străini la care m-am adresat, toți mi-au refuzat orice sprijin. Pe bază că nu pot să acorde, în circumstanțele internaționale de atunci, niciun sprijin României”.

Ion Antonescu a mai fost găsit vinovat și pentru deportarea în Transnistria a populației de origine evreiască din Basarabia, din Bucovina și din Vechiul Regat (Transilvania fiind, până la 23 august 1944, sub ocupația Ungariei horthyste).

Regele Mihai a refuzat cererile de grațiere

Sentința de condamnare la moarte s-a pronunțat la data de 20 mai 1946. Ion Antonescu și ceilalți condamnați au făcut cereri de grațiere către regele Mihai, dar acestea au rămas fără rezultat. Mareșalul Antonescu a cerut să fie executat de armată, dar judecătorii l-au refuzat – probabil din teama că soldații vor refuza să îndeplinească ordinele.

Sentința de condamnare la moarte a fost dusă la îndeplinire de gardienii închisorii Jilava, în ziua de 1 iunie 1946, la ora 18,03.

Ion Antonescu, declarat criminal de război, a fost executat în Valea Piersicilor din curtea închisorii Jilava, împreună cu unii dintre foștii săi colaboratori: Mihai Antonescu (fost vicepreședinte al Consiliului de Miniștri), Constantin Vasiliu (fost comandant al Jandarmeriei) şi Gheorghe Alexianu (fost guvernator al Transnistriei).

Pus la zid, Mihai Antonescu a refuzat să fie legat la ochi. După salva de focuri a gardienilor, toți condamnații s-au prăbușit la pământ. Pentru siguranță, șeful gardienilor s-a apropiat de aceștia și le-a mai tras fiecăruia câte un glonț în cap, cu revolverul.

Medicul care asista la execuție nu a confirmat decesul, așa că șeful gardienilor a mai tras încă trei focuri în corpul mareșalului Antonescu.

Medicul a consemnat moartea lui Ion Antonescu în jurul orei 18,15.

Desfășurarea execuției a fost consemnată într-un proces verbal întocmit de o comisie specială constituită de Parchetul Tribunalului Ilfov. Toate cele patru cadavre au fost transportate la crematoriu si incinerate.

Imaginile documentare s-au păstrat în arhiva Ministerului Justiției.

Citește și: De câte ori sărbătorim Ziua Victoriei

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă