18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO & VIDEO. 18 Martie 1906, primul zbor din istoria aviaţiei

GALERIE FOTO & VIDEO. 18 Martie 1906, primul zbor din istoria aviaţiei

La 1 iulie 1902, Traian Vuia a ajuns în capitala Franţei aducând la Paris proiectul său original “aeroplan-automobil”conceput în anii studenției.Încă din primele zile ale anului următor Vuia a început construcția aparatului, iar în toamna lui 1904 a început să-i construiască și un motor, tot o invenție de-a sa. Şi tot atunci a obținut, în Marea Britanie, un brevet pentru această invenție. 

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Cetatea Devei, oraşul dintre dealuri​

Toată partea mecanică a aeroplanului este terminată tocmai în februarie 1905. Aparatul este gata în decembrie, când i se montează motorul, și este numit Vuia 1. Aeroplanul avea o greutate de 250 kg, o suprafață de susținere de 14 m² și un motor de 20 CP. Primele experimente au început în 1905 pentru a căpăta experiență în manevrarea lui.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Predealul de demult​

Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia 1 a zburat pentru prima dată. Aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, a zburat pe o distanță de 12 m, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat. (spre deosebire de biplanul fraţilor Wright, care a zburat pentru prima dată în decembrie 1903, monoplanul lui Vuia a avut roţi). 

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Borsec, oraşul apelor minerale

Traian Vuia spunea după primul zbor mecanic complet din istorie: “La o ultimă încercare, cu un vânt lateral, am mărit admisia vaporilor şi maşina s-a ridicat dintr-o dată la o înălţime între 0,60 metri şi un metru. Dar imediat ce aparatul a părăsit solul, elicea s-a încetinit şi maşina împinsă de un vânt lateral, după câteva balansări, s-a aşezat pe câmp aşa de lin încât eu nu am putut simţi nici cel mai mic şoc şi nici să ştiu în care moment am atins solul. Acolo maşina a fost răsturnată de vânt; elicea şi trei ţevi din planurile sustentatoare au fost deteriorate. Distanţa parcursă în aer este de aproximativ 12 metri”. 

Tot la data de 18 martie, în anul 1922, a fost efectuat primul zbor cu elicopterul Vuia 2 la Juvisy, in Franţa. Pilotarea elicopterului a fost încredinţată pilotului francez Laurent.

</p><p>video: <strong>youtube.com</strong></p><p>(sursa: wikipedia.org & Cer Senin – Revista Forţelor Aeriene)</p>

video: youtube.com

 

(sursa: wikipedia.org & Cer Senin – Revista Forţelor Aeriene)

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă