12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. 200 de ani de la marea înfrângere a lui Napoleon...

GALERIE FOTO. 200 de ani de la marea înfrângere a lui Napoleon la Waterloo

Napoleon Bonaparte a fost unul dintre cei mai mari strategi militari pe care Franţia i-a avut. Datorită calităţilor sale Napoleon a reuşit să ajungă în scurt timp la conducerea Armatei. Până în 1799, Franța se află în război cu o mai multe imperii ale momentului. Pentru a evita înfrângerile iminente, conducătorrii armatei au decis să să-i predea lui Napoleon, care era în Egipt, frâiele guvernului francez și a-și salvă țara de la un colaps iminent.

În 18 mai 1804, Napoleon Bonaparte a fost încoronat împărat al Franței la Catedrală Nôtre Dame, iar pe măsură ce trupele aliaților se adunau la frontierele Franței, Napoleon a format o nouă armată și s-a îndreptat spre Belgia. Avea în plan să îngenuncheze armatele aliate una câte una, înainte că acestea să poată lansa un atac comun împotrivă Franței. La 16 iunie 1815, Napoleon a reuşit să-i înfrângă, la Ligny, pe prusacii conduși de Gebhard Leberecht von Blecher. La 18 iunie, Napoleon și-a condus ceilalți 72.000 de soldați împotrivă celor 68.000 de soldați ai armatei aliate conduse de Ducele de Wellington. Aceștia din urmă se aflau în apropiere de satul Waterloo. Făcând o greșeală fatală, Napoleon a așteptat până la prânz și abia apoi a trecut la atac. Această întârziere i-a dat timp trupelor lui Blacher, care între timp scăpase de urmăritorii săi, să ajungă la Waterloo și să participe la luptă.

Între timp, prusacii au ajuns la Waterloo și au început să atace flancul estic al armatei lui Napoleon. Totuși, Napoleon era preocupat de cei 30.000 de prusaci care atacau flancul armatei sale și nu a trimis soldați care să contribuie la atacul lui Ney decât după oră 19:00. Până la acea oră, Wellington își reorganizase apărarea, iar atacul francezilor a fost reprimat. 15 minute mai târziu, armată aliată a avansat, iar prusacii au atacat în est, iar armata franceză a început să se retragă. Napoleon a fugit de pe câmpul de luptă. Napoleon s-a întors la Paris iar la 22 iunie a abdicat în favoarea fiului său. 

 

 

(sursa: info-portal.ro)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă