19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. Povestea primei femei manechin din lume

GALERIE FOTO. Povestea primei femei manechin din lume

Primul model profesionist din lume, Simone Micheline Bodin, cunoscută cu numele „Bettina Graziani”, a murit, luni, la vârsta de 89 de ani. Cariera Bettinei a fost diferită față de cea a modelelor profesioniste de astăzi. Viața ei a fost la fel de plină de eleganță, rafinament și mister ca pozele în care a apărut și ca prezentările de modă la care a participat, informează vanityfair.com.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginile cu prima femeie manechin din lume

Citește și: FOTO. Casa de modă Dolce & Gabbana, omagiu pentru mame, la Săptămâna Modei de la Milano

Carieră

Graziani s-a născut într-un sat din Franța, în anul 1925. A împlinit vârsta de 20 de ani în Parisul postbelic, unde s-a mutat cu gândul să devină designer de modă. Însă, a început să lucreze ca model pentru designeri profesioniști ca Jacques Fath, Lucien Lelong și Hubert de Givenchy.

La începutul carierei de model, Bettina a reprezentat femeile cu talie de viespe, fumătoare și rafinate ale anilor 1950.

„Eram foarte tânără, foarte autentică. Nu purtam machiaj și aveam părul roșcat”, și-a amintit Bettina în timpul unui interviu.

Designerul Givenchy a fost atât de recunoscător pentru contribuția Bettinei la prezentarea primei lui colecții, încât a numit întreaga colecție după ea. Givenchy și Bettina au rămas prieteni de-a lungul întregii vieți a modelului.

„Avea prieteni peste tot. Toată lumea o iubea. Era foarte inteligentă și avea o personalitate deosebită. Nu a avut niciodată de spus ceva dur sau neplăcut, ceea ce înseamnă un lucru ieșit din comun în lumea modei”, a spus designerul, în vârstă de 88 de ani.

Bettina a pozat pentru fotografi celebri, între care se numără Louise Dahl-Wolfe, Irving Penn, Henri Cartier-Bresson, Gordon Parks și Henry Clarke.

Citește și: FOTO. Săptămâna Modei de la Milano: Cum arată cea mai nouă colecție Armani

Ultima prezentare de modă la care a participat Bettina a fost în anul 1967, când avea vârsta de 42 de ani, la lansarea unei colecții realizate de renumita creatoare de modă, Coco Chanel. Creatoarea era cunoscută pentru exigență și pentru obișnuința de a le cere modelelor să slăbească prin înfometare în weekenduri consecutive.

„A fost distractiv să fac asta o dată, dar nu o voi repeta”, a spus Bettina.

În anii `70, Bettina Graziani a fost directorul caselor de modă Emanuel Ungaro și Valentino.

„Sunt atât de tinere și arată toate la fel. Desigur, și eu am fost tânără când am început, dar era mai puțină competiție, erau mai puține nume mari”, a spus Bettina, într-un interviu recent, despre modele de astăzi.

Viața personală

După o căsnicie scurtă cu fotograful Gilbert „Benno” Graziani, Bettina a devenit partenera scenaristului Peter Viertel, care și-a părăsit soția însărcinată pentru ea.

Însă, modelul s-a despărțit de Viertel după ce l-a întâlnit, în anul 1955, pe prințul Siriei, Aly Kahn.

Fericirea Bettinei nu a durat mult, pentru că în anul 1960 ea și logodnicul ei au suferit un accident de mașină, în urma căruia prințul a murit.

Citește și: GALERIE FOTO. Personajele „Looney Tunes”, vedetele colecţiei de toamnă Moschino

La acel moment, Bettina era însărcinată, însă a pierdut copilul din cauza șocului provocat de accident. Modelul a moștenit doar 280.000 de dolari de la logodnicul ei, pentru că restul averii prințului a revenit copiilor lui.

Bettina și-a trăit toată viața în Paris, a călătorit mult și nu a lipsit de la nicio prezentare de modă.

În anul 2010, ministrul culturii din Franța, Frédéric Mitterrand, i-a acordat Ordinul Artelor și Literelor.

„Ești întruchiparea femeii moderne”, a spus ministrul.

 

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă