15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodGlobul de cristal al CIA

Globul de cristal al CIA

Palantir este probabil cea mai importantă întreprindere despre care nu se vorbeşte niciodată, un produs al Silicon Valley care ajută CIA să vâneze teroriştii şi băncile să adune bani.

Cu sediul la Palo Alto, în California, discreta firmă Palantir Technology a conceput instrumente de analiză a datelor la scară amplă, preferate de serviciile secrete americane şi de Apărare. Se spune că fără tehnologiile Palantir de analiză a datelor, Ben Laden nu ar fi căzut în plasă. Acest licorn californian, creat în 2003 în sânul serviciilor secrete americane după atentatele din 11 septembrie 2001, are ambiţia de a fi un instrument de prevenţie mondială contra terorismului cibernetic. Nu caută să te facă să intri pe site-ul lui sau să împărtăşească ceea ce ştie şi nu face publicitate. Dispune de o tehnologie şi un model de business foarte inovator. Ordinatoarele Palantir analizează cantităţi enorme de date ne-structurate pentru a permite analiştilor să răspundă problemelor spinoase. Calculatoarele sale au fost utilizate pentru analizarea atentatelor din Bagdad şi deducerea celor mai sigure drumuri pentru convoaiele armatei americane, pentru analizarea fraudelor lui Bernie Madoff, la apărarea băncii JP Morgan de hackerii chinezi şi chiar la depistarea lui Osama ben Laden.

La mai puţin de doi ani după atacurile teroriste asupra turnurilor gemene ale World Trade Center şi asupra Pentagonului, la 11 septembrie 2001, startup-ul Palantir Technology a fost creat de co-fondatorul PayPal, Peter Thiel (prin intermediul Founders Fund), de omul de afaceri miliardar Alexandre Karp şi alţi investitori, cu fonduri primite în special de la societatea In-Q-Tel, care investeşte în startup-uri de înaltă tehnologie în contul CIA.

Detectarea fraudelor

Astăzi, în pofida rezultatelor nepublicate, cifra de afaceri a Palantir depăşeşte un miliard de dolari, faţă de 500 milioane în 2012. Nu este întâmplător că această societate a luat numele unui artefact legendar prezent în cartea „Stăpânul inelelor”. Palantir este un soi de piatră magică în formă de glob de cristal care permite celui care o deţine să vadă în timp şi spaţiu şi să dialogheze cu un alt utilizator de palantir. În acest spirit, Palantir Technology a plecat în război tehnologic contra criminalilor şi teroriştilor. Peter Thiel, care a devenit preşedintele societăţii, a ştiut să reutilizeze tehnologiile ordinatoarelor PayPal, unde a fost unul din  co-fondatori în 1998, înainte de a vinde acest pionier de plată on-line către e-Bay, patru ani mai târziu. Tehnicile dezvoltate pentru detectarea fraudelor bancare combinând inteligenţa artificială cu inteligenţa umană – combinaţie numită „inteligenţă crescută” – au permis Palantir Technology să construiască „bula sa de cristal” în serviciul luptei antiteroriste.

„Licornii“

Nu este cotată la vreo Bursă, dar Palantir valora 20 miliarde dolari la finele lunii octombrie 2015, potrivit Wall Street Journal, care ţine la zi lista „licornilor” care depăşesc miliardul de dolari ca valoare. Palantir se află pe a patra poziţie mondială în categoria sa, în spatele Uber (51 miliarde), al fabricantului chinez de smartphone-uri Xiaomi (46 miliarde) şi după Airbnb (25,5 miliarde).

Clientela firmei Palantir, în mare parte americană, este la originea succesului său – NSA (Agenţia de Securitate Naţională, arătată cu degetul din cauza ascultărilor ilegale), CIA, FBI, US Marines, US Air Force, US Socom. Fondurile primite s-au adunat cu mai multe zeci sau chiar sute de milioane dolari, acumulând peste 2 miliarde de dolari de la crearea sa. La 23 decembrie 2015, Securities and Exchange Commision, jandarmul bursier american, a fost anunţat de Palantir că și-a majorat capitalul printr-o nouă colectă de fonduri în sumă de 880 milioane dolari. Identitatea investitorilor nu a fost dezvăluită. Operaţiunea s-a efectuat pe baza unei valorizări uşor superioară celei de 20 miliarde dolari. Discreta întreprindere are 2.000 de angajaţi în lume.

Palantir Technology, al cărei sediu social este situat în Silicon Valley, la Palo Alto, dispune de un cap de pod la Londra pentru a răspândi spiritul securitar al „palantirienilor” – după cum numeşte managementul comunitatea sa – în întreaga Europă, nu numai în Marea Britanie, ci şi în Franţa, Suedia sau Polonia. În Franţa, unde atentatele din ianuarie şi din noiembrie 2015 au amintit de cele din 11 septembrie 2001, acest startup vizează implantarea durabilă şi caută „coordonatorul de operaţiuni” pentru Paris, care se va raporta la cartierul general londonez. 

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă