4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. Iaşi, capitala României în timpul Primului Război Mondial

GALERIE FOTO. Iaşi, capitala României în timpul Primului Război Mondial

Prima atestare documentară a Iașiului apare în anul 1408 într-un “privilegiu comercial” emis de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Totuși, se pare că orașul este mult mai vechi, luând naştere cel puțin cu câteva decenii înainte. În 1564, domnitorul Alexandru Lăpușneanu a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iaşi. Un secol mai târziu Vasile Lupu a înființat aici prima școală în limba română și o tipografie în biserica Trei Ierarhi. În 1643, la Iaşi a apărut prima carte tipărită din Moldova.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Cât a costat cel de Al Doilea Război Mondial

Între 1565 și 1859, orașul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 și 1862, atât Iașiul și Bucureștiul au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei. În 1862, odată cu uniunea Principate, capitala țării a fost stabilită la București.

În timpul primului război mondial, pentru doi ani, autoritățile române și familia regală s-au refugiat la Iași, după ce Bucureștiul a căzut în mâinile Puterilor Centrale la 6 decembrie 1916. Administrația și familia regală a revenit la București în noiembrie 1918.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Cetatea Devei, oraşul dintre dealuri 

La cinci zile de la intrarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, generalul Ion Antonescu a declanșat, cu concursul autorităților publice locale, Pogromul de la Iași din 27-29 iunie 1941 împotriva cetățenilor români de etnie evreiască. În cele trei zile de pogrom, continuat cu victimele “trenurilor morții”, au fost uciși 13.266 de evrei. 

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Borsec, oraşul apelor minerale

În mai 1944, orașul a fost scena unor lupte grele între armatele româno-germane și Armata Roșie și o mare parte din zona istorică a orașului a fost distrusă. La 21 august 1944, Iașiul a fost ocupat de ruşi.

 

(sursa: wikipedia.org)

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă