10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodMărturia tulburătoare a unui deținut închis de 12 ani la Guantanamo

Mărturia tulburătoare a unui deținut închis de 12 ani la Guantanamo

Primul jurnal al unui deținut închis la Guantanamo Bay descrie tortura fizică și psihică la care a fost supus în cei 12 ani de detenție. Mohamedou Ould Slahi este acuzat de implicare în mai multe atentate teroriste, inclusiv atacurile din septembrie 2001. Fragmente din jurnalul lui au fost publicate în ediția internațională a ziarului Der Spiegel.

Mamă, mă voi întoarce curând

Slahi a fost acuzat de implicare în atacurile teroriste din 11 septembrie 2011, de complot cu teroriștii din Afganistan și de atacul care a avut loc pe aeroportul din Los Angeles. Nu au fost găsite dovezi suficiente pentru aceste acuzații, iar acesta nu a fost trimis în judecată. Judecătorul James Robertson a dispus eliberarea lui, dar guvernul american a contestat decizia și a cerut arestarea preventivă a acestuia.

Citește și: Obama: Închiderea centrul de detenţie de la Guantanamo, prioritate naţională

”Nu îți face griji, mamă, mă voi întoarce curând”, au fost cuvintele pe care Slahi le-a spus mamei sale înainte să fie arestat.

A trecut prin mai multe închisori, până să ajungă în Cuba. Ajuns în lagărul american, Slahi a fost considerat un terorist periculos. El nu a recunoscut niciodată acuzațiile care i-au fost aduse.

Trăiam în teroare

 

Slahi a fost abuzat sexual, nu a fost lăsat să doarmă, a fost obligat să stea în frig și în umezeală: ”Am fost privat de orice confort. Mi s-au lăsat o pătură subțire și o pernă. Mi-au fost luate cărțile, inclusiv Coranul, chiar și săpunul și hârtia igienică. Celula, mai bine zis cutia în care am stat, a fost răcită, în așa fel încât să tremur, să îngheț. Nu am avut voie să văd lumina zilei și nu eram lăsat să interacționez cu alți deținuți. Eram interogat 24 de ore pe zi. Trăiam în teroare”, a scris deținutul în cartea sa – ”Jurnal din Guantanamo”.

Faci sex cu un american și tu te rogi?

 

 

Slahi își amintește și cum a fost obligat să întrețină relații sexuale cu gardienii: ”Bărbații sunt răniți la fel ca și femeile, dacă sunt forțați să facă sex. Gardienii se urcau pe mine, îmi vorbeau murdar și se jucau cu părțile mele intime. Nu mă dezbrăcau, acest tratament se desfășura cu uniforma pe mine. În tot acest timp, mă rugam, iar ei mai rău mă maltratau”, a mai scris bărbatul.

 

”Nu te mai ruga! Faci sex cu un american și tu te rogi? Ce ipocrit ești”, îi strigau gardienii, când îl abuzau sexual.

Pentru că a continuat să se roage, i-a fost interzis să țină Ramadanul și a fost hrănit forțat. Slahi își amintește că își dorea să moară, doar ca să scape de tortură.

Citește și: SUA recunosc că au "depăşit limita" în ”războiul împotriva terorii”

Acela a fost punctul de cotitură în care a decis să facă declarații false, să mintă, doar ca să scape de tortură, notează Der Spiegel. Slahi a fost recompensat pentru declarațiile făcute și acum are un statut privilegiat: deține un calculator și un televizor și a avut posibilitatea să își publice cartea.

”Jurnal din Guantanamo” de Mohamedou Ould Slahi devine, astfel, primul raport cuprinzător al unui deținut care se află încă în arest, concluzionează jurnaliștii de la Der Spiegel.

Citește și: Dezvăluiri uluitoare ale româncelor obligate să se prostitueze

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă