15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodGPS RL. Cine sunt mercenarii Chinei din Africa

GPS RL. Cine sunt mercenarii Chinei din Africa

Condotier în ţări din Golf şi în Yemen, fondatorul Blackwater, Erik Prince, încearcă să refacă în Africa, în contul Beijingului, „Compania Indiilor”.

Erik Prince, legendarul patron şi fondator al Black­water, cea mai puternică armată privată din lume până în 2009, este în prezent la comanda Frontier Services Group (FSG), întreprinderea sa cu sediul în Hong Kong, însărcinată cu logistica în Africa pentru numeroasele multinaţionale chineze. Asigurarea logistică este faţada, dar în culise este vorba de apărarea investiţiilor Chinei în ţări africane, caracatiţa economică chineză fiind speriată de ascensiunea terorismului ,care îi ameninţă interesele.

Riscul terorist este explicit evocat de Beijing, care se declară îngrijorat pentru securitatea celor două milioane de expatriaţi în Africa. În realitate, terorismul prezintă un risc pentru interesele economice chineze în Africa. Ministerul chinez pentru Securitatea Statului, Guoanbu, a lansat recent un semnal de alarmă după ce a identificat o serie de ameninţări pe continent. După răpirea în mai 2014 de către gruparea extremistă Boko Haram a 10 chinezi care lucrau pe şantierul de construcţii al unui baraj hidroelectric în Nigeria, comunicatele de alertă de acest tip s-au succedat. Zeci de chinezi au fost răpiţi sau ucişi în ultimii ani şi chiar săptămâna trecută un chinez a fost răpit în Mozambic. La Beijing, problema unei implicări militare în Africa se pune din ce în ce mai deschis şi dezbaterea face ravagii la vârful puterii, susţine universitarul Anthony Ross, de la Centrul de studii chineze al universităţii din Stellenbosch, în Africa de Sud. Problema ar fi de protejare a intereselor economice chineze fără să renunţe  să se distingă de americani şi europeni asupra strategiei „priviţi că suntem paşnici, nu facem decât afaceri!”.

Citește și: RUȘII trimit MERCENARI în zonele riscante din SIRIA

Semn al acestei conştientizări, China a început să facă apel la grupuri private pentru misiunile sale cele mai periculoase şi unul dintre acestea aparţine americanului Erik Prince. Fostul patron al Black­water lucrează acum în Africa pentru marile întreprinderi chineze implantate pe continent prin intermediul firmei sale, FSG, instalată în Hong Kong, Beijing şi Nairobi.  Venirea unui fost militar american în joc umbreşte şi mai mult imaginea Chinei pe continent, riscând să o facă să pară un pion al CIA în regiune. Dovadă că lucrurile sunt pe cale să se schimbe, Africa este continentul unde găseşti majoritatea căştilor albastre chineze.

Prince intră în scenă

Erik Prince susţine că a întors pagina activităţilor sale militare şi declară: „Sunt în misiune pentru economia chineză în Africa”. Cel mai celebru mercenar american, care cu Blackwater a obţinut contracte  cu guvernul american în Irak şi în Afganistan, conduce acum  Frontier Services Group, care lucrează pentru clienţi impor­tanți chinezi în Africa. Prince susţine că sunt activităţi diferite de precedentele; cu FSG nu face servicii de securitate şi nu are personal înarmat. Dar ştiri provenite din diferite locuri îl contrazic. Rolul FSG este de asigurare a logisticii şi bunei funcţionări a operaţiunilor pentru clienţi pe continentul african. Asigură transportul persoanelor şi materialelor, evacuarea în caz de urgenţă, construirea de infrastructuri ca poduri sau şosele pentru permiterea transportului materiilor prime din punctele de extracţie până la principalele porturi din Kenya sau Africa de Sud. În Africa problemele logistice sunt importante. De exemplu, în Congo transportul încărcăturilor  de la minele din Katanga este foarte dificil, trebuie traversate frontiere, rutele sunt periculoase. În Sudan este securizată buna funcţionare a industriilor petroliere. FS Group are clienţi chinezi  foarte importanţi, mai ales din domeniul gazului şi petrolului.

Citește și: Noii mercenari ai lui Assad

Erik Prince a cumpărat companii de aviaţie în Kenya, societăţi de transport terestru în Congo.

Întreprinderile chineze au tendinţa de a importa din China tot ce pot utiliza în activităţile lor din Africa, ceea ce înseamnă personal, material masiv şi chiar hrană. Dar pentru asta nu dispun de întreprinderi de logistică în China. Materialul ajunge direct în porturi africane şi firma lui Prince îl aduce de pe vapor în punctele de lucru. Este vorba de zăcăminte petroliere, de conducte sau de locuri de extracţie a materiilor prime. Investiţiile chineze în Africa sunt foarte mari şi întreprinderile vor ca totul să funcţioneze fără riscuri.

Fostul om al CIA precizează că astăzi China şi Africa sunt de nedespărțit. China are nevoie de materiile prime africane şi Africa are nevoie de investitorii chinezi. Privite mai atent, datele spun ceva mai mult. FS Group are sediul la Hong Kong iar principalul acţionar este Citic, un fond public chinez de investiţii, ceea ce înseamnă că Prince este un „apropiat” al guvernului chinez.

Boko Haram bagă spaima în chinezi

Câteva zile după atentatele din Paris, execuţia revendicată de Statul Islamic a unui ostatic chinez a reamintit Beijingului în mod brutal că şi China se află pe lista neagră stabilită de organizaţia teroristă. Iar atacul asupra hotelului Radisson Blu de vineri, 20 noiembrie, la Bamako, nu a făcut decât să confirme aceste temeri. Printre victime s-au aflat şi trei chinezi care lucrau pentru China Railway Construction şi veniseră să discute proiecte de cooperare în regiune. Preşedintele chinez, Xi Jinping, a condamnat atacul, revendicat de două grupări jihadiste. „China va întări cooperarea sa internaţională pentru combaterea activităţilor teroriste violente care afectează nevinovaţii, pentru menţinerea păcii”. Dar, pentru Beijing, cele două afaceri au evidenţiat marea sa vulnerabilitate faţă de ameninţările teroriste.

Surse israeliene arată că o mie de cetăţeni chinezi au trecut prin taberele jihadiste de antrenament din Pakistan şi multe alte zeci în Siria. Insurecţia separatiştilor uiguri în provincia musulmană Xinjiang reprezintă o reală provocare pentru Beijing, care se teme nu numai că va fi lovit pe imensul său teritoriu, dar şi în Africa, unde trăiesc 2 milioane de chinezi. Abdullah Mansur, şeful Partidului Islamic din Turkestan, a declarat China „duşmanul Islamului” şi serviciile secrete sunt mobilizate. Săptămâna trecută, poliţia chineză anunţa că a ucis 28 membri ai unui grup terorist din Xinjiang după o urmărire de două luni pentru descoperirea autorilor unui atentat comis în regiune în septembrie.

Cu ochii pe Djibouti

După Forumul China-Africa, desfășurat între 4 şi 5 decembrie la Johannesburg, serviciile chineze sunt în stare de alertă. În acest context, şeful Statului Major al armatei chineze, Fang Fenghui, a efectuat o primă vizită oficială în Djibouti, între 7 şi 8 decembrie. Un tip de deplasare pe care de obicei China o efectuează discret, dar de această dată, organul de presă oficial al Ministerului Apărării a relatat pe larg vizita generalului, care a inspectat fregata anti-rachete Sanya şi trupele Armatei Populare angajate în lupta contra-terorismului în Cornul Africii. Şeful Statului Major chinez s-a întâlnit cu preşedintele Ismael Omar Guelleh şi cei doi au confirmat tacit avansarea negocierilor pentru instalarea unei prime baze militare chineze permanente în Africa.

Un diplomat djiboutian din Shanghai preciza că „Djibouti are multe avantaje pentru China –  situaţia sa geopolitică, stabilitatea regimului şi economia în dezvoltare. După lungi discuţii între cele două guverne, a fost încheiat un acord care autorizează marina chineză să deschidă o bază în ţară şi să contribuie la dezvoltarea armatei djiboutiene”.

China a oferit 200 milioane dolari pentru cooperarea militară şi în mod cert mult mai mult pentru obţinerea acestei baze strategice, înconjurată de trupe franceze, japoneze şi mai ales americane, staţionate pe insulă. 4.000 de marinari se află la Camp Lemonnier şi viitoarele instalaţii militare chineze le vor crea probleme.

Precauţii

Beijingul ar putea mobiliza trupele sale angajate pe continent sub drapelul ONU, dar afacerea este complicată. După atacul din Bamako, militari chinezi au criticat în mod deschis absenţa reacţiei celor 500 de căşti albastre chineze, angajate în Mali. Yue Gang,  fost colonel şi specialist în probleme antiteroriste, cere Chinei să trimită soldaţi în Mali şi mai ales în jurul capitalei Bamako. Ministerul chinez al Apărării a ţinut să reamintească regulile de angajament pentru soldaţi, care nu pot acţiona fără autorizarea directă a comandamentului ONU şi a ţării gazdă. Pentru moment, forţele chineze sunt staţionate în nordul Mali.

Implicarea serviciilor secrete

Lupta contra terorismului nu este doar apanajul oamenilor în uniformă. Serviciile secrete chineze sunt şi ele mobilizate. Până acum, spionii chinezi se ocupau în special cu informaţiile economice şi controlau relaţiile dintre ţările africane şi Taiwan. Serviciile secrete ale Chinei au mai multe agenţii cu roluri bine definite. Cel mai ­activ în Africa este Guoanbu, condus de ministerul pentru Securitatea Statului. Guoanbu are deja şase centre regionale de coordonare pe continentul african – în Egipt, în Iordania, în Sudanul de Sud, în Nigeria, în Angola şi în Africa de Sud. Agenții mai puţin importante se află în Kenya şi Mozambic. Baza din Djibouti va avea ca misiune principală coordonarea operaţiunilor centrelor serviciior secrete în Africa. ­Această amplasare nu s-a datorat hazardului – ţările alese sunt în centrul activităţilor economice chineze şi găzduiesc numeroşi expatriaţi şi diplomaţi chinezi.

De asemenea, sunt implantate şi marile grupuri petroliere de stat – China National Petroleum Corporation, China National Offshore Oil Corporation, Sinopec sau PetroChina. Porturile şi ­instalaţiile transportatorului maritim Cosco sunt şi ele atent supravegheate de agenţii ­Guoanbu, ca şi telecomunicaţiile. ZTE şi Huawei sunt foarte active în Africa, unde au obţinut contracte importante pentru reţele telecom, fibre optice şi 3G. Beijingul are capacitatea de a mobiliza ansamblul expatriaţilor săi. Sub acoperirea ­Ministerului Comerţului şi a fronturilor patriotice care adună studenţii, voluntarii şi ­ONG-uri chineze, spionii profesionişti au pus la punct o armată din umbră pentru a obţine  informaţii asupra potenţialelor ţinte teroriste.

Cooperare militară

China are cooperare militară cu 11 state de pe continent – Algeria, Angola, Egipt, Ghana, Nigeria, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Tanzania, Uganda, Zambia şi Zimbabwe şi căștile sale albastre sunt desfăşurate în Côte d’Ivoire, în Darfour, RDC, Liberia şi Sahara Occidentală. Dar două ţări sunt în mod special vizate – Mali, unde 500 de militari chinezi se află în misiune ONU, şi Sudanul de Sud, unde alţi 184 au venit în această lună în cadrul unei misiuni UNMISS. Este pentru prima oară când Beijingul desfăşoară un batalion complet de infanterie în exteriorul frontierelor sale.

China va înceta să fie doar un partener economic şi se va ­angaja pe un teren politic şi militar? Oficial nu. O ştire a agenţiei oficiale de presă China Nouă menţiona însă că „ajutorul preţios al Chinei oferit ­Africii a câştigat pariul securitar… Susţinând emergenţa economică a continentului, China aduce Africii cea mai eficace contribuţie contra extremismului care duce la terorism, deci la insecuritate”. Autorităţile chineze se mulţumesc, deocamdată, să trimită în unele porturi nave de război pentru a proteja portcontainerele şi petrolierele contra piraţilor.  

 

 

Cele mai citite

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă