6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodMineriada de catifea in Primaverii

Mineriada de catifea in Primaverii

In timp ce vechii "golani" si Asociatia 21 Decembrie au comemorat mineriada 13-15 iunie discutand despre "zilele negre" de atunci, grupul "Noii Golani" a marsaluit pana acasa la Ion Iliescu sa-i dea flori, precum minerii studentilor. Jandarmii si un grup de "oameni de bine" pentru care Iliescu e un adevarat revolutionar au baricadat strada fostului presedinte. Toti cei adunati sa discute fenomenul Piata Universitatii la sediul Asociatiei 21 Decembrie au deplans mersul de melc al dosarelor mineriadei prin Justitie si l-au indicat ca principal vinovat pe Ion Iliescu.
"Ii doresc sanatate lui Ion Iliescu, ca e mai buna decat toate, si pentru ca mai are inca de mers la Parchet, la Senat si eventual la Jilava", a deschis discutiile Doru Maries presedintele Asociatiei 21 Decembrie).
"Dupa 17 ani, Parchetul Militar nu are scuze ca nu a inaintat dosarele mineriadei si revolutiei in Justitie. Ii cer lui Dan Voinea si Laurei Kovesi sa-si faca datoria cat mai repede si sa le termine intr-o luna", a spus si Radu Filipescu (GDS). "Comunismul nu a disparut, cel mai bun exemplu fiind ca Iliescu este senator al Romaniei. Prin condamnarea lui, Romania si-ar recapata o parte din demnitatea pierduta atunci in Piata Universitatii", a pus punctul pe "i" deputatul PLD Horatiu Buzatu.
Dupa discutiile "vechilor golani", pe la ora 16.00 au intrat in actiune "Noii Golani", un grup de tineri de 20-25 de ani care vor sa pastreze vie memoria celor din Piata Universitatii. "O sa-i ducem flori domnului Ion Iliescu pentru ca si minerii au plantat flori in Piata Universitatii. Ii uram sanatate ca sa poata plati ce a facut", spune George Simion, liderul "Noilor Golani". Cei aproape 20 de tineri au mers in Piata Universitatii unde au depus o coroana de flori si au aprins lumanari. Pentru ca amintirea pietei sa reinvie, cativa dintre ei s-au costumat in mineri si i-au cotonogit teatral pe ceilalti colegi. Catarat pe o banca, George Simion le-a recitat discursul de multumire adresat de Iliescu minerilor. Apoi, "Noii Golani" si alte zeci din "vechea garda" au pornit spre casa lui Iliescu din cartierul Primaverii. Pe linistita strada Molière insa lucrurile deja se precipitau. Zeci de jandarmi blocasera strada fostului presedinte, singurii carora li s-a permis accesul fiind vreo 50 de contramanifestanti vigurosi, cu ochelari de soare si lanturi groase la gat, care il sustineau pe Iliescu. "Daca vin sa faca galagie, facem si noi", spune Emilian Cutean de la Clubul "22" , al caror presedinte de onoare este chiar Iliescu. "Ne revendicam dreptul nostru de revolutionari. Nu vii tu sa ma cauti acasa, domne’, poate imi regulez nevasta. Eu il sustin pe revolutionarul Iliescu", zice si Iordan Radulescu de la Fundatia Revolutionarilor din Romania.
Lasand sa se inteleaga faptul ca s-a adunat ad-hoc, "garda" fidela lui Iliescu venise cu un scop precis: sa-i apere imaginea de revolutionar. Ca in anii ’90, se faceau liste de prezenta si se imparteau sandvisuri si apa. Valul "Noilor Golani" a trecut rapid, manat de jandarmi, i-au aruncat flori peste gard si au strigat: "Iliescu, sa traiesti, pentru toate sa platesti" si "Iliescu, esti acasa? Mortii nu te lasa!".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă