10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodMugur Isărescu susţine că e prost plătit

Mugur Isărescu susţine că e prost plătit

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a dezvăluit că primeşte un salariu lunar de 13.601 euro, dar ieri BNR a prezentat un documentar cu remunerațiile  omologilor din UE din care reiese că venitul său este cel mai mic.

După arestarea pre­ven­tivă a viceguvernatorului Bogdan Olteanu, acuzat că ar fi primit şpagă un milion de euro, dar şi că nu îşi poate justifica averea, Mugur Isărescu a fost criticat de faptul că salariul său şi al membrilor Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României sunt la secret, nefiind publicate într-o declaraţie oficială de avere. Ulterior, după o campanie de presă, guvernatorul a prezentat într-o conferinţă de presă faptul că, în prezent, obține un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro) de la banca centrală românească. Totuşi, Mugur Isărescu s-a opus publicării salariilor directorilor din BNR, invocând faptul că aceştia lucrează într-o piaţă internaţională şi trebuie plătiţi concurenţial cu cei din alte ţări.

Documentarul prezentat ieri de BNR cu privire la veniturile încasate de membrii conducerilor băncilor centrale din Uniunea Europeană ar fi fost întocmit parţial pe baza datelor existente pe Internet. Din datele vehiculate de Banca Naţională a României ar reieşi că Mugur Isărescu este unul dintre cei mai prost plătiţi guvernatori de bancă centrală din UE.

În Europa, în afară de venitul propriu-zis, fiecare dintre guvernatori are diferite alte avantaje. Cel mai banal este planul de pensii suplimentar. Klaas Knot, guvernatorul Băncii Olandei, are al 13-lea salariu, Mark Joseph Carney, şeful Băncii Angliei, are alocaţie de locuinţă, iar Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene are locuinţă oficială, proprietatea instituţiei, se arată în documentar. Maghiarul György Matolcsy are alte avantaje nedisponibile public.

Membrii Comitetului Exe­cutiv și membrii cu normă întreagă ai Consiliului de Supraveghere angajați de BCE primesc, pe lângă salariul anual de bază, alocații suplimentare pentru reședință și reprezentare, informează şi Agerpres. La acestea, se adaugă și alte sume cu titlul de alocații sau asigurări de sănătate. În spațiul comunitar, explică BNR, sunt bănci centrale ce nu publică veniturile membrilor conducerii sau le publică doar valoarea totală a remunerațiilor încasate toţi, la un loc.

Banca Franței are 11 membri în Consiliul General și 15 în Comitetul Executiv. Instituția publică doar valoarea agregată a veniturilor: 3,1 milioane de euro, anul trecut. Guvernatorul primește un salariu echivalent cu cel al vicepreședintelui Consiliului de Stat. Nici salariul acestuia nu e public. Banca Centrală a Luxemburgului publică veniturile cumulate ale celor trei membri ai conducerii executive: în 2015, 736.878 de euro. Banca Națională a Poloniei și Banca Greciei nu publică deloc informații referitoare la veniturile conducerii băncii. Tocmai de aceea, la finalul aceastui documentar, Banca Naţională a României a explicat că o simplă comparație a veniturilor prezentate e irelevantă, dată fiind diversitatea structurii veni­turilor salariale, a modului de prezentare, precum și a regimului fiscal diferit.  

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă