13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. Paula Iacob: avocata lui Nicu Ceauşescu, apărătoarea animalelor, colaborator al Securităţii

FOTO. Paula Iacob: avocata lui Nicu Ceauşescu, apărătoarea animalelor, colaborator al Securităţii

Paula Iacob, devenită celebră, după anul 1989, ca avocat al lui Nicu Ceauşescu, a avut o carieră profesională extrem de îndelungată.

Paula Iacob s-a născut la 20 februarie 1932 la Bucureşti. Părinţii ei au fost români, dar bunica din partea mamei a fost o sârboaică din Zagreb.

La vârsta de 16 ani, în 1948, Paula Iacob a dat examen şi a fost admisă la Facultatea de Medicină. Totuşi, pe baza mediei de la examen, s-a transferat la Facultatea de Drept din Bucureşti, pe care a absolvit-o la 20 de ani.

Imediat după aceea, Paula Iacob s-a angajat ca ziaristă la publicaţia “Sportul popular”.

După doi ani, în 1954, Paula Iacob a intrat în Baroul Bucureşti. Munca ei în calitate de avocat, înainte de 1989, a fost discretă, însă după Revoluţie s-a aflat că Paula Iacob a fost şi colaboratoare a Securităţii.

Imediat după anul 1989, Paula Iacob a intrat în atenţia publică în momentul în care şi-a asumat sarcina să devină avocata lui Nicu Ceauşescu. Ulterior, ea s-a remarcat drept mare iubitoare de animale, mai ales a câinilor fără stăpân.

Într-un interviu publicat acum patru ani, Paula Iacob spunea că modelul ei profesional a fost Ionel Teodoreanu, care a fost nu doar scriitor, ci şi un as al baroului. Paulei Iacob i-au plăcut provocările, acceptând să preia, în calitate de avocat, cazuri delicate, fără mari şanse pentru acuzat.

De exemplu, Paula Iacob relata, acum câţiva ani, că primul ei caz a fost cel în care a apărat un dezertor din armată, iar printre următorii clienţi s-a numărat şi un medic cunoscut drept homosexual (înainte de 1989, această situaţie fiind considerată un delict). Cazul lui Nicu Ceauşescu l-a preluat la încurajarea soţului ei, fost procuror.

La finalul anului 2014, Paula Iacob a suferit un accident pe stradă şi a avut nevoie de intervenţia medicilor. Ulterior a fost operată pentru fractură de şold şi a aflat că are probleme destul de grave şi la bilă.

“Ca orice om care nu am fost deloc la doctori, a fost o intamplare ca am ajuns, dorind sa vad daca am patit ceva la piciorul respectiv, ca incepuse sa ma doara si sa am dificultati la mers. M-am dus la spital si acolo m-au oprit pe loc, mi-au cerut consimtamantul si mi-au spus ca trebuie sa ma operez de urgenta. O operatie de bila cangrenata, nici nu am stiut pana acum unde e bila, mananc in fiecare seara slanina cu ceapa, si nu am avut niciodata nimic”, declara Paula Iacob în iunie 2015.

În septembrie 2015, cunoscuta avocată a suferit un accident vascular celebral şi a fost internată de urgenţă în spital. În urma acestui eveniment, Paula Iacob nu a mai putut vorbi.

Nu a mai părăsit spitalul, iar decesul i-a fost anunţat marţi seară, la vârsta de 83 de ani, de fiica ei, Ruxandra.

Citeşte şi: A murit Paula Iacob

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă