Politica lui Orban amenință Europa de Est

de Cristian Campeanu , 29 iulie 2014 - stire actualizata la ora 07:17, 29 iulie 2014
Politica lui Orban amenință Europa de Est

Viktor Orban a proclamat sâmbătă de la Băile Tușnad sfârșitul „erei democrației liberale“ și a enumerat Rusia, China, Turcia, India și Singapore drept modele politice pentru Ungaria.

Ce tip de societate vrea Orban să construiască în Ungaria este foarte apropiat de un „fascism cu față umană”. La Tușnad, premierul ungar a insistat că modelul statului asistențial occidental, care nu face decât să acumuleze datorii, a falimentat odată cu criza din 2008 și, ca atare, trebuie înlocuit. „A copia Occidentul este dovadă de provincialism și ne va ucide”, a avertizat Orban într-un discurs presărat, de altfel, de profeții.

Cu ce vrea liderul de la Budapesta să înlocuiască modelul social-democrat al statului bunăstării? În nici un caz cu o piață mai liberă, o economie mai puțin reglementată, mai puțin dependentă de stat și, deci, mai liberală și nici cu o societate în care drepturile individuale să primeze în fața celor colective, ci cu opusul său.

„A înțelege sistemele politice care nu sunt liberale, nu sunt democrații liberale și, în unele cazuri, probabil că nu sunt nici măcar democrații, dar care tot asigură succesul unor națiuni este una din marile probleme ale zilelor noastre”, a spus Orban. „Îndepărtându-ne de dogmele și ideologiile acceptate, vom căuta și vom construi o formă nouă de stat ungar, care va face din societatea noastră un succes în competiția globală pentru decenii de acum înainte”. Cum? Prin re-naționalizarea sectoarelor bancar, al energiei și al utilităților publice pentru a le „elibera de sub sclavia datoriei și controlului străinilor” și prin înlocuirea „statului asistențial” cu un „stat al muncii, care va respecta valorile creștine și drepturile omului, dar nu va fi liberal în natura lui”. Prin „stat al muncii”, Orban nu înțelege un stat care încurajează crearea de locuri de muncă în economia privată, ci înlocuirea plasei sociale cu „munca în folosul comunității”, „comunitate” fiind eufemismul preferat al regimului Orban pentru Stat. Cu alte cuvinte, subordonarea economiei și sistemului de asistență socială (deci, implicit, a sindicatelor) Statului. Or, aceasta – totul (economie, societate, cultură) în interiorul Statului - este esența totalitarismului fascist așa cum a defi­nit-o Benito Mussolini. Bineînțeles, un fascism adaptat la secolul al XXI-lea, care „respectă libertatea individuală și drepturile omului”, un fascism cu față umană.

Numai că fața fascismului ungar al lui Orban nu e chiar atât de umană…

Lupta împotriva presei și ONG-urilor

Dacă a învățat ceva de la Vladimir Putin, Orban a învățat să supună presa liberă. În iunie, guvernul ungar a impus o taxă specială pe veniturile din publicitate ale mass-media, care va ucide practic profiturile presei libere, care va deveni dependentă de guvern. Ținta lui Orban, ca și a lui Putin, o reprezintă televiziunile care nu se supun liniei guvernamentale, în primul rând RTL, care aparține grupului Bertelsmann.

A doua țintă o constituie organiza­țiile non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului, care luptă împotriva discriminării și pentru protecția mediului. ONG-urile liberale din Ungaria au fost acuzate de Orban că sunt „agenți politici străini, finanțați din străinătate”, care susțin Opoziția. Exact aceeași poziție pe care o are Putin, care a obligat ONG-urile ce primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. Orban a trimis la începutul lunii un organism de control al prim-ministrului (ceva între corp de control și curte de conturi) să verifice registrele unor astfel de ONG-uri liberale, care au refuzat să facă acest lucru sub motiv că nu este vorba de fonduri publice. Episodul a declanșat un conflict între Ungaria și Norvegia, care este principala sursă de finanțare a acestor programe, cu chemări de ambasadori și anularea convorbirilor bilaterale. Potrivit lui Cristian Ghinea, director al Centrului Român pentru Politici Europene, finanțarea norvegiană pentru ONG-urile din Europa Centrală și de Est vine să suplinească un vid apărut după aderarea acestor țări la Uniunea Europeană, când multe din aceste programe au fost sistate. ”Norvegia este o țară cu înalt simț moral”, spune Ghinea, care atrage atenția că și în România ultimele tendințe ale ONG-urilor sunt să apeleze la finanțări norvegiene. „Pe fond, mai arată sursa citată, este vorba despre o reacție tipică de puseu autoritarist din partea lui Orban, așa cum am văzut la Putin și în trecut, în România, la Ion Iliescu și Adrian Năstase”, care acuzau ONG-urile proeuropene că sunt agenți străini. „Norvegia este morală, Ungaria este tribală”, conchide Cristian Ghinea, care atrage atenția că la nivel european „trebuie reluată discuția despre mecanismele de salvgardare a democrației în interiorul UE”.

O poziție similară exprimă și reprezentanții Expert Forum. Potrivit acestora, „declarațiile lui Viktor Orban despre faptul că «vremea democrațiilor liberale a trecut» și că ONG-iștii finanțați din exterior ar fi «agenți străini care promovează interese străine» sunt foarte periculoase. Avem un stat membru UE în care liderul o ia din ce în ce mai vizibil pe urmele lui Putin în Rusia. Problema e mult mai veche, din 2010-2011. Declarațiile de zilele acestea vin după un lung asalt contra statului de drept, contra instituțiilor independente, contra Constituției ungare și contra vocilor critice la adresa Puterii. Din păcate, faptul că FIDESZ a câștigat și anul acesta alegerile, păstrându-și o majoritate confortabilă în Parlament, face democrația din Ungaria din ce în ce mai vulnerabilă. Naționalismul economic, populismul, xenofobia sunt în plină ascensiune și nu pot fi oprite de o opoziție fărâmițată și incapabilă de a face realmente opoziție, cu lideri slabi și compromiși în trecut (ex. Gyurcsany). Este trist că, la sfârșitul anilor ’80, tocmai disidentul Orban de atunci era considerat o speranță pentru democratizarea post-comunistă a Ungariei. Cel care acuză azi «agenții străini finanțati din străinătate» a fost chiar el beneficiar de finanțări străine ca să-și facă studiile în Occident. Din păcate, UE poate pune presiuni pentru standarde democratice și de stat de drept doar pentru țările care negociază aderarea și nu are instrumente de a controla derapaje majore în state care sunt deja membre. Este îngrijorător că UE nu reușește să-și construiască instrumente eficace pentru acest lucru, în ciuda unor intenții anunțate anul trecut de a construi mecanisme de monitorizare a standardelor democratice și a îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga și pentru statele membre și de a condiționa cumva finanțările europene de acest lucru”. Pe de altă parte, FIDESZ, partidul lui Orban, beneficiază și astăzi de finanțări din partea unui think tank politic afiliat Uniunii Creștin Democrate din Germania – Konrad Adenauer Stiftung –, care este susținută exclusiv din bani publici și care, potrivit site-ului KAS, a finanțat recent o tabără a tineretului FIDESZ.

Răspunsul lui Orban la criticile care i-au fost aduse din Norvegia, dar și de Consiliul Europei? FIDESZ va forma o comisie parlamentară pentru monitorizarea continuă a „străinilor care încearcă să obțină influență în Ungaria. Vom ridica un soi de «Dom de fier» spiritual (aluzie la scutul antirachetă israelian împotriva rachetelor Hamas – n.r.) care să nu fie penetrat de nimeni”.

Nici americanii nu scapă de „Domul” lui Orban. Anul trecut, Péter Hoppál, fost purtător de cuvânt al FIDESZ și actual secretar de stat pentru Cultură în Guvernul Orban, a atacat Comitetul Helsinki pentru că ar fi „un fals ONG ținut pe bani americani pentru a discredita Ungaria și guvernul”. Un tribunal ungar a decis recent că omul responsabil de Cultură din Guvernul Orban ar trebui să prezinte scuze, dar verdictul nu are nici un fel de efecte constrângătoare.

Freedom House România atrage, la rândul ei, atenția asupra „putinismului” lui Orban, dar și al unor reprezentanți ai principalului partid de guvernământ: “Este o atitudine putinistă această înființare a unui comitet parlamentar de urmărire a străinilor, care prin finanțarea unor ONG-uri vrea să influențeze politica maghiară. Nu sunt norvegienii cei care au câștigat influență prin susținerea unor ONG-uri, ci direct Rusia lui Putin, care a dobândit susținere la cel mai înalt nivel în Ungaria în ultimii ani. E traseul dramatic al unui personaj care s-a lansat curajos în 1989 cu acel «Rușilor, plecați acasă!» și cu o viziune pro-capitalistă, pentru a ajunge acum, după 25 de ani, să fie un pilon vital al Rusiei în regiune, care spune că democrația liberală a apus și își caută surse de inspirație în China, Rusia, Turcia, India ori Singapore, în orice caz într-un sistem care să nu fie bazat pe tradiția democratică occidentală. Interesant este că în România deputatul PSD Bogdan Diaconu, mare oponent al lui Orban, scrie revoltat «ne-am săturat de Ungaria», dar are exact aceeași viziune putinistă ca Viktor Orban în ceea ce privește finanțarea fundațiilor din străinătate”, susține Gelu Trandafir, director de comunicare la Freedom House România.

Pericol de contaminare

Dacă ONG-urile ungare se află sub presiunea guvernului, cele românești sunt încă în măsură, iată, să se ridice în apărarea democrației și drepturilor omului, atât din România, cât și din Ungaria. Dar acest lucru nu este garantat.

„Din păcate, prostul exemplu al Ungariei poate folosi drept model pentru alți lideri cu tendințe autoritare din regiune, mai ales în statele aderate după 2004, în care democrația nu e încă suficient de matură”, atrage atenția Expert Forum. Și, într-adevăr, în regiune se înregistrează un declin îngrijorător al valorilor liberale, din țări considerate altădată drept campioni, precum Cehia, până în țări considerate cauze pierdute, precum Bulgaria. În România, exacerbarea naționalismului și atitudinilor antieuropene și antiamericane, încălcarea Constituției și a statului de drept, precum și tendința de a reorienta țara din punct de vedere politic și economic spre Rusia și China au caracterizat în ultimii doi ani guvernarea Ponta. Pentru toate tentativele sale retorice de a-l compara pe președintele Traian Băsescu cu Viktor Orban, șeful Guvernului nu a avut nici un fel de reacție la declarațiile lui Orban, nici măcar la aceea că „Ungaria ar trebui să fie pregătită să finanțeze instituțiile maghiare din Transilvania”.

Singurul care a avut o poziție publică a fost Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, care a avertizat că, indiferent care sunt opțiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere al autorităților de la București „axa Moscova - Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României vreodată” și a subliniat că „acest lucru trebuie clar înțeles și nu există nici o altă variantă de compromis”. Măcar dacă Ponta și ministrul de Externe, Titus Corlățean, ar fi exprimat aceeași poziție lipsită de echivoc privind orientarea strategică a României.

Comentarii

 • jozsef

  02 august 2014 17:12

  Impartasesc parerea cu Buzner Andreea ! Bravo Andreea !

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  30 iulie 2014 20:19

  Mai "Bum", 80 la sută dintre ardelenii români la 1918 N-AU VRUT UNIFICAREA TRANSILVANIEI CU REGATUL RRROMÎNIKĂI. Shi oricum pe ardeleni îi durea la banană de Basarabia ta în 1940... Ăla din 1941 n-a fost războiul lor, dar ei au ajuns carne-de-tun sub comanda regătzenilor incompetentzi shi lashi. Preferentzial shi prin selectzie ne-naturală ! Un comandant regătzean id iot shi parshiv a trimis la moarte elevii militari ardeleni shi bănătzeni de la Radna, pe frontul de la Păulish, în 1944, în timp ce soldatzii sovietici violau femeile shi jefuiau în satele din amonte de pe valea Mureshului. La Oarba-de-Muresh la fel a fost, comndantzii regătzeni slugarnici în fatza sovieticilor au trimis la moarte sigură peste 10000 de soldatzi, fără spijin mecanizat, numai pentru a se pune ei bine, personal, cu komisarii shi generalii sovietici ai lui Stalin. Ceea ce crezi tu că-i "istorie" despre Stalingrad or fi legende urbane regătzeneshti, te asigur că ceea ce afirmi aici nu are nici o bază reală.

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:37

  Deci ce vrea ORGAN nu se poata nici daca ne intoarcem in istorie sub toate formele ei ,nici in prezent din cauza UE si din aceste premize e nul si viitorul lor iredentist-sovin -separatist.Dar trebuie taxati politic din toate partile ca cuurvili.Cate gauri... atatea datorii...

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:34

  Tu si ORGAN habar nu aveti ca daca Hitler castiga razboiul maresalul avea promis ca dar de razboi Nordul Transilvaniei.Cand Hitler zicea ceva asa era....Adica bucata de tort a diliului Horty care o ucis din semiculpa o groaza de prizonieri ducandu-i la munca.Era un fel de mansa a lui Hitler ca maresalul nu calca pe bec.Ce conducator nu ar vrea sa aibe Romania Dodoloata .Deci mai usor cu acuza si mai mult cu con si introspectia.

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:21

  -ardelene iar te intreci cu masura de ce drracu acuzi un maresal si un stat militar major e adevarat cu vine de razboi ce te ia din toate partile pe neasteptate si nu acuzi armata germana care fugea mancand pamantul iar pe romanasi nostri ai punea in ariegarda si cand vroiau sa se retraga si ei pe pozitii defensive prioritate in retragere nu le mai dadeau alimente apa munitie si sanitare cine credeti ca avea prioritate evident armata germana iar daca venea aliment apa sanitare si munitie cine credeti voi ca avea prioritate evident ARMATA GERMANA!Ce vina sa fi avut maresalul alta decat ca a pornit razboiul sfant de eliberare a Basarabiei.Un razboi dorit de toti romani.Restul nu e vina lui ci a celor amintiti.Criminali de razboi sunt nemtii ca erau increzuti peste poate inaintea planurilor bune intocmite de romani ei treceau cu vederea si le puneau pe ale lor iar pe romani ai puneau pe margini sau ai dizlocau cand au vazut ca e grosa iau lasat in pribagie la cotul Donului ca la Stalingrad nu se pune seama pe strategie ci pe vreme.Vreme proasta.Soarta le-a taiat nasul in sus ce a cauzat multe victime si intre soldati romani.Nu uita asta nici arme nici alimente nici petrol dar nici sanitare nu mai ajungeu la romani.No lupta!Si nu s-au predat 150.000 din ei!Aia cu T.V.intotdeauna gasesti tradatori dornici sa-si apere pielea eu ma refer la cei morali.Cand au plecat pe apa din Crimeea cine au plecat primi?Evident germani...maresalul a fost soldatul perfectalti au fost criminalii...-probabil nimeni ca el in lume.Sa stai de vorba cu Hitler si sa fii si sa ramai atat de liber...

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:05

  Acest "ORGAN" cum bine ai zice parasutista unui politician roman varza, are de ales intre un stat civilizat in UE si o gubernie rusa.Ma rog nu el ci calatorul popor hungar ce vine din indepartatele prafuite inecacioase si aride stepe mongole.Sper ca nu o sa trebuiasca sa fac ca bunici si sa eliberez Budapesta iar de rusi...nu istoria se repeta ci prostia.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  30 iulie 2014 16:37

  Pentru "ion antonescu" - Uneori, rar, mai shterge redactzia "Rl" comentarii - cazul de la articolul cu "secuii sabatarieni" - dar în cele mai multe cazuri de disparitzie a comentariilor, cum este acum aici, sau la cele temporare, sunt erori de soft', de câteva luni, de când au pus minunătzia asta de acum, ce nu-i în stare să afisheze sau să caute corect. Un pas-înapoi grafic imens, shi o pierdere mare de cititori, sunt convins. Dar nu se mai poate verifica, au fost scoase de pe pagini contoarele cu numărul de citiri a articolelor. Privitor la subiectul articolului ash căuta - dacă ash avea timp - discursuri ale lui Roosevelt, din perioada anilor '30 când a împins statul capitalist amerlok în controlul economiei shi în proiecte-mamut de investitzii natzionale prin care a dat de lucru oamenilor - milioanelor ! - pe banii guvernului shi a scos S.U.A. din recesiune shi din criza economică... Exact după modelul lui Hitler ! ...ash vrea să văd acum, din "perspectivă N.A.T.O.", analiza declaraztiilor de atunci ale prezidelului amerlok - considerat de istorie campion al democratziei shi al drepturilor omului - pe baza ideilor enuntzate aici. Cred că s-ar trezi din mormânt, declarat "fascist"... Ha,ha,ha ! ...P.S. Tzi-am scris un mesaj neutru, pentru că nu am nimic personal de împărtzit cu tine. Dar pe viitor s-ar putea să nu mai fiu atât de poiiticos, pentru că numele CRIMINALULUI DE RĂZBOI ce-l foloseshti tu este pentru mine cam ca pelerina roshie a toreadorului pentru un taur furios... Criminalul de război oltean a trimis INTENTZIONAT la moarte sigură sute de mii de tineri ardeleni pe Frontul de Est, la Stalingrad - inclusiv un unchi al meu a căzut, ne-shtiut de familie, în linia I-a, acolo, la fel cum fiecare familie din Ardeal a pierdut cel putzin câte un membru pe frontul "mareshalului" id iot shi parshiv - în timp ce pe regătzenii lui i-a păstrat, contra shpăgile de rigoare, în spatele frontului, ca "auxiliari" la căile ferate din Ucraina shi Sholdova ! Olteanul îi ura visceral pe totzi ardelenii ! ...stare de spirit frecvent întâlnită shi la regătzenii de azi... Ardelenii au murit atunci pe fronturi, în linia I-a, iar oltenii shi sholdovenii au dezertat în 1943 shi au trecut în liniile sovietice, înapoindu-se întregi-shi-ne-vătămatzi în septembrie 1944 cu divizia de trădători "Tudor Vladimirescu". Era pe-aici un papagal, îshi spunea "blandul ben", care se lăuda cu medaliile sovietice ne-numărate de pe pieptul unui astfel de regătean lash shi trădător, unchiul lui, shi idolul lui moral shi politic ! Think again...

  raspunde comentariului
 • TRifescu

  30 iulie 2014 15:23

  DA MIRELA ai dreptate cu Franco A SALVAT SPANIA .....sigur dureros....ASTAZI Spania ERA CA NOI DACA NU ERA EL ....INSA ASTAZI MAJORITATEA POPULATIEI SPANIOLE NU IL APRECIAZA ....PENTRU CA IN FIECARE TARA EXISTA O MA JO RI TA TE CARE ESTE TRUPUL NU CAPUL ..._______SIGUR CA E INTEGRARE HAOTICA .......DIN MERS.....DAUNATOARTE MAI ALES PENTRU TARILE POST COMUNISTE.......-------------------NIMENI NU INTELEGE CA NU PUTEM AVEA SA LA RII CA IN STRAINATA..........in SPITALE MULT PERSONAL .......NU ESTE ASA IN STRAINATATE........ munca mai MUULTA...SI RESPONSABILITATE ...............IN...FRANTA ESTE NEVOIE DE MULTE INFIRMIERE==ASISTENTE____au venit din SPania SI DUPA O LUNA AU PLECAT INAPOI SPUNIND CA .....E MULT DE LUCRU...._______CINE E VINOVAT CA FORTA NOASTRA AGRICULTURA NU E EXPLUATATA LA MAXIMUM ?

  raspunde comentariului
 • TRifescu

  30 iulie 2014 14:49

  NU COPIATI TOTUL DUPA OCCIDENT..............DEMOCRATIA PRESUPUNE EDUCATIE .......... OR IN FRANTA EDUCATIA IN SCOLI NU EXISTA ....SI UITATIVA LA CONSECINTE ..crime la tot pasul............BERALISMUL FARA MARGINI INDEPENDENTA INSTITUTIILOR A PRESEI .TV ..ETC ARE O LIMITA ........UITATIVA PORNOGRAFIA INJURATURILE SINT MONEDA CURANTA IN PRESA .TV... IN SCOALA .....adica tocmai acolo unde ar trebui sa se cultive educatia poporului PO PU LI SM ESTE TOCMAI ACEASTA LIBERTATE FARA MARGINI IN NUMELE DEMOCRATIEI..........toata lumea vrea munca usoara ........pamintul nu se cultiva ...luam alimente din strainatate ......cu banii imprumutati de la straini ca sa le cumparam produsele ...............produse nemtesti din abundenta care inebuneste poporul care nu are bani sa faca faaaata la cumpaaraturi....

  raspunde comentariului
 • ion antonescu

  30 iulie 2014 14:32

  revin cu un comentariu si imi cer scuze pentru supararea mea anterioara, imediat ce am publicat acest comment au aparut si celelalte care, probabil, au fost doar suspendate o perioada de timp. ramane in schimb marea mea tristete ca nu mai intalnesc vaste articole care sa dezbata serios starea economica a tarii si populatiei si nu vin cu propuneri serioase de imbunatatire a climatului social-economic de la noi. nu voi uita niciodata articolele dlui Petre MIihai Bacanu si cele ale lui Octavian Paler, care, inafara de faptul ca se luau de piept foarte serios cu smecherii cu steif ai zilei - vezi procesele fulminante intentate de Nicolae Vacaroiu, acesti FNI-isto fil convins, deranjat ca i se dezvaluie in ziarul dvs contributia inestimabila la vanzarea la fier vechi a navelor tarii, la contrabanda ilegala de combustibil pe perioada embargoului ONU si la consilierea permanenta a lui Vantu, inainte si dupa prabusirea FNI- si deci in afara acestor articole curajoase, mai scriau si vaste articole de analiza a climatului economic si social. Iar acum, mereu si mereu vedem preponderent articole care ne spun ce mai spune blonda ce se simte lasata inafara jocurilor sau ce mai zice cutare si cutare politician, de parca asta rezolva soarta milioanelor de someri . evident ca nu cere nimeni ca niste jurnalisti sa faca ei ce nu sunt in stare politicienii, dar macar sa vedem propuneri din partea lor. Si ca sa fim clari, de ce Dumnezeu ne deranjeaza pe noi ca dl. Orban a aparat cetatenii in raport cu angajatorii straini si a insistat pe venituri minime obligatorii mai onorabile ?! Sau ca a pus bancile cu botul pe labe obligandu-le sa calculeze retroactiv ratele lunar la imprumuturile catre cetateni, si sa renunte la acele fulminante si mascate cresteri de dobanda ulterioare caci asa au ajuns bancile sa prospere fulminant pe timp de criza iar cetatenii sa aiba eventual tendinta sa isi puna strangul de gat ?! Sau de ce il acuzam pe Orban ca vrea sa implice statul direct in crearea de locuri de munca ?! Este acesta `populism iefttin` si `dictatura` si `tribalism` ?! Rusine, dle, Ghinea !

  raspunde comentariului
 • ion antonescu

  30 iulie 2014 14:10

  inainte de 1989 p.c.r. prin bratele sale ideologice sau represive cenzura presa, dovedind o atitudine `de grota`, nationalist-comunista si festivist-circara ca sa nu mai vorbim de autarhia sa. acum, au trebuit sa treaca 25 de ani de `libertate democratica` pentru ca cel mai serios si inteligent ziar din tara, Romania Libera, sa treaca la stergerea retroactiva a unor comment-uri care prezinta si alte puncte de vedere decat ale unor redactori, si nu commnet-uri ce contin injurii sau insulte la adresa regatenilor sau ardelenilor sau instigari ale rusofonilor - pe toate acestea, har domnului, le lasa, parca spre a se suci mai tare mintile oamenilor sau pentru a se forma o imagine proasta asupra calitatii intelectuale a celor ce citim ziarul - ci se sterg retroactiv sau nu se admit comment-uri care emit serioase semne de alarma asupra impactului dezastruos al integrarii europene asupra calitatii vietii economice si nivelului de trai al cetatenilor, dovada saracia lucie a populatiei majoritare, concomitenta cu imogatirea fara de seamana a multor oameni politic sau a celor din administratia publica nationala si locala. aceasta stergere a comentariilor nu este decat cealalta fatza a autarhiei comuniste si anume este...un talibanism pro-europenist si capitalist prost inteles. iar cei ce indraznim sa aparam soarta romanilor onesti si saraci suntem `populisti` si, mai nou, conform dlui Ghinea, suntem ...tribali ! Iar daca indraznim sa ii cerem dlui Ghinea sa ne spuna cat castiga pe luna ca sa comparam venitul dsale in raport cu pensia de 27 de euro avuta de sotia mea inainte de a muri, si ca sa vedem de unde si pana unde ...aplombul acesta `capitalist salbatec` si `democratic original iliescian cu fatza umana` al dsale, raspunsul dsale este ca cere redactiei sa stearga comment-ul ! Aferim altruism si aplecare asupra necazurilor celor multi ! Aferim consonanta cu sloganul `Dreptate, ochii plansi cer sa te vada !` al superbului ziar romania Libera din anii 1990. Acum, apar `democratii vopsiti ` cu parul scurt si plini de viata, aparatori ai integrarii si ai noii ordini sociale in care unii, putini, au zeci de milioane de euro - si la sanul lor se adapa ideologic dl. Ghinea - iar noi, cei multi si onesti suntem saraci de n-avem bani de mancare si facturi. In fond, exact periculoasa noua `ordine democratica` impotriva careia lupta, iata, cu succes dl. Orban si inca o data il felicit din inima, spre marea disperare a dlui Ghinea care vede `triburi` amenintatoare prin jur. Las cititorii sa judece daca aceste abordari precum a dlui Ghinea sunt elegante, umaniste si in consonanta cu necazurile imense prin care trecem milioane de romani saraci.

  raspunde comentariului
 • vlad

  30 iulie 2014 11:15

  Ideile astea ale lui Orban nu sunt neaparat rele pentru tari cu economii emergente cum e si Romania. Problema este ca pur si simplu nu au nicio sansa sa functioneze intr-un stat corupt. Coruptia la noi este extraordinar de raspandita, o sa luptam impotriva ei decenii, daca nu si mai mult. Cum sa te gandesti sa renationalizezi diferite domenii??? pur si simplu ai da sansa clientelei politice sa aiba acces la si mai multe fonduri. Nu, Romania trebuie sa fie cat mai putin dependenta in cat mai multe domenii de parlament si de politicieni, asta e singura sansa.

  raspunde comentariului
 • sorin

  30 iulie 2014 11:15

  Tendențios articolul și plin de neadevăruri despre orientarea externă a României.

  parseInt(this.containerWidth) + 2 * parseInt(this.articleControlWidth); }, canDisplayRightControl : function() { return this.windowWidth > parseInt(this.containerWidth) + parseInt(this.articleControlWidth); }, getNextPrevArticle : function() { var fn = this; $.ajax({ type: "POST", url: "/next-prev-article", data: { articleId : this.getArticleId(), canDisplayRight : (fn.canDisplayRightControl()) ? 1 : 0, canDisplayLeft : (fn.canDisplayLeftControl()) ? 1 : 0 }, beforeSend: function( e ) { } }) .done(function( response ) { if(response) { $('body').append(response); } }); }, triggerShowNextPrev : function() { var fn = this; var navOffset = $('.widget-article-footer-votes').offset().top; var windowHeight = $(window).height(); var detectedEndOfArticle = false; var detectScroll = function() { var botttomPx = $(window).scrollTop() + windowHeight; if ( !detectedEndOfArticle && (botttomPx > navOffset )) { detectedEndOfArticle = true; fn.getNextPrevArticle(); } } detectScroll(); $(window).scroll(function() { detectScroll(); }); }, init : function() { this.triggerShowNextPrev(); } }; articleControlsApp.init();