15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodControversele stârnite de Premiul Nobel pentru Pace: De la Uniunea Europeană, la...

Controversele stârnite de Premiul Nobel pentru Pace: De la Uniunea Europeană, la Malala Yousafzai

Numirea câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace este aşteptat anual, cu nerăbdare, de lumea întreagă, însă, de multe ori, decizia Comitetului Nobel pentru Pace a surprins, şi nu într-un mod plăcut, potrivit BBC News. 

Distincţia este acordată persoanelor, instituțiilor sau organizațiilor internaționale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict. Premiul Nobel pentru pace a fost acordat, între 1901 și 2014, de 95 ori pentru 128 de laureați, dintre care 103 sunt persoane fizice și 22 sunt organizații.

Citește și: Cine a câștigat Premiul NOBEL pentru PACE în 2015

Astfel, în 1901, primul Premiu Nobel pentru pace era acordat fondatorului Crucii Roşii, Henry Dunant, şi economistului Frederic Passy.

În cei 115 ani, de când există Premiul Nobel, câştigătorii au fost fie aplaudaţi, fie au stârnit controverse.

Premierea lui Obama

Premiul Nobel pentru Pace este acordat de Comitetul Nobel Norvegian, iar deciziile luate de membrii Comitetului, considerate subiective, au stârnit deseori discuţii aprinse.

Acordarea distincţiei lui Barack Obama, în 2009, la mai puţin de un de când a devenit preşedintele SUA a fost considerată o decizie controversată.

De asemenea, în 2012, toată lumea a fost uimită când Comitetul a acordat Premiul Nobel pentru Pace Uniunii Europene.

Citește și: Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură: ”Întreaga noastră istorie este o baie de sânge”

Mai mult, Mahatma Ghandi a fost nominalizat pentru a primi distincţia de cinci ori (1937, 1938, 1939, 1947, 1948), dar nu a primit niciodată Premiul. În anul în care a fost asasinat, 1948, Comitetul nu a acordat premiul nimănui, întrucât ”nu a existat un candidat în viaţă potrivit”.

Femeile, rareori onorate cu distincţia

În ciuda faptului că cel de-al cincilea Premiu Nobel pentru Pace din istorie a fost oferit scriitoarei Bertha von Suttner în 1906, foarte puţine femei au primit distincţia.

Printre femeile câştigătoare din istoria recentă se numără: Betty Williams şi Mairead Corrigan (1976), Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee şi Tawakkol Karman (2011) şi Malala Yousafzai (2014).

Alfred Nobel a subliniat că Premiul pentru Pace trebuie acordat atât celui care luptă pentru promovarea păcii, cât şi pentru cel care reuşeşte să instaureze pacea. 

Ultimii 10 câştigători ai Premiului Nobel pentru Pace

2015 – Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia a primit Premiul Nobel pentru Pace “pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste” în această ţară, după revoluţia din 2011.

2014 – Pakistaneza Malala Yousafzai a primit Nobelul  “pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului tinerelor la educaţie” şi indianul Kailash Satyarthi, pentru că “a dat dovadă de curaj conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor în scopuri financiare”. 

2013 – OIAC, însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru “vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice”.

2012 – UE a primit Premiul Nobel pentru Pace pe 2012 pentru contribuţia sa la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.

2011 – Comitetul Nobel a anunţat că Premiul pentru Pace este acordat preşedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei Leymah Roberta Gbowee (Liberia) şi activistei yemenite Tawakul Karman.

2010 – Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit distincţia, pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China.

2009 – Preşedintele american, Barack Obama, a fost recompensat pentru “eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”.

2008 – Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Nobelul pentru Pace pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume.

2007 – Premiul a fost acordat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (Giec).

2006 – Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh au luat Premiul Nobel pentru activităţi destinate combaterii sărăciei.

Alfred Nobel, cel care a pornit tradiţia 

Lui Alfred Nobel, inventatorului dinamitei, savant şi industriaş suedez, i se datorează Premiile Nobel. Omul de ştiinţă a redactat o clauză în testamentul său în care a stipulat ca anual să se doneze veniturile generate de imensa lui avere unor personalităţi care s-au evidenţiat prin servicii aduse omenirii.

La vremea morții sale, imperiul Nobel era format dintr-o rețea de aproape o sută de fabrici, suedezul fiind unul din cei mai bogați oameni din lume. 

 

 

 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă