7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFoodRomânia în arhiva AP: O țară fericită alături de URSS

România în arhiva AP: O țară fericită alături de URSS

Agenția americană Associated Press, una dintre cele mai vechi din lume, a pus pe Internet, la dispoziția publicului, o parte din arhiva de înregistrări video.

Acestea sunt needitate și par, din acest motiv, cu atât mai interesante, întrucât prezintă imagini care nu se văd de obicei în transmisiunile TV.

O serie din aceste înregistrări se referă la România. Cea mai veche datează din anul 1905 și prezintă un incendiu la o sondă.

Cele mai multe dintre filmele legate de România prezintă imagini ale Familiei Regale. Un film inedit (din păcate, fără sunet) îl prezintă pe viitorul rege Mihai în calitate de senator – în anul 1939. Un alt film ilustrează vizita regelui Carol al II-lea în Basarabia, în februarie 1940.

Există și o înregistrare din septembrie 1940, care prezintă abdicarea regelui Carol al II-lea și urcarea pe tron a regelui Mihai. Deși acel moment istoric a fost extrem de dificil pentru România, în înregistrarea AP ambii suverani zâmbesc, iar din reportaj se degajă o atmosferă optimistă.

Înregistrările din anii celui de-al doilea război mondial au o tentă evidentă de propagandă.

O serie de videoclipuri prezintă bombardamentele aviației americane asupra regiunii Ploiești, din anul 1943. Comentariile în limba engleză arată că regiunea Ploiești a fost atacată doar pentru că era o sursă esențială de petrol pentru Hitler, România nefiind, din alte puncte de vedere, o țintă a aliaților.

Un film din 16 noiembrie 1944 arată cum cetățenii Bucureștiului i-au întâmpinat, fericiți, pe soldații sovietici (aliați ai americanilor). Filmul este intitulat „Bucharest welcomes Red Army”.

Citește și: FOTO. Propaganda lui Putin transmite ideile lui Stalin. Soldaţii sovietici au “eliberat” România, iar localnicii i-au primit cu entuziasm

Tancurile și autocamioanele încărcate cu militari trec pe lângă un banner festiv cu textul “Trăiască mareșalul Stalin, genialul comandant al Armatei Roșii”. Ceva mai în spate se remarcă și un afiș de reclamă cu textul “Bonboane. Limonadă rece. Rahat”.

O altă înregistrare îi prezintă pe regele Mihai și pe regina – mamă participând, în anul 1946, la o recepție în cinstea Armatei Roșii.

Ultima vizită externă a lui Mihai în calitate de suveran este aceea din noiembrie 1947, în Anglia, pentru nunta prințesei Elisabeta cu ducele de Edinburgh.

Abdicarea regelui Mihai este reflectată într-un material foarte scurt, datat 5 ianuarie 1948.

Cele mai noi materiale video AP despre România au fost realizate în septembrie 2015. Unul  dintre ele îl prezintă pe președintele Iohannis la ONU, discutând despre criza refugiaților. Un alt material relatează modul în care premierul Ponta a “supraviețuit” votului de neîncredere din Parlament.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă