15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCercetătoare româncă de la NASA: România se poate implica în economia universului

Cercetătoare româncă de la NASA: România se poate implica în economia universului

Viitorul năvălește peste omenire, iar lucruri care par astăzi de domeniul științifico-fantastic se pot produce fără probleme peste 10 ani. România are resursele intelectuale pentru a participa la aceste transformări, inclusiv la nașterea unei economii a spațiului cosmic. Acesta este mesajul cu care a venit la Cluj, orașul în care a absolvit Facultatea de Fizică, tânăra Ioana Cozmuța, care este unul dintre cei mai reputați cercetători din Silicon Valley, unde lucrează pentru agenția spațială americană, NASA.

În pragul unei schimbări economice profunde

Ioana Cozmuța este de părere că omenirea a ajuns în pragul apariției unei adevărate economii a spațiului cosmic. Tot mai mult, guvernele și diferitele entități private sunt interesate să exploateze resursele oferite de spațiu. Cercetătoarea este de părere că deja există tehnologiile care pot permite, de exemplu, mineritul pe meteoriți și crede că următorii 10 ani ar putea fi cruciali pentru această evoluție.

Cercetătorii științifici ai NASA au constatat că resursele limitate ale Pământului pot fi înlocuite cu unele extrase din spațiul cosmic. Există resurse, cum ar fi energia solară sau frigul spațial, care sunt nelimitate și pot fi utilizate pentru diferite industrii. De exemplu, energia solară poate fi utilizată pentru alimentarea utilajelor folosite în mineritul pe meteoriți sau chiar pentru a captura meteoriții care trec prin apropierea Pământului și care sunt plini de resurse importante, cum ar fi apa, compușii de carbon sau metale. Frigul din spațiul cosmic ar putea fi utilizat pentru răcirea unor centre de date amplasate pe orbita Pământului și care presupun, în prezent, utilizarea unor cantități imense de apă. Ioana Cozmuța este de părere că paradigma economică trebuie regândită.

„Foarte multe dintre problemele acestea globale se leagă direct de lipsa de resurse sau de resurse despre care știm foarte clar că nu vom beneficia la nesfârșit. Și nesfârșitul ăsta se apropie din ce în ce mai mult! Deci, asta este una dintre oportunități. Cealaltă parte și celălalt exemplu pe care l-am dat este că, încetul cu încetul, trebuie să învățăm industriile să regândească procesul de producție în așa fel, încât în loc să folosească resurse ineficiente de pe Pământ, să folosească resurse care există din abundență în apropierea Pământului“, a spus Ioana Cozmuța. Ea adaugă că un fenomen tot mai accentuat este implicarea tot mai mare a actorilor privați în exploatarea resuselor oferite de spațiul cosmic, pe măsură ce guvernele nu își permit să mențină ritmul cu capitalurile private.

Viitorul începe azi

„Tehnologiile acestea există și, precum am menționat, două companii private, Planetary Resources și Deep Space Industries, sunt la granița cu exploatarea acestor resurse și sunt foarte serioși și agresivi – la modul pozitiv! – în a integra aceste tehnologii și a le valida într-un mediu relevant – adică, chiar să meargă să captureze un asteroid și să îl exploateze pentru minereuri și resurse necesare pe Pământ“, a adăugat cercetătoarea de la NASA.

Ioana Cozmuța este de părere că, în curând, ar putea apărea un Internet al spațiului cosmic, unități de producție performante care pot produce materiale de o calitate mai înaltă decât cele de pe Pământ, inclusiv cu ajutorul materiilor prime extrase ca urmare a activităților de minerit de pe meteoriți, în condiții de gravitație redusă, dar și centre de date ori bănci orbitale. Ioana Cozmuța nu exclude nici ideea inventării unei monede care să fie folosită în tranzacțiile din economia spațială.

„Am fost la Londra, unde m-am întâlnit cu un britanic care dorește să înființeze prima bancă ce va funcționa în afara Pământului“, a spus Ioana Cozmuța. „Asta ar fi o chestie interesantă! Nu? Orice economie are o monedă pentru tranzacții. Deja, economia în spațiu, la momentul de față, este focalizată foarte mult pe sateliți, pe imagini hiperspectrale și vom vedea din ce în ce mai mult democratizarea spațiului. Prin democratizarea spațiului se va crea o industrie, iar industria aceasta o să aibă nevoie de un mecanism de a schimba bunuri“, a adăugat tânăra care a pornit din Baia Mare spre a ajunge în Silivon Valley.

Cercetătoarea româncă a adăugat că viitoarea monedă a spațiului cosmic ar putea fi exclusiv electronică, precum bitcoin-ul, însă ar putea avea acoperire în energia solară care va fi produsă de „fermele“ de panouri amplasate pe orbita Pământului, așa cum multă vreme bancnotele sau monedele emise în istorie au avut acoperire în aur, în argint sau în orice alte bunuri produse în economiile pentru care au fost emise.   

Cine este Ioana Cozmuța

Ioana Cozmuța este unul dintre cei mai respectați cercetători științifici din echipa NASA. Tânăra născută în Baia Mare a terminat Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai și apoi a făcut un masterat în domeniul Biofizicii și Fizicii Medicale. A plecat la doctorat la Groeningen, în Olanda, la Institutul de Fizică Nucleară. A urmat un stagiu de pregătire la California Institute of Technology, în domeniul chimiei computaționale. A ajuns la acest institut american deoarece și soțul său era doctorand la această instituție. După aceea, a urmat cursuri la Școala Medicală Stanford și s-a mutat apoi la Silicon Valley, unde a început să lucreze pentru NASA.

Avantajele în competiția spațială

Tânăra fiziciană româncă de la NASA este de părere că România ar trebui să devină un jucător important în competiția pentru resursele oferite de spațiul cosmic. Ioana Cozmuța a adăugat că țara noastră poate participa la această competiție globală cu resursele de inteligență și de creativitate și, dacă ar fi să ofere un sfat, acesta ar fi ca Guvernul României să intensifice cooperarea cu grupurile de companii din domeniul IT, însă să ceară informaticienilor să se preocupe de rezolvarea marilor probleme cu care se con­­fruntă omenirea, nu de mici probleme punctuale.

Ioana Cozmuța a enumerat avantajele pe care le poate avea România în această competiție globală. „Creativitate, curaj, imaginație, grijă față de Pământ și față de generațiile următoare – acestea în termeni generici. În termeni tehnologici, să zic așa, există foarte multe posibilități și în IT și în tehnologizare. Aș miza pe captarea spiritului creativ în România – și știu că există aici, pentru că aici m-am născut și eu – și pe creșterea interacțiunii dintre Guvernul României și grupările acestea, ecosistemele acestea de  antreprenori, dar focalizate pe a adresa probleme critice ale omenirii, mai ales acum, când România renaște din foarte multe puncte de vedere. Părerea mea sau sfatul meu ar fi să nu se repete greșelile Vestului, ci, dimpotrivă, să se creeze ceva mai bun dincolo de ceea ce este nevoie la momentul de față“, a spus tânăra româncă. Cercetătoarea Ioana Cozmuța de la NASA a participat la conferințele Techsylvania de la Cluj, cel mai important eveniment din regiune dedicat tehnologiei.    

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă