6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodSoluțiile alternative la A3 Comarnic-Brașov

Soluțiile alternative la A3 Comarnic-Brașov

O autostradă care să lege Bucureștiul de Brașov este inutilă, mai ales că există în prezent patru drumuri naționale care preiau traficul comercial. În schimb, există variante mult mai ieftine care să elimine blocajul de weekend.

După o lungă și grea agonie, proiectul concesiunii A3 Comarnic-Brașov și-a dat obștescul sfârșit. Nu a fost nici o surpriză, căci proiectul era într-o comă prelungită de mai bine de un an. Doar a fost deconectat de la aparate, sub semnătura ministrului Ioan Rus, care a aprobat pe 10 iunie 2015 raportul de consfințire a renunțării la concesiune. O săptămână mai târziu, pe 18 iunie, CNADNR a publicat certificatul de deces al proiectului, impropriu denumit comunicat de presă, noțiune pe care o transcende cu mult. În nu mai puțin de șapte pagini de comunicat, CNADNR justifică renunțarea la concesiune și caută să atenueze șocul anunțului prin prezentarea de soluții alternative, care se vor a fi implementate încă din acest an. Semn clar că acest anunț nu a fost deloc ușor de făcut, chiar dacă finalul era evident de mai bine de un an.

Eșecul final al concesiunii „portdrapel“ A3 Comarnic-Brașov pune capăt și celorlalte două concesiuni A12 Pitești-Craiova și A0 Centura București Sud, aflate și ele în „freeze frame“ de peste doi ani. Cu rate de rentabilitate net inferioare nerentabilei A3 Comarnic-Brașov, cele două proiecte n-au șanse nici atât să atragă finanțare pentru a fi construite.

Și dacă n-a fost să fie autostradă, care sunt alternativele? În comunicatul din 18 iunie, CNADNR a anunțat trei soluții menite să compenseze lipsa A3 Comarnic-Brașov și să rezolve sau măcar să atenueze pe termen scurt problema traficului rutier pe Valea Prahovei. Numai că, dintre cele trei soluții propuse, două n-au nici o noimă și înseamnă doar bani publici risipiți. Și nu puțini! Asta în vreme ce rețelele naționale de transport gem de lipsa finanțării lucrărilor prioritare.

Pentru a citi articolul integral accesați site-ul www.contributors.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă