23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodStatistici. Românii, a doua cea mai mare comunitate din Marea Britanie

Statistici. Românii, a doua cea mai mare comunitate din Marea Britanie

Criza locurilor de muncă și salariile mici îi determină pe tot mai mulţi europeni din statele estice și sudice ale continentului să se îndrepte spre Regatul Unit, potrivit unui studiu întreprins de Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford.

Numărul cetăţenilor din state UE care trăiesc în Marea Britanie a crescut cu aproape 700.000 în ultimii cinci ani, ajungând la 3,3 milioane de persoane. Potrivit studiului, 49% provin din Polonia (203.000) şi România (136.000), iar 24% din statele sudice Spania (74.000), Italia (50.000) şi Portugalia (44.000).

În total, numărul imigranţilor români înregistraţi oficial în Marea Britanie a ajuns anul trecut la un total de 223.000, o creştere substanţială faţă de anul 2011, când erau înregistraţi numai 87.000, relevă studiul întocmit de Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford și citat de Agerpres. Românii au devenit astfel a doua comunitate de imigranţi comunitari în Marea Britanie, prima fiind cea a polonezilor, care a ajuns în anul 2015 la circa 818.000 de membri.

Valul sudic

Dacă Marea Britanie a cunoscut anterior o imigraţie masivă din Europa de Est, mai ales din Polonia, acum europenii din sud se îndreaptă spre insulă pentru a evita criza economică de acasă. În ultimii ani, Spania, Italia şi Portugalia au pierdut aproape un milion de locuri de muncă. Observatorul pentru Migraţie afirmă că nu există un unic factor de atracţie, ci o combinaţie de motive, printre care nivelul salarial şi perspectivele economice. Puţin peste 70% dintre europenii care vin să trăiască în Marea Britanie timp de minimum un an spun că o fac pentru a munci, peste jumătate din ei având deja o slujbă de început.

“Nu există un singur factor care să explice nivelul ridicat de imigraţie din ţări UE în ultimii ani. Unii factori se vor menţine probabil o perioadă, cum ar fi nivelul salarial scăzut din noile state membre, în special în România. În medie, salariile din Marea Britanie sunt de 4,2 ori mai mari faţă de cele din România şi de 1,8 mai mari faţă de cele din Polonia. Un alt factor important de atracţie este limba engleză, prima limbă de circulaţie internaţională şi mult mai accesibilă comparativ cu altele din statele dezvoltate din vestul Europei. Alţi factori ar putea dispărea mai rapid, precum şomajul ridicat în Spania. Migraţia poate răspunde mai mult unor factori pe care guvernele nu-i controlează în mod direct, cum ar fi demografia şi creşterea economică în alte state UE”, a arătat Madeleine Sumption, conform BBC online.

Opt milioane de imigranți

Raportul mai abordează şi controversata problemă a ajutoarelor sociale, chestiune aflată în centrul dezbaterilor campaniei premergătoare referendumului prin care britanicii vor decide pe 23 iunie asupra rămânerii în UE. Astfel, în timp ce guvernul de la Londra consideră că sistemul britanic al ajutoarelor sociale creează o 'atracţie nefirească' pentru imigranţi, unii analişti apreciază că nu acesta este principalul factor ce determină imigranţii să aleagă Marea Britanie, argumentând că majoritatea nu beneficiază de ajutoare sociale.

În total, în Marea Britanie erau înregistraţi anul trecut peste opt milioane de imigranţi, dintre care peste trei milioane sunt proveniţi din statele Uniunii Europene, numărul imigranţilor comunitari fiind astfel de peste două ori mai mare faţă de cel din anul 2004. Această progresie se explică mai ales prin oportunităţile oferite de piaţa britanică a muncii, în contrast cu cele din ţările de origine ale imigranţilor.

Delict. Copii închiriați pe 100 de euro

Situația comunității rome din Spania este delicată în ultima vreme. Grupuri mafiote plătesc pentru minori români de etnie romă vânduţi sau închiriați de către părinţii lor pentru a deveni cerşetori sau delincvenţi în diferite ţări europene, semnalează publicaţia spaniolă ABC, citată de Agerpres, făcând referire la astfel de cazuri descoperite la Madrid.

Părinţi care nu manifestă "niciun fel de ruşine sau remuşcare" primesc în schimb sume cuprinse între 100 şi 150 de euro pe lună, susțin jurnaliștii. La Madrid există mai mult de zece grupuri mafiote specializate în cerşetoria infantilă, iar circa 95% din activitatea de cerşetorie desfăşurată în zona comunităţii madrilene este controlată de mafiile române, relevă publicaţia citată. Fiecare reţea exploatează între 10 şi 15 copii, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, în total în capitala spaniolă fiind circa 200 de copii cumpăraţi de aceste grupuri. Copiii sunt schimbaţi periodic, la fel cum procedează şi reţelele de prostituţie, astfel că nu mai sunt folosiţi odată ce ating vârsta majoratului, întrucât din acel moment ei nu mai pot fi judecaţi pe baza Legii Penale pentru Minori.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă