17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodStatui neconventionale

Statui neconventionale

» Spatiul public al unui oras poate fi umplut si cu altceva decat busturi sau voievozi calare, asa cum se intampla in Romania.
» "R.l." a realizat un top al statuilor si monumentelor neconventionale din intreaga lume, convertite in puncte de atractie turistica.

Statuile si monumentele au fost selectate de pe site-urile oddee.com si haha.nu.

Judecand dupa ce se intampla in alte tari, Romania este o tara cu statui plictisitoare. Majoritatea au o tema istorica, infatisand personalitati in zale sau calare pe cai – sau, in cazul oamenilor de cultura, busturi respectuoase. Monumentele mai recente nu sunt nici ele mai interesante, fiind tributare neomodernismului abstract, dominant in anii ’70–’80: de aici "obeliscurile", "zborurile" si celelalte elucubratii care impodobesc spatiul public. E suficient insa sa ne uitam putin in curtea vecinilor, in Cehia, Rusia sau Bielorusia, pentru a vedea ca ideea de statuie sau monument poate sa imbrace cele mai ciudate si amuzante chipuri – de la oameni fara cap pana la sfinti calarind cai morti. Statuile nonconformiste sunt o atractie turistica, atragand ca un magnet obiectivele aparatelor de fotografiat. Verificati pe flickr.com (site de incarcat poze) cate fotografii sunt cu sfantul lui David Cerny din Praga si cate cu statuia bucurestreana a lui Kogalniceanu de la Universitate.

 

Cezar Baldaccini, "Le Pouce"/"Degetul" (Paris)

1. Cezar Baldaccini (1921-1998) este un sculptor modern, indeobste cunoscut ca "Cezar" (fara nume de familie), fiind asociat de obicei cu un curent artistic numit "noul realism", constand in comprimarea radicala a unor obiecte (automobile, deseuri de metal etc.) sau expandare (in cazul sculpturilor din spuma poliuretanica). Sculptura "La Pouce" a fost realizata in 1965, iar proiectul initial a fost facut pentru galerie Calude Bernard ce avea ca tema mana. Sculptura din Paris e inalta de 12 metri si cantareste 18 tone, fiind realizata in bronz. Simbolistica e mai putin metafizica decat lasa sa se vada – pe scurt, este simbol al "statului la ocazie", al semnului cu degetul ridicat. Are mai multe copii – una la Marsilia si alta la Seul, "autorizate" de autor. O alta copie a fost cumparata cu 1.745.000 dolari de catre un colectionar american.

Damien Hirst, "Fecioara Maria" (New York)
2. O statuie realizata de cel mai bogat artist contemporan, Damien Hirst, poate fi vazuta pe Fifth Avenue din Manhattan, New York, in curtea Lever House. Statuia infatiseaza, asemenea mulajelor din cabinetele de biologie, o femeie cu jumatate din trup intact si cu cealalta parte fara piele, lasand la vedere muschii, tesuturile profunde, precum si un fetus pe deplin format.

Jaroslav Rona, Statuia lui Kafka (Praga)
3. Pe cat de freak e opera lui Franz Kafka, pe atat de bizara statuia ce i-a fost dedicata de sculptorul Jaroslav Rona in Praga, orasul in care scriitorul evreu si-a petrecut cea mai mare parte a vietii. Statuia infatiseaza un om fara cap, calarit de un alt om, mai mic. Statuia se afla pe strada Dusni,  unde se afla casa in care a locuit scriitoruil.

Mark Quinn, "Alison Lapper" (Londra)
4. Statuia este asezata nu oriunde in Londra, ci chiar in Trafalgar Square. Inaugurata in 2005, sculptura o infatiseaza pe Alison Lapper, o prietena a artisului, gravida in luna a opta. Femeia s-a nascut fara maini si cu picioare malformate, din cauza unei boli genetice. Cum parintii au respins-o, a crescut la orfelinat.

Sacha Sosno, "Tête au carré" (Nisa)
5. Statuia, care este puternic tributara suprarealismului, a fost realizata pentru Biblioteca Centrala a orasului si infatiseaza un sfert de cap peste care e asezat un cub. Inalta de 26 de metri, ea adaposteste inauntru ceea ce se poate de obicei gasi in biblioteci – carti, adica. Sculptura-constructie are trei etaje.

David Cerny, "Sf. Wenceslas calarind un cal mort" (Praga)
6. David Cerny este autorul proiectului "Entropa", care a declansat un scandal diplomatic la Bruxelles (opera comandata de guvernul ceh, menita sa acompanieze preluarea presedintiei UE de catre Cehia). "Sf. Wenceslas calarind un cal mort" este realizata din polistiren si rasini epoxidice si ironizeaza statuile clasice.

Gustav Vigeland, "Ciclul vietii" (Oslo)
7. Sculptura poate fi vazuta intr-un parc din Oslo, Frogner Park, care mai are alte 212 stratui de bronz apartinand acestui bizar sculptor care si-a dedicat ultimii 20 de ani ai vietii, pana in 1943, pentru a realiza acest proiect ce acopera 320.000 mp. Operele se intind pe o lungime de 850 metri, divizata in sase sectiuni – poarta principala, podul, terenul de joaca, fantana, platoul de monolit si ciclul vietii.

Juan Corcoro, "Fantana vrajita" (Cadiz)
8. Amintind de suprarealismul pop al lui Dali, fantana magica apare, pentru privitor, ca un robinet suspendand in aer, nelegat de vreo conducta, din care curge apa. Este o metafora a creatiei lumii din nimic, "ex nihilo". De fapt, exista o teava ascunsa in suvoiul de apa, care alimenteaza robinetul si sprijina intreaga structura.

Ana Chromy, "Pieta" (Salzburg)
9. Ana Chromy apartine scolii vieneze a realismului fantastic. Piesa are replici in Praga, Atena, Assisi, precum si in alte parti. Ea infatiseaza o mantie care acopera un trup de aer ce sta probabil pe un jilt (e ca si cum v-ati imagina omul invizibil acoperit cu o mantie). Aacesta sculptura plina de misterioasa poezie a devenit simbol modern al catolicismului.

Peter Corlett, statuia lui Charles LaTrobe (Melbourne)
10. Statuia a fost dezvelita in 2006 si celebrteaza unul din parintii fondatori ai Melbourne-ului si al Australiei, fiind asezata in fata Universitatii La Trobe. Primul locotenent-guvernator al Australiei este infatisat cu capul in jos, postamentul fiind in aer. Explicatia sculptorului a fost ca "marile idei schimba complet lumea si asta ar trebui sa faca si o universitate."

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă