15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăLifestyleFoodTop 10 vrăjitoare din poveşti şi istorie

Top 10 vrăjitoare din poveşti şi istorie

 

Tituba

Procesul vrăjitoarelor din Salem din 1692 cuprinde un moment istoric pe care cei mai mulţi americani şi-ar dori să îl uite. Judecata a oferit o mostră a unei societăţi puritane înguste, terorizată de propriile temeri şi superstiţii.

Printre primele trei femei care au fost judecate s-a numărat şi Tituba, o sclavă cu origini misterioase. Potrivit unor povestiri din folclor, Tituba şi-a mărturisit crimele pentru a evita bătăile pe care le primea de la stăpânul său, reverendul Samuel Parris, şi a dezvăluit într-o presupusă mărturie că a semnat pacte cu diavolul, că a zburat pe mătură şi că putea vorbi cu pisicile sau lupii.

Se spune că prezenţa sa neobişnuită a determinat numeroase femei să cadă sub vraja satanei. Totuşi, spre deosebire de alte vrăjitoare prinse în timpul vânătorii din Salem, Tituba nu a fost nici spânzurată, nici omorâtă cu pietre. A petrecut ceva timp în închisoare, apoi a fost eliberată şi i s-a pierdut urma – o dispariţie uluitoare care nu a făcut decât să sporească notorietatea legendei.

Vrăjitoarea din Hansel şi Gretel

Deşi este un basm pentru copii, Hansel şi Gretel tratează nişte teme destul de serioase: foametea, abandonul şi canibalismul. În povestea fraţilor Grimm, atunci când familia celor doi fraţi nu mai are ce să mănânce, mama vitregă şi rea îl convinge pe tatăl bun, dar naiv, că este mai bine să îşi abandoneze copiii în pădure.

După o serie de peripeţii, micuţii ajung la o căsuţă construită din turtă dulce şi bomboane, din care încep să mănânce cu poftă până când o vrăjitoare deschide uşa şi îi ademeneşte înăuntru, cu promisiunea că le va da şi mai multe dulciuri. Această vrăjitoare este însă una dintre cele mai rele existente: mănâncă oameni. Într-un final, bătrâna malefică moare arsă într-un cuptor în care este închisă de Gretel.

Vrăjitoarea din Endor

Deşi pare surprinzător, existau persoane care făceau magie chiar şi în perioada biblică. Saul, primul rege al Israelului, era îngrijorat cu privire la rezultatul confruntării dintre tribul sau şi cel al filistenilor. În acel moment, deşi vrăjitoria fusese scoasă în afara legii în împărăţia sa, regele s-a deghizat şi a apelat la serviciile unei femei din Endor pentru a vorbi cu spiritul lui Samuel, un lider al vechiului Israel, care l-a informat că el şi fii săi vor muri în lupta de a două zi. Samuel a avut dreptate doar pe jumătate: doar fiii lui Saul au fost ucişi, iar acesta s-a sinucis.

Baba Iaga

Poveştile slave o descriu pe baba Iaga ca fiind o vrăjitoare bătrână şi urâtă care se deplasa plutind într-un mojar. Anecdotele ruseşti spun însă că bătrâna trăia într-o colibă din pădure, încercuită de un gard format din cranii şi ridicată pe o fundaţie de gheare de pui. Un lucru comun în toate versiunile poveştii este că Iaga era foarte înfricoşătoare, creatura obişnuind să sperie copiii obraznici. Conform legendei, vrăjitoarea răpea şi mânca micuţii neascultători.

Cele trei vrăjitoare din Macbeth

“Dreptatea este prostească, iar prostia este dreaptă”. Aşa începe interacţiunea mistică şi haotică a celor trei vrăjitoare cu Macbeth, căruia îi ghicesc că va deveni rege, în piesa cu acelaşi nume a lui Shakespeara. Profeţiile adesea contradictorii ale femeilor au făcut oamenii să le caracterizeze ca aducând “trudă inutilă şi necazuri”.

Circe

Această vrăjitoare elenă putea transforma oamenii în lupi sau porci prin simpla incantaţie. Se spune că era fiica lui Helios, zeul soarelui, şi a fost personaj principal în Odiseea lui Homer. Poetul grec a scris că locuia într-un conac înconjurat de animale sălbatice şi avea o voce fermecătoare.

Vrăjitoarea cea rea din Vest

Una dintre cele mai malefice personaje ficţionale este vrăjitoarea cea rea din Vest, din povestea Vrăjitorul din Oz. În filmul din 1939 cu acelaşi nume, personajul a fost jucat de actriţa Margaret Hamilton. Femeia avea pielea verde, acoperită cu negi mari şi era îmbrăcată complet în negru, din creştet până în vârful picioarelor. Această înfăţişare, împreună cu o mătură veche şi subţire pentru zbor, rămâne încă una dintre deghizările favorite ale copiilor din toată lumea pentru Haloween.

Endora din serialul Bewitched

Endora, care probabil va rămâne în istorie ca vrăjitoarea care purta cel mai mult fard de pleoape, era mama Samanthei Stephens, celebra vrăjitoare din sitcomul Bewitched difuzat în anii ‘60 şi ‘70. Deşi nu avertiza regii din Israel că vor muri în curând, Endora avea un talent ieşit din comun de a apărea pe nepusă masă şi de a-l speria de moarte pe ginerele său, Darrin.

Marie Laveau

Femeia este adesea descrisă ca cea mai faimoasă vrăjitoare voodoo a tuturor timpurilor din New Orleans. Născută în jurul anului 1794, a muncit pentru familii înstărite de albi. Se credea că este atotstiutoare şi are puteri mistice, îmbinând practicile catolicismul cu credinţele africane tribale.

Laveau avea un şarpe pe nume Zombi şi avea spioni în casele în care lucra, pentru afla toate informaţiile despre stăpâni care ar fi făcut-o să pară atotstiutoare. La moartea sa, în 1881, ziarul New York Times scria “Pentru cei superstiţioşi, Marie părea o expertă în practicile diabolice şi o persoană de evitat şi temut”.

Galadriel

Înainte de succesul trilogiei “Stăpânul inelelor”, a fost Galadriel, regina elfilor, jucată în filmele lui Peter Jackson de Cate Blanchett. Deşi nu era o vrăjitoare normală, cu pălărie îndoită şi care zboară pe mătură, Galadriel s-au bucurat de o oarecare notorietate.

În textele lui Tolkien, creatorul personajului, cei care o numesc vrăjitoare pe Galadriel sunt duşmanii săi, dar şi piticii malefici. Eroina avea o capacitate comună cu vrăjitoarele din folclor: o putere profetică incredibilă, care îi permitea să vadă atât în viitor, cât şi în inimile oamenilor.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă