16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO+FOTO. Orașele de pe coastele americane, în pericol de dispariție

VIDEO+FOTO. Orașele de pe coastele americane, în pericol de dispariție

Un nou studiu de mediu a arătat o „accelerare” a creşterii nivelului mărilor și oceanelor, care a provocat inundaţii pe coastele din toată lumea. 

Orașele de pe coastele americane au simţit deja efectele vitezei neobişnuite ale creşterii nivelului mărilor, iar specialiștii avertizează că în viitor, efectele acestui fenomen vor fi şi mai grave.

Potrivit New York Times, frecvenţa şi amploarea mareelor s-a modificat, astfel că zonele de coastă ale SUA au suferit tot mai multe inundaţii de-a lungul timpului. De exemplu, dacă între 1955 şi 1964, indicatorul de maree arăta 32 de zile de inundaţii, între 2005 şi 2014 acest aparat a înregistrat 394 de zile. Furia apelor nu afectează doar ambarcaţiunile, ci devine un adevărat iad pentru civilizaţia de pe coastă.

San Francisco este unul dintre oraşele cele mai expuse la acest fenomen, întrucât este aproape înconjurat de ape. Viitoarele creşteri ale nivelului mării ameninţă drumuri, locuinţe şi infrastructură. Autorităţile de aici au făcut un plan de acţiune pentru a proteja zonele de coastă şi populaţia împotriva revărsării apelor.

În ultima sută de ani, nivelul mărilor şi oceanelor planetei a crescut mai mult şi mai repede ca în ultimii 2.800 de ani, un arată studiu realizat de organizația Climate Central. Specialiştii care au realizat acest studiu spun că sunt aproape siguri, în proporţie de 95%, că jumătate din creşterea de peste 12 cm a nivelului apelor care s-a petrecut în secolul 20, este cauzată în mod direct de încălzirea globală. Temperatura a crescut cu aproape un grad Celsius din 1800 până acum. Anul trecut, s-a înregistrat un nou record maxim de temperatură, cu 0,9 grade mai mare decât media secolului.

Folosindu-se de studiile lor, oamenii de ştiinţă spun că în următorii ani va continua să fie inundată o cantitate tot mai mare de uscat, iar fenomenul va putea fi diminuat numai dacă omenirea reuşeşte să reducă poluarea.

În cel mai rău caz, dacă poluarea continuă şi dacă mările vor răspunde la încălzirea continuă printr-o mai mare viteză de creştere, probabil că nivelul va creşte până în anul 2100, cu 120 cm, ştergând de pe faţa pământului localităţile de pe coaste şi alungând populaţia de pe insule. O creştere de 90 cm va afecta 4,2 milioane de oameni, în timp ce una de 180 cm va muta din loc 13 milioane de oameni. Cele mai afectate vor la început Antarctica şi Groenlanda.

 

 

Cele mai citite

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă