14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. 32 de ani de la naşterea Andreea Răducan, gimnasta de...

GALERIE FOTO. 32 de ani de la naşterea Andreea Răducan, gimnasta de aur a cărei glorie a fost furată

În urmă cu 32 de ani, la Bârlad, se năştea gimnasta româncă de talie mondială Andreea Răducan, medaliată cu aur pe echipe și argint la sărituri, la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 şi la campionatele mondiale de gimnastică artistică.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu Andreea Răducan, de-a lungul timpului.

Glorie şi scandal la Jocurile Olimpice de la Sydney

În anul 2000, Andreea Răducan a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde s-a calificat în finalele individuale de sol și sărituri și în finala de individual compus, împreună cu Simona Amânar și Maria Olaru. Deşi a câştigat medalia de aur la individual compus, gimnasta a fost descalificată, pentru că a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanță interzisă.

Citeşte şi: INTERVIU: Andreea Răducan: „Trebuie să rămâi campioană! Nu mă interesează dacă poți sau nu!”

Astfel, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Andreea Răducan a păstrat medaliile de la concursul pe echipe și de la sarituri (aur și argint).

Atât Andreea Răducan, cât și oficialii echipei române de gimnastică au susținut tot timpul nevinovăția gimnastei. Rezultatul unei investigaţii a arătat că mai multe membre ale echipei au urmat un tratament prescris de doctorul echipei. În seara de dinaintea concursului, a luat două pilule de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei și tusei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijență, pentru că ar fi trebuit să știe că medicamentul respectiv conține o substanță interzisă. Prin urmare, medicul a fost expulzat de la Olimpiadă și a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.

Gimnastele române au declarat că medalia de aur la individual compus aparține de drept Andreei. După anunțarea deciziei de descalificare, atât Simona Amânar, cât și Maria Olaru au spus că intenționează să refuze medaliile noi în semn de protest. Însă, hotărârea finală a fost să accepte noul clasament, pentru a îmbunătăți clasificarea întregii delegații românești. Simona Amânar a spus despre medalia de aur: “Nu am câștigat-o eu. A fost câștigată de Andreea și îi aparține Andreei”.

Decizia de descalificare a Andreei Răducan a fost atacată în Curtea de Arbitraj pentru Sport în toamna anului 2000. Deși a admis faptul că gimnasta română nu a fost avantajată de medicamentele pe care le-a luat, comisia de arbitraj a refuzat să anuleze hotărârea Comitetului Olimpic Internațional.

„Am înțeles că aveau o problemă cu domnul Țiriac și cu medicul, dar ce aveau cu mine, că eu am muncit? Oricum, mi-au spus că nu vor să creeze un precedent și să îmi dea medalia înapoi. Apoi, substanța pentru care mi-au luat medalia a fost retrasă peste trei ani, în 2003. Pur și simplu și-au dat cu stângu-n dreptu’: ei spun că dacă un sportiv este depistat pozitiv, îi retragi medalia și îl excluzi din viața sportivă. Ei mi-au retras medalia și m-au lăsat peste două ore să concurez din nou”, a spus Andreea Răducan, pentru România liberă.

Cine a îndrumat-o pe Andreea Răducan spre o carieră în gimnastică şi unde a început

Într-un interviu pentru România liberă, Andreea Răducan a mărturisit că a fost îndrumată spre gimnastică de tatăl ei. „Bineînțeles, atunci părinții mei nici nu știau și nici nu s-au gândit că voi putea ajunge vreodată să particip la un campionat mondial sau la o ediție a jocurilor olimpice. Așa că, fără aspirații ieșite din comun, pas cu pas am început să mă joc în sala de gimnastică de la Bârlad iar joaca asta a devenit la un moment dat foarte serioasă…”, a spus ea.

Gimnasta a spus că a început antrenamentul cu Ionașcu Veronica și Alice Gheorghiu. „Nu erau oameni care să cunoască excelent sportul acesta, dar aveau atâta pasiune pentru gimnastică și dorință de a-și face meseria… Erau buni pedagogi și știau să vorbească cu copii și chiar doamna Ionașcu povestea într-un interviu că a învățat gimnastică odată cu noi”, a povestit Andreea Răducan.

Mai târziu, gimnasta s-a antrenat timp de aproximativ un an la Oneşti, după care la Deva, cu Octavian Bellu și Mariana Bitang. „Nimeni nu mergea la Deva ca să se antreneze pentru locul 10. Toate trebuia să știm că ne antrenăm ca să fim campioane. Chiar dacă eram niște copii, am conștientizat destul de devreme responsabilitatea aceasta”, şi-a amintit Răducan.

Viaţa după gloria furată de la Sydney

După Olimpiada de la Sydney, Andreea Răducan a participat, în anul 2001, la Campionatele Mondiale în Gent, Belgia, unde a câștigat medalia de aur pe echipe. În probele individuale, s-a clasat pe locul întâi la sol și bârnă, și pe locul al treilea la individual compus.

Însă, în anul 2002, gimnasta s-a accidentat de mai multe ori a demonstrat o performanță mult sub așteptări la Campionatele Mondiale în Ungaria, în urma cărora s-a retras din activitatea competițională.

Andreea Răducan a devenit comentator sportiv în România şi a început să lucreze pentru organizația Forul Olimpic Român. Fosta gimnastă a comentat concursurile de gimanstică feminină de la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004.

În anul 2010, a publicat prima ediție a cărții autobiografice, „Reversul medaliei”, care a fost republicată în anul 2012, cu multe completări.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă