10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial"Nasul" Nichita a impartit milioane de euro rubedeniilor de partid

“Nasul” Nichita a impartit milioane de euro rubedeniilor de partid

Ancheta in cavalcada licitatiilor trucate de la Regia de Apa Iasi prin care managerul de atunci, Gheorghe Nichita, actualul primar PSD de Iasi, a impartit miliarde peste miliarde din bani publici rubedeniilor sale si firmelor de partid, s-a impotmolit la Directia Generala a Finantelor Publice Iasi. Prefectura Iasi a anuntat ieri ca intreg dosarul a fost blocat dupa ce fostul director al Directiei de Finante, vicepresedintele PSD Victorel Lupu, a primit un fotoliu caldut la Primaria Iasi.
“In luna mai, am trimis Politiei primul raport referitor la neregulile din contractele incheiate intre RAJAC (Regia de Apa Iasi – n.r.) si Publimedia Gura Humorului, apartinand lui Gabriel Popa, finul lui Gheorghe Nichita, pe atunci fost manager al regiei. Politia a cerut Directiei de Finante Iasi o situatie exacta a prejudiciului cauzat regiei. Desi cererea a fost facuta inca de pe 23 iunie, adresa a ajuns la sefii DGFP abia pe 9 septembrie. Pana atunci a stat pe undeva, printr-un sertar al sefului Serviciului de Audit, Ioan Neamtu. Am cerut efectuarea unei anchete interne la Directia de Finante, iar daca se va dovedi ca aceasta intarziere a fost cu rea-credinta dupa mutarea lui Victorel Lupu la Primaria Iasi, ii voi solicita lui Neamtu demisia”, a declarat prefectul de Iasi, Radu Prisacaru. Inspectorii financiari au de “rasfoit” licitatii in valoare de peste 15 miliarde de lei din bani publici, sume platite de regia ieseana pentru agende, pixuri sau calendare. Controlul autoritatilor se va extinde si asupra cheltuielilor de peste 3,5 milioane de euro de la “Palatul Apelor” in care se lafaie acum colegii si oamenii de suflet ai primarului Gheorghe Nichita.

Cumetrie politica pe milioane de euroi

Gabriel Popa, unul dintre finii lui Gheorghe Nichita, a reusit sa “mulga” zeci de miliarde de lei de la Regia de Apa Iasi pe timpul cat nasul sau era manager general acolo si impartea bani publici in dreapta si-n stanga, dupa esecul alegerilor din 2000, cand a obtinut cu PD Iasi doar 3% din sufragiile iesenilor. Conform unui raport preliminar efectuat de Curtea de Conturi Iasi, prezentat de Prefectura Iasi, firma “Publimedia” SRL Gura Humorului, judetul Suceava, a obtinut in 2003 contracte de publicitate in valoare de peste 10 miliarde de lei de la Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal (RAJAC) Iasi. Patronul acestei firme este Gabriel Popa. Din verificarile inspectorilor, 86% din productia firmei “Publimedia” SRL Gura Humorului le reprezentau contractele cu RAJAC Iasi. Infiintata in decembrie 1999, “Publimedia” Gura Humorului devenise pana in 2000 unul dintre partenerii de baza ai RAJAC. Facturi de sute de milioane plecau de la “Publimedia” catre RAJAC Iasi, regia achitandu-le in doar cateva zile.

Nasul nu si-a uitat finul dupa “incoronarea” la Primarie

Primaria Iasi a tiparit in 2004, dupa ce Gheorghe Nichita s-a instalat in Palatul Roznovanu, un album de doar 16 pagini, intr-un tiraj de 1750 de exemplare, cu un pret uluitor: aproape 500.000 lei bucata. Albume similare tiparite la Consiliul Judetean Iasi sau in alte judete au preturi, pe pagina, de pana la opt ori mai mici. Vine si explicatia: firma care a editat albumul “Vino sa-mi cunosti orasul” este a finului primarului PSD Gheorghe Nichita, Gabriel Popa. “Lucrarea” a fost incredintata fara nici o licitatie firmei Laser Co, patronata de Gabriel Popa. “Contractul este in valoare de aproximativ 18.000 euro. Era nevoie de licitatie daca valoarea depasea 40.000 euro. S-au trimis invitatii catre cinci firme, dar s-au prezentat doar doua, Laser Co si Miredo SRL, ambele din Iasi. A castigat Laser Co pentru ca a avut cea mai buna oferta financiara, acesta fiind criteriul dupa care s-a desemnat castigatorul. Valoarea contractului a fost de 700 milioane lei, la care se adauga TVA”, a explicat Cosmin Coman, city-manager al Iasiului, om de incredere adus la Primarie de Gheorghe Nichita de la RAJAC Iasi. Numai ca city-managerul a omis sa spuna un lucru. Contracandidatul firmei finului lui Nichita nici macar nu stie cu ce se mananca tipariturile, Miredo SRL fiind importator de scule.

Palatul Apelor – fieful licitatiilor trucate “made in PSD”

Simultan cu licitatiile pentru finul sau, Nichita a aprobat si proiectul megalomanic de peste 3,5 milioane de euro al “Palatului Apelor”, sediul nou al Regiei de Apa Iasi. Cele 105 miliarde lei cat au intrat in noul sediu al Regiei de Apa Iasi depasesc valoarea investitiilor facute in reabilitarea retelelor de distributie a apei intr-un an intreg. Luxul ziguratului din Copou depaseste de departe orice sediu de banca sau alte sedii de regie din Moldova. Palatul din Copou ascunde o afacere dubioasa cu licitatii trucate “made in PSD”. O investitie apreciata initial la 55 de miliarde lei s-a transformat in numai doi ani intr-o afacere de 105 miliarde lei. Un raport, dosit bine acum, al Curtii de Conturi Iasi arata in urma cu cateva luni marile “artificii” financiare instrumentate pentru a se ridica ziguratul din Copou. Jaful de la RAJAC a demarat in 2002, cand la carma regiei nu era nimeni altul decat actualul primar PSD, Gheorghe Nichita, iar la carma Consiliului Judetean Iasi (forul care are in subordine regia – n.r.) era Lucian Flaiser, acelasi fruntas PSD ca acum. Dupa doi ani de lucru si jumatate din investitie terminata, cu cateva luni inainte ca PSD sa piarda puterea, in august 2004, conducerea RAJAC Iasi a luat o decizie cruciala. Printr-un nou act aditional, valoarea contractului a fost dublata.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă