18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecial"Piratii undelor", vanati de Politie

“Piratii undelor”, vanati de Politie

Saptamana aceasta a intrat in vigoare noua Hotarare de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor in domeniul operarii statiilor de radiocomunicatii. Guvernantii le-au pregatit o surpriza neplacuta celor care emit din studiourile radio fara licenta. Amenzile pe care le risca “piratii undelor” sunt de cateva zeci de ori mai mari decat cele de pana acum. Cei care infiinteaza posturile de radio fac acest lucru, de cele mai multe ori, din pasiune. Sunt insa si cazuri in care hobby-ul capata si o dimensiune economica. Grav este faptul ca multe firme cunoscute din Capitala au ajuns sa-si faca reclama prin posturile de radio-pirat cu acoperire mai mare.

Dedicatii pentru iubita suparata

Motivatiile celor care infiinteaza posturi de radio ilegale sunt diverse. Potrivit ofiterilor Serviciului de Investigare a Fraudelor din Politia Capitalei, “piratii” nu au profilul tipic al infractorului. Acestia sunt, de obicei, pasionati de muzica si de electronica, realizandu-si singuri aparatura. Unul dintre cazurile cele mai interesante s-a inregistrat la sfarsitul anului trecut. Un bucurestean in varsta de 38 de ani, din cartierul Balta Alba, a infiintat un post de radio dupa ce s-a certat cu iubita sa. Specialist in electronica si angajat al unei firme de profil, acestuia nu i-a fost greu sa mestereasca un emitator si un modulator de frecventa, necesare postului de radio. Pentru a-si impaca prietena, barbatul ii facea non-stop dedicatii muzicale. Nu se stie daca metoda a dat roade sau daca iubita s-a plictisit de atatea dedicatii, pentru ca “piratul” a fost prins de politisti.
Potrivit surselor din Politie, anul trecut au fost depistate in Capitala peste 50 de posturi de radio-pirat. Numarul studiourilor ilegale este insa mult mai mare, politistii detectandu-le doar pe cele care emiteau permanent.

Manele pentru… piloti

Consecinta cea mai grava a emiterii ilegale este interferenta cu frecventele folosite de unele institutii, cum ar fi Politia, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Ambulanta, Pompieri, Serviciul de Transmisiuni Speciale etc. Probleme de acest gen au avut si pilotii avioanelor care decoleaza de pe aeroporturile “Aurel Vlaicu” si “Henri Coanda”. In noiembrie 2005, Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian a depus o sesizare la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI). Potrivit acesteia, pilotii mai multor avioane, in loc sa auda in casti indicatiile turnului de control, au receptionat… manele. Cu ajutorul aparaturii goniometrice, inspectorii IGCTI au reusit sa identifice doua posturi de radio-pirat care interferau cu frecventele operate de cele doua aeroporturi. Ambele erau situate in cartierul bucurestean Vitan. Sesizata, Politia a obtinut autorizatii de perchezitie si i-a prins pe “pirati”. Atunci, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descins in 22 de locatii unde, potrivit IGCTI, se emitea ilegal. La 19 dintre adrese a fost descoperita aparatura specifica posturilor de radio. Perchezitiile s-au facut simultan, pentru ca de cele mai multe ori posturile-pirat sunt in retea si se alerteaza unele pe altele in caz de pericol.

Firme “cu nume” sprijina financiar posturile-pirat

Posturile de radio-pirat sunt de cartier, genurile muzicale difuzate fiind manele, disco si hip-hop. Raza acoperita de acestea nu depaseste, de obicei, 3-4 kilometri patrati. Cand aparatura si antenele folosite sunt performante, atunci posturile pot fi ascultate in tot Bucurestiul. Daca nu exista interferente, semnalul emis de asemenea radiouri poate fi receptionat si de la 100 de kilometri. Potrivit politistilor, taximetristii sunt ascultatorii cei mai fideli ai acestora. Anul trecut a fost desfiintat un studio radio foarte puternic, cu acoperire in toata Capitala, care emitea chiar in apropiere de sediul Politiei Capitalei, pe strada Blanari. Pentru a nu fi prinsi, “piratii” au montat emitatorul in spalatoria unui bloc, postul de radio functionand intr-un apartament situat intr-un imobil vecin. La perchezitie, politistii au constatat ca operatorii postului nu emiteau doar din pasiune, cum fac majoritatea “piratilor”, ci incropisera o mica afacere. Acestia difuzau, alaturi de programe muzicale, si foarte multa publicitate, contra cost, bineinteles. Cei care isi faceau reclama cu ajutorul postului de radio din strada Blanari erau taximetristi, prostituate, restaurante, baruri, saloane de masaj si de coafura etc. Spre surprinderea anchetatorilor, unele din firmele care au cumparat spatii publicitare sunt foarte cunoscute, apartinand unor persoane importante.

Radio Anonym si Radio Best, desfiintate

Ultimele posturi de radio-pirat desfiintate de Politie in Capitala au fost descoperite in sectorul 4, pe 16 februarie a.c. Actiunea a fost simultana, fiind declansata la ora 7.00 dimineata. In baza unei autorizatii emise de Judecatoria Sectorului 4, politistii Biroului de Ordine Publica al Sectiei 16, in colaborare cu specialisti IGCTI, au descins la cele doua locatii, unde au fost facute perchezitii. In apartamentul lui Aurelian Stefan Munteanu, de 20 de ani, s-a descoperit un post de radio care emitea ilegal programe muzicale, sub titulatura Radio Anonym, pe frecventa de 103,8 MHz. Tanarul folosea aparatura de emisie artizanala. Cea de-a doua locatie perchezitionata se afla in aceeasi zona in care locuia Aurelian Stefan Munteanu. Politistii au descins la domiciliul lui Viorel Moraru, de 19 ani, descoperind ca acesta emitea muzica, tot fara licenta si autorizatie. Postul-pirat, intitulat Radio Best, emitea pe frecventa de 104,4 MHz. De asemenea aparatura folosita de Viorel Moraru era realizata artizanal.
In ambele cazuri, politistii au confiscat aparatura, dar si 158, respectiv 58 de CD-uri muzicale.


De luni, amenzile s-au marit de cincizeci de ori

Aparitia HG nr. 236/16.02. 2006 privind sanctionarea celor care emit ilegal pe unde radio a dus automat la abrogarea HG nr. 890, care data din 1994. Principalele modificari se refera la cuantumul amenzilor aplicate contravenientilor. Astfel, potrivit noului act normativ, se sanctioneaza cu amenda intre 1.300 RON si 2.000 RON “operarea unor statii de radiocomunicatii a caror functionare nu este autorizata conform reglementarilor in vigoare sau care au autorizatia suspendata, transmiterea de semnale ori mesaje neidentificabile de la statiile de radiocomunicatii, precum si de semnale false, inselatoare sau alte semnale neautorizate, neemiterea indicativului de apel”. Pana saptamana trecuta, aceste fapte se sanctionau doar cu 40 RON amenda.
Contraventii mai grave sunt considerate interferarea in mod voit a traficului altor statii de radiocomunicatii, neacceptarea sau obstructionarea controlului IGCTI si neacceptarea sau obstructionarea actiunilor de sigilare a statiilor de radiocomunicatii care nu functioneaza legal. Aceste fapte se sanctioneaza acum cu amenzi de pana la 3.300 RON (60 RON in actul normativ abrogat).


Nu mai este tolerata nici o incalcare a legislatiei

In cazul faptelor mai putin grave, vechiul act normativ prevedea ca, daca acestea au fost comise pentru prima data, autorii lor se sanctioneaza doar cu avertisment, insotit de luarea masurilor de intrare in legalitate. Noua lege este mult mai aspra, trecandu-se direct la amenzi.
De asemenea, potrivit HG 890/1994, pentru fapte precum schimbarea echipamentului inscris in autorizatia de functionare fara aprobare, schimbarea amplasamentului statiilor de radiocomunicatii, utilizarea altor frecvente decat cele autorizate de functionare, nerespectarea limitelor prevazute in specificatiile tehnice in vigoare, pentru tolerantele de frecvente etc., inspectorii IGCTI puteau doar interzice folosirea instalatiilor si sigila aparatele respective, pana cand detinatorii lor le aduceau in starea de functionare ceruta de normele legale ori pana la obtinerea autorizatiei de functionare. Aceasta prevedere a disparut din HG 236/2006, contravenientii fiind sanctionati cu amenzi usturatoare.
Amenzile se aplica si se platesc pentru fiecare echipament in parte. Prevederile Hotararii de Guvern 236/2006 au intrat in vigoare incepand de la data de 27 martie.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă