18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAfaceri dubioase în jurul Bazei Aeriene Fetești. Potrivit MApN, contractul de 3,9...

Afaceri dubioase în jurul Bazei Aeriene Fetești. Potrivit MApN, contractul de 3,9 milioane de lei, acordat fără licitație, a fost continuarea unuia mai mic, executat corespunzător în urmă cu trei ani

Ministerul  Apărării Naționale a reacționat în urma articolului publicat vineri de România Liberă, încercând să răspundă  la întrebările noastre pe acest subiect.

Totuși, răspunsurile primite de la MApN nu lămuresc situația, ci ridică noi semne de întrebare.


Citește și: MApN oferă un contract de 3,9 milioane de lei, fără licitație, unei firme cu numai doi angajați, care face reabilitări termice la blocuri

Aceeași firmă, Aduro Impex din București, a câștigat un contract pentru …reabilitarea termică a unor blocuri. Totuși, potrivit anunțului postat de MApN, firma în cauză nu va reabilita blocuri pentru Armată, nici nu va construi pentru MApN un aquapark, ci va face cu totul altceva. Contractul pentru care MApN plătește 3,9 milioane de lei, fără TVA, este pentru “elaborare documentatii tehnico-economice si asistenta tehnica pentru Infractructura baza aeriana – zona operatonala in cazarma 727 Fetesti”.


Prima întrebare adresată de România Liberă către MApN a fost următoarea: “Ce elemente au determinat MApN să considere că doar această firmă poate oferi serviciile menționate în textul contractului ?”.

La această primă întrebare, MApN nu a răspuns nimic.

Întrebarea jurnalistică, rămasă fără răspuns, era generată de o precizare din textul publicat de MApN pe Internet, care spune că “lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”

În schimb, în textul pe care ni l-a adresat, datat 16 ianuarie 2017, MApN atrage atenția asupra unui detaliu:

“Contractul a fost atribuit în luna mai 2014 și a fost dus la îndeplinire de prestator în condiții corespunzătoare, autoritatea contractantă publicând în SEAP documente constatatoare (9535 din 09.05.2014 și 68222 din 13.01.2017) în acest sens”.

Dacă acest contract a fost atribuit în mai 2014, cum se face că MApN a publicat un anunț în site-ul de licitații publice abia la data de 13 ianuarie 2017, adică după aproape trei ani ?

Pe de altă parte, MApN invocă faptul că, înaintea contractului de 3,9 milioane de lei, despre care a relatat, vineri, România Liberă, a mai existat un contract al MApN, pe care firma Aduro Impex l-a câștigat prin licitație.

Într-adevăr, în anunțul de atribuire 143086 / 24.12.2013, publicat la vremea respectivă pe Internet, se menționează că firma Aduro Impex Srl din București, care avea la acel moment altă adresă decât cea din anul 2017 (tot într-un apartament de bloc, dar pe lângă Șoseaua Giurgiului), a primit, la data de 19.12.2013,  un contract în valoare de 475,886 de lei, fără TVA.

Așadar, în anul 2013, firma Aduro câștigă o licitație la MApN în valoare de circa 476.000 de lei. Iar ulterior, în anul 2014, MApN consideră că, întrucât îi acordase deja acestei firme un contract de 476.000 de lei,  îi mai poate acorda, fără licitație, și un contract de 3,9 milioane de lei !


Ziarul România Liberă a informat, vineri, 13 ianuarie, despre contractul în valoare de 3,9 milioane de lei, care a fost atribuit firmei Aduro Impex Srl.

Potrivit anunțului publicat în ianuarie 2017 de MApN, această firmă, care execută lucrări pentru aerodromul strategic Feteși, are adresa poștală în București, pe Șoseaua Mihai Bravu, într-un bloc, la apartamentul 54 de la etajul 8.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă