11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAscensiunea unui premier al României. Episodul III : Victor Ponta a lucrat...

Ascensiunea unui premier al României. Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș

Victor Ponta a lucrat pentru Dorin Cocoș. În calitate de avocat, fostul prim-ministru al României a prestat servicii juridice pentru familia Elenei Udrea, începând din perioada în care aceasta era șefa Cancelariei Prezidențiale. Între timp, Udrea și Cocoș au divorțat, după o căsnicie de aproape zece ani (decembrie 2003-iunie 2013).

Șase companii deți­nu­te de Dorin Cocoș, de  Victor Cocoș (tatăl lui Dorin) și de Anca Dinu (sora lui Dorin) au beneficiat de serviciile avocățești ale lui Victor Ponta în anii 2005-2006. Actele adiționale ale celor șase firme au fost modificate fie de „avocatul Victor Ponta“, fie la „Cabinetul Avocatului Victor Viorel Ponta“.

Mențiunile apar în documente oficiale depuse la Registrul Comerțului. Din acestea reiese fie că soțul de atunci al Elenei Udrea a trecut pragul cabinetului de avocatură al lui Victor Ponta, fie că Victor Ponta a venit personal la sediul firmelor lui Dorin Cocoș, pentru încheierea acestor servicii private.

Și în baza de date a Monitorului Oficial numele cabinetului „Victor Viorel Ponta“  figurează de zece ori în legătură cu grupul Cocoș.

Mai jos, în ordine cronologică, prezentăm cooperările de natură comercială dintre Victor Ponta și firmele lui Cocoș:

25 aprilie 2005: Firma Telemedica S.A., care îl avea printre asociați la acea vreme și pe Dorin Cocoș (cu 29%) și câțiva dintre partenerii săi tradițio­nali, își modifică actul constitutiv la „Cabinetul individual de avocatură Victor Ponta“. Elena Udrea era șefa Cancelariei Preziden­țiale.

25 aprilie 2005: În aceeași zi, firma Sanipharm SRL, din acționariatul căreia face parte și Mioara Radu (parteneră a cuplului Udrea-Cocoș, membru PDL și consilieră la Primăria Capitalei în mandatul lui Tra­ian Băsescu), își extinde acțio­nariatul, intrând în firmă și alți asociați ai lui Dorin Cocoș. Modificarea se face printr-un „contract de cesiune încheiat la cabinetul individual de avocatură Victor Ponta“.

21 decembrie 2005 (respectiv pe 30 august 2006): Firma Centrul de Diagnostic Clinic Internațional (CDCI), își modifică structura acționa­riatului și adaugă un nou domeniu de activitate prin „două“ acte adițio­na­le, în josul cărora apare mențiu­nea: „redactat și editat de avocat Victor Ponta“. Unul dintre patronii CDCI la acea vreme era Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoș (cu 70%).

13 februarie 2006: Sanipharm SRL își deschide un punct de lucru în incinta Facultății de Chimie – potrivit unui act adițional “redactat și editat de către avocat Victor Ponta, titular al Cabinetului individual de avocat Ponta Victor Viorel“.

13 februarie 2006: Tot atunci, Clinica de Diagnostic Complex Interdepartamental SRL, patronată și de Mioara Radu, își deschide un punct de lucru în incinta Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici“ – lucru atestat de actul adițional „redactat și editat de avocat Victor Ponta“. Ulterior, pe 5 noiembrie 2006, Dorin Cocoș preia 90% din această firmă tot printr-un „contract de cesiune încheiat la Cabinet de Avocatură Victor Ponta“.

3 noiembrie 2006: Au loc schimbări în acționariatul Telemedica SA. Spiridon Cristu (asociat vechi al lui Cocoș și fost administrator RAAPPS) cedează 32% din acțiuni către însuși Dorin Cocoș. Opera­țiu­nea se realizează legal „în urma unui contract de cesiune încheiat la cabinetul individual de avocatură Victor Ponta“.

7 noiembrie 2006: La firma Centrul de Testare al Forței de Muncă SA se semnează „contractul de cesiune atestat de către avocat Victor Ponta“, prin care mai mulți asociați își cedează acțiunile. Printre ce­denți figurează și Victor Cocoș (n.r., tatăl lui Dorin Cocoș).

11 decembrie 2006: Firma Medcomplex SRL, deținută de Dorin Cocoș (cu 90%), își modifică structura patronală
prin­tr-un „contract de cesiune încheiat la cabinetul de avocat Victor Ponta“. În plus, un banal „search“ pe Google dezvăluie că Medcomplex SRL (aparținând lui Dorin Cocoș) are același număr de telefon cu firma de contabilitate Exfin 2000, înființată de mama lui Victor Ponta. Med­complex apare și în decla­rațiile de avere ale Elenei Udrea, pe vremea când era ministru în Gu­vernul Boc. Astfel, familia Udrea-Cocoș a încasat dividende de 2,53 milioane lei de la această companie.

Asistență juridică pentru „căpușe“

Două dintre firmele grupării Cocoș care au apelat la avocatul Victor Ponta au fost implicate în scandaluri publice. „Căpșunarii“ care plecau la muncă în Spania și constructorii care lucrau pe șantierele din Israel prin intermediul Oficiului pentru Migrația Forței de Muncă (OMFM) erau obligați să plătească „taxa Cocoș“: adică să obțină certificate medicale cu parafa Centrului de Diagnostic Clinic Internațional SRL sau cea a Centrului de Testare al Forței de Muncă SA. Ambele firme aveau monopolul „de facto“ pentru această activitate, deși certificatele puteau fi eliberate doar de către Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici“ (IML).

Filiera birocratică era următoarea: OMFM a încheiat un contract de colaborare cu IML, care a semnat, la rându-i, un contract cu firma privată Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional. Un certificat medical costa în jur de 240-300 lei, iar anual plecau din ţară prin OMFM circa 10.000 de persoane. În plus, Centrul de Diagnostic Clinic Internațional a prestat servicii de medicina muncii și pentru Poșta Română.

Situația a fost identică în cazul zidarilor care mergeau în Israel. Muncitorii nu se mai deplasau la IML pentru analize, ci direct la spitalul Caritas, unde funcționa firma Centrul de Testare al Forței de Muncă – al cărei acționar era Victor Cocoș, socrul de atunci al Elenei Udrea.

O altă companie din acest grup și-a deschis punct de lucru chiar în sediul IML. E vorba de Clinica de Diagnostic Complex Interdepartamental, iar actul adițional prin care se anunța deschiderea cabinetului a fost redactat și editat de însuși Victor Ponta.

Medcomplex SRL, beneficiară și ea a serviciilor avocatului Ponta, a deținut, în tandem cu firma Orthomed Operator, o altă societate: Teleradiodiagnostic SRL. În această afacere era implicat și Sorin Teșu – fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase în vremea în care Victor Ponta conducea Corpul de Control al Guvernului. Firma Orthomed (parteneră cu Medcomplex) s-a bucurat de contracte cu statul de milioane de euro.

Lumea mică a celor mari

Acum nouă ani, relațiile private dintre Victor Ponta și familia Udrea-Cocoș au fost semnalate de reporterii ziarului „Gândul“ și paparazzii revistei VIP. Pe 11 septembrie 2006, în restaurantul „EuroHotels“ al lui Cocoș din apropierea Arcului de Triumf, cuplurile Daciana Sârbu-Victor Ponta și Elena Udrea-Dorin Cocoș au fost surprinse luând cina împreună. Asta se întâmpla la două zile după ce Elena Udrea a participat la Școala de vară a Tineretului Social-Democrat, organizată de Victor Ponta – pe atunci liderul tinerilor social-democrați.

Într-un interviu acordat în 2011 pentru „Evenimentul Zilei“, fostul strateg al PSD Coz­min Gușă declara: „Ponta, a cărui carieră politică şi publică era cvasiimposibilă fără sprijinul direct al lui Dorin Cocoş sau al Elenei… Victor a fost propus preşedinte al TSD de mine, în condiţiile în care eram un cerc de prieteni în care, pe lângă mine şi Victor, mai stătea la masă la loc de frunte Dorin Cocoş“.

Ani mai târziu (după cum vom arăta în unul din episoadele viitoare), în ianuarie 2012, în timpul protestelor de stradă susținute oficial de USL împotriva austerității impuse de PDL, firma cumnatului lui Ponta își adjudeca cel mai bănos contract cu statul din istoria companiei. Licitația a fost câștigată în tandem cu „Euroconstruct Trading ’98“ – societatea prietenilor și partenerilor de afaceri ai lui Dorin Cocoș: Dan Besciu și Sorin Vulpescu. Toți trei au fost asociați în West Tour ’98 SRL, iar Cocoș și Besciu – în Casa de Pensii Private Concordia Română și în Grupul Român de Investiții.

Client politic și de afaceri

În total, dintre cele douăsprezece mențiuni ale „avocatului Victor Ponta“, publicate în Monitorul Oficial, zece sunt strâns legate de Dorin Cocoș. O alta dintre celelalte două se referă la asistența juridică de care a beneficiat firma Adria Flux. Acestei companii Victor Ponta i-a scris un act adițional care îi lărgea obiectul de activitate cu: „activități de radio și televiziune“.

Ulterior, Ovidiu Miculescu, administratorul firmei Adria Flux în intervalul 2008-2011, urma să ocupe funcții importante în stat exact în perioadele în care Victor Ponta ajungea pe poziții de putere.

În 2009, Miculescu a fost consilier personal al ministrului pentru relația cu Parlamentul, Victor Ponta. După ce acesta s-a așezat pe fotoliul de prim-ministru, Ovidiu Miculescu a fost numit președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune. În anii ’90, Ovidiu Miculescu a fost director executiv al Antenei 1 și, anterior, șef al Biroului Antena 1 din Washington DC. Între 1999 și 2000, Miculescu a lucrat ca vicepreședinte pentru noi afaceri la Media On și s-a ocupat de dezvoltarea „Forum Invest Romania“ – afaceri controlate de Bogdan Popovici, care, în 2012, avea să fie condamnat în dosarul „Trofeul Calității“, împreună cu Adrian Năstase. Soția lui Ovidiu Miculescu i-a fost consilieră, la Cotroceni, fostului președinte Ion Iliescu.

Reacțiile lui Victor Ponta și ale Elenei Udrea spun totul

Vâlva creată în urma dezvăluirii publice a relației de afaceri dintre Udrea-Cocoș și Ponta l-a obligat pe premier în vara lui 2013 să iasă cu o declarație preluată de toată presa, în care acesta spunea că legăturile de afaceri cu firmele controlate de familia Udrea-Cocoș reprezintă doar o picătură din oceanul de firme cu care a lucrat: „Nu contest acest lucru, am avut foarte mulţi clienţi ca avocat, a fost o perioadă de patru ani în care am fost avocat, iar Blejnar i-a luat pe toţi şi nu a descoperit nimic ilegal. Am plătit taxe, impozite… Cu doamna Udrea mă cunosc de când eram procuror şi dânsa era avocat, sunt 15 ani. În cazul respectiv am legalizat nişte acte, lucru pe care l-am mai făcut pentru vreo mie de firme. Cu fostul soţ al doamnei Udrea nu am un conflict nici acum, dimpotrivă“.

Victor Ponta nu a dorit să explice de ce, dacă a lucrat cu o mie de firme, în Monitorul Oficial numele său apare în cvasimajoritatea dăților în relație cu business-urile familiei Udrea-Cocoș, așa cum am arătat mai sus.

Ponta a recunoscut în schimb apropierea sa specială de Dorin Cocoș, a cărei consecință directă au fost banii virați de acesta din urmă în conturile avocatului Ponta.

În august 2014, a fost lansată către presă și citată de ziarista Sorina Matei o stenogramă a unei discuții telefonice purtate în 2008 între soțul Elenei Udrea și Victor Ponta:

Victor Ponta: „Da, domnu’ director!“

Dorin Cocoș: „Domnu’ pre­ședinte (Ponta era preșe­dinte al TSD, n.r.), ce faci?“

Victor Ponta: „Ordonați! Sunt la Sibiu“

Dorin Cocoș: „Poate îl suni și tu pe asociatul tău, spune-i că din nou i s-a trimis chestia aia. Poate de data asta o trimite cum trebuie“

Victor Ponta: „E plecat în Austria. Când se întoarce“

Dorin Cocoș: „Te rog io…“

Victor Ponta: „Eu îl rog, dar te rog și pe tine să te duci să dați o mână…“

Dorin Cocoș: „Dăm o mână, dar uite, spune-i că am acuma nevoie de chestia aia“

Victor Ponta: „Io îi spun, dar vreau să te duci să-i spui și tu“

Dorin Cocoș: „Îi spun și eu, dar…“

Victor Ponta: „Că eu i-am spus și… A fost atât de reticent încât n-am înțeles care e problema, știi?“

Dorin Cocoș: „Da, mă! OK!“

Victor Ponta: „Și mamă cum m-a înjurat el pe mine, la mine în birou și nu știu ce… Deci te rog eu… Hai să o rezolvi și tu!“

În plus, Elena Udrea, într-un interviu acordat pe 30 ianuarie 2015 pentru Hotnews, cu puțin timp înainte de a fi arestată, a recunoscut că legăturile cu Victor Ponta sunt unele de o mare apropiere, cei doi întâlnindu-se pe ascuns, când erau în opoziție crâncenă, în biroul privat al ex-premierului, din cartierul de lux unde locuiește Ponta, ca să cadă la pace privind numele viitorului șef al DNA.

„Și vă spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kövesi în funcția de procuror DNA…în sensul în care dl Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor și numirea dnei Kövesi… faptul că Victor Ponta nu dorea era evident și știam de la președinte. Dar era evident, pentru că spunea pe toate părțile că nu dorește. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codruței Kövesi în funcție. Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuiește. Am discutat atunci cu dl Ponta… (reporter: În ce calitate ați făcut asta?) în calitate de persoană care, la momentul acela, putea să discute cu el. Ceea ce n-ar fi făcut, spre exemplu, nici președintele“.

Precizări din partea Elenei Udrea 

În mai 2013, pe când era încă soția lui Dorin Cocoș, Elena Udrea a răspuns la câteva întrebări ale „României libere“ despre relațiile de afaceri ale familiei sale cu Victor Ponta. Prezentăm câteva extrase:

Soțul dumneavoastră sau firmele în care e implicat au avut legături de afaceri cu cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta?

Elena Udrea: Trebuie să-l întreb, posibil da, posibil nu. Ce fel de legături, probabil să acorde asistență juridică, nu? Întreb. Verific. Chiar nu știu, dar verific.

Ați fost vreodată, accidental sau intenționat, în vreo vacanță cu familia Ponta sau v-ați intersectat vreodată accidental în vreo vacanță în străinătate?

E.U.: Parcă odată, demult de tot, în anii 2000, dar lăsați-mă să verific încă o dată. Cred că da, dar…

Nu știți unde?

E.U.: La Bruxelles. (Notă: sursele RL din anturajul Elenei Udrea ne declaraseră însă de o vacanță comună făcută în Dubai.)

Ce să faceți în vacanță la Bruxelles?

E.U.: Ne-am întâlnit în străinătate. Dar în mod absolut întâmplător. Erau și ei acolo, cu soția.

În vacanță?

E.U.: Nu. Ne-am întâlnit. Dar nu vreau să fac vreo prostie. Verific și vă spun.

Când ați avut cea mai
apropiată relație cu domnul Victor Ponta?

E.U.: În Guvern. În 2009. Eram colegi. Ne tachinam acolo. Eu îi ziceam că lipsește, el îmi zicea una-alta.

Când și de ce s-au răcit relațiile cu domnul Victor Ponta?

E.U.: Alea au fost toate relațiile.

Care sunt relațiile soțului dumneavoastră cu Victor Ponta?

E.U.: Mai mult că se știu, altceva n-au.

De unde se cunosc cei doi?

E.U.: Ooo! De când era Victor procuror. Sigur de pe-atunci, dar nu știu ce făcea Victor. Era șeful Corpului de Control și procuror în același timp. (…) Lumea e mică la nivelul ăsta. Oamenii se întâlnesc și se despart. Adică pot fi împreună într-o construcție politică, se pot despărți, se pot întoarce. Cum a fost în 2009. Am guvernat împreună cu PSD în 2009, apoi ne-am despărțit. Cine știe ce mai apare. Sau cum a fost cu PNL. Eram împreună, ne-am despărțit.

Alegătorii, atunci când sunt dezamăgiți de o formațiune politică, optează pentru cealaltă. Dar dacă oamenii ăștia în spate sunt legați unii de alții?

E.U.: Depinde ce faci. Depinde dacă te leagă atât de mult chestia asta încât nu faci bine jobul tău public. Adică dacă te leagă atât de mult o relație, să zicem, cu PDL-ul, încât nu-ți faci treaba de partid la putere. Să zicem că te leagă atât de mult relația cu Udrea încât, dacă nu știu ce-a făcut, tu nu… Aia ar fi o problemă. Dar în rest, dacă o știi pe Udrea…

Nota autorului: O versiune a acestei investigații a fost publicată online de Rise Project în august 2013, fiind preluată doar de o infimă parte a presei centrale și chiar și acolo cu multă greutate, nefiindu-i acordată decât o vizibilitate marginală. În mod ironic, majoritatea presei a preluat însă răspunsul PR-istic „de apărare“ al premierului Ponta la respectivele dezvăluiri.   

Citiți primele două episoade din acest serial Rl:

Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

Ascensiunea unui premier al României. Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat

 

 

 

Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă