18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAutoexilat din cauza nepotismului din universitati

Autoexilat din cauza nepotismului din universitati

» Eugen Stamate este un exemplu de tanar student pe care neregulile din sistemul universitar l-au impins sa isi caute implinirea peste granite.

» A acceptat o bursa de studii in Japonia dupa ce a inteles ca, adesea, promovarea in sistemul universitar se bazeaza pe relatii de familie si mai putin pe cunostinte profesionale.

» Stamate i-a cerut lui Iliescu, pe cand acesta era sef de stat, "sa curete" invatamantul romanesc si a infiintat un portal unde demasca "nepotismul" din scoli.

Imediat dupa absolvirea Facultatii de Fizica a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Eugen Stamate a fost angajat ca asistent-cercetator la catedra de fizica a plasmei. In paralel, isi pregatea o teza de doctorat. In 1995, a declinat oferta de a aplica pentru o bursa de doctorat la Universitatea Nagoya, in Japonia. La scurta vreme, s-a hotarat sa revina asupra deciziei. "Era deranjant sa vezi ca patru sefi de catedra din cinci, ca si decanul isi aveau copiii angajati la propriile discipline. Din aceste motive, am hotarat sa plec, in ianuarie 1996, la Institutul de Tehnologie din Nagoya. Pe parcursul a zece ani si jumatate de activitate in Japonia am fost, pe rand, doctorand, lector, cercetator si, in ultimii trei ani, profesor asociat la centru de excelenta «Plasma-Nano» al Universitatii din Nagoya." In 2006, a obtinut prin concurs o pozitie de "senior scientist" la Universitatea Tehnica din Danemarca, Laboratorul National de Cercetare Risoe.

Memorii fara raspuns
Tanarul nu a uitat motivele pentru care a fost nevoit sa paraseasca tara. A infiintat un site de internet in care a identificat "familiile" care conduc sistemul de invatamant superior. A vorbit despre felul in care este reglementat nepotismul la mari universitatii ale lumii cum ar fi Harvard sau Cornell si modul in care el functioneaza nestingherit in unele din centrele universitare din tara. Site-ul www.nepotism.org a avut zeci de mii de accesari, multe dintre initiativele sale fiind sustinute de numerosi tineri cercetatori.
Satul de indiferenta autoritatilor, in 2003, Eugen Stamate i-a scris lui Ion Iliescu. "M-am nascut la tara, intr-o familie de oameni simpli, dar cu apreciere fata de educatie. Imaginati-va o facultate de la o universitate de stat prin care trec generatii si generatii de studenti. Intr-o zi este sedinta de consiliu, la care participa implicit decanul si toti sefii de catedra. Fiecare dintre ei are sotia, fiul sau fiica angajati in aceleasi catedre unde ei sunt titulari… Exista speranta ca multi dintre tinerii cercetatori se vor intoarce in tara dupa stagii de cercetare in strainatate. Ca unul care am facut parte dintr-o astfel de facultate, pot sa va spun ca nu sunt dispus sa ma intorc si sa-mi risipesc energia luptand cu morile de vant."
In lipsa unui raspuns, tanarul a continuat sa scrie articole si analize in care demasca impostura din universitati.

"Profesorii universitari sunt anual invitati la un dineu cu Regina"

Romania libera: Care este diferenta dintre universitatile noastre si cele la care ai fost cercetator?
Eugen Stamate: In Japonia chiar si laureatii Nobel ies la pensie la varsta specificata prin lege. Rectorii nu mai pot preda cursuri sau aplica pentru "granturi" si in nici un caz nu pot fi parlamentari sau macar face politica. Functiile de decan sau sef de departament se exercita prin rotatie, fara a fi remunerate. Fiecare cercetator se inregistreaza la minister inainte de aplica pentru fonduri publice de cercetare si nu poate primi mai multa finantare decat pentru o singura norma. In Danemarca, fiecare pozitie de profesor trebuie aprobata de un consiliu academic national. Prestigiul pozitiei este atat de mare incat toti profesorii sunt invitati o data pe an la un dineu cu regina.
» De ce politicienii vor sa devina "doctori"?
Este un fel de asigurare pentru mediocri, care atunci cand nu pot convinge sau nu mai au argumente sa poata spune ca sunt doctori in ceva.

» Pregatesc universitatile viitori someri?
Mii de tineri sunt scolarizati anual din bani publici pentru domenii suprasaturate sub justificarea ca exista cerere. Faptul ca din ce in ce mai putini tineri aleg domeniile tehnice nu inseamna ca trebuie redus numarul de studenti alocat acestor domenii, ci trebuie sa gasim forme de a-i atrage spre ele. Educatia noastra mai sufera de o necorelare cu cererea reala de aptitudini ce trebuie formate. Este ca si cum unui sportiv i se spune sa se antreneze pe margine, fara a i se specifica ce anume va juca pe teren, fotbal, handbal sau tenis.

"Suntem o natiune-spectacol"
» Este nepotismul din facultati un fenomen atat de amplu?
Societatea noastra si-a format mentalitatea de a transfera prin orice mijloace succesul individual in planul intregii familii – sot, sotie, copii. Pur si simplu nu da bine ca un fiu sau fiica, sa zicem, de profesor universitar sa nu probeze acelasi nivel de educatie. Nu de putine ori acesti copii sunt chinuiti de parinti pentru a se ridica la nivelul unor false exigente. Tentatia exista in orice domeniu, insa mediul academic este vulnerabil datorita posibilitatii de a dobandi un statut social elitist, de a castiga de pe urma unor deplasari in strainatate, din finantari publice.
» De ce e nepotismul o forma a coruptiei?
Nepotismul inseamna incapacitatea de apreciere corecta a calitatilor intelectuale ale unei persoane inrudite si favorizarea, chiar si inconstienta, a acestora in raport cu alte persoane. A ne minuna de efectele nepotismului este ca si cum ne-am minuna ca lupul pus stapan la stana a mancat o oaie. Nefiind reglementat in vreun fel, nepotismul a luat o amploare exagerata in multe facultati, otravind posibilitatea unor forme obiective de evaluare academica. Aceasta duce la la ineficienta si coruptie.

» De ce universitatile noastre sunt printre ultimele in Europa ?
Suntem un fel de natiune spectacol. Toleram ca prin intermediul unor tribuni discutabili sa exploatam cat mai sonor problemele cu care ne confruntam fara a aloca energie pentru a le rezolva. Atitudinile si actiunile noastre de pana acum au creat un mediu academic si politic din care este greu sa te retragi cu capul sus. Astfel, fiecare saboteaza cum poate pentru a tine permanent in mana parghiile pe baza carora s-a ridicat.

» Ce s-a schimbat in bine?
Se dau premii pentru cei care publica, desi ar trebui sanctionati si cei care nu publica. Au crescut semnificativ sumele alocate pentru cercetare chiar daca multi din acesti bani sunt risipiti de persoane decuplate de lumea reala a cercetarii stiintifice. S-au mai marit salariile, insa cu totul disproportionat, incat ma intreb cine va plati pensiile substantiale ale actualilor profesori. Probabil, asistentii de acum, care au salarii inadmisibil de mici.

STUDII

Inventator, profesor, cercetator
"Plasma este un gaz ionizat care poate fi controlat prin campuri electromagnetice. In Danemarca, la Risoe, conduc un laborator de plasme reactive, care sunt folosite intr-un numar mare de tehnologii legate de fabricarea cipurilor electronice din siliciu. Personal, am introdus un concept nou de lentile tridimensionale cu plasma in legatura cu care am descoperit doua efecte de focalizare. Aceste cercetari au rezultat in trei brevete de inventie, doua in Japonia si unul in Danemarca. Ca urmare a acestor rezultate, vara trecuta am fost invitat sa vorbesc la una dintre cele mai prestigioase conferinte internationale de fizica plasmei."

PETITIE
O scrisoare pierduta catre Iliescu

Cercetatorul a pus bazele site-ului www.nepotism.org, continuat azi pe www.forumul-academic-roman.org. Aici a publicat "dosarele nepotismului" cu exemple concrete de familii angajate in cadrul aceleiasi institutii de invatamant. In disperare, i-a scris presedintelui tarii de atunci Ion Iliescu. Pentru ca nu a primit nici un raspuns, a revenit cu un nou mesaj in care ii atragea atentia ca situatia din universitati este neschimbata. "Ma numesc Stamate Eugen si pe data de 15 februarie 2003 am trimis pe adresa excelentei voastre un memoriu privind necesitatea unei dezbateri publice asupra nepotismului din societatea romaneasca, cu accent deosebit asupra invatamantului universitar. Ce putem insa constata astazi, la sapte luni de la trimiterea memoriului respectiv. O fiica de ministru este numita secretar de stat la nou-infiintatul departament de tineret din cadrul MECT. Consilierul pentru probleme sociale al primului ministru, un academician care lucreaza in aceeasi facultate cu sotia, fiica si ginerele, si-a adjudecat 600.000 de dolari din banii Bancii Mondiale pentru a studia «saracia»", scria cercetatorul din Japonia. Urmarea?

"Nu am primit nici un document de la Presedintie. In locul cererii mele de a se face un studiu pe aceasta tema, am fost pus in conflict direct cu propria facultate si universitate", spune cercetatorul. Acesta sustine ca, in urma demersului sau, Universitatea din Iasi a trimis un raport catre Ministerul Educatiei in care se stipula ca Eugen Stamate ar fi rupt de realitatile din tara.
De ce a ales sa-i scrie tocmai lui Iliescu? "La nivel de universitate nu avea rost deoarece un prorector isi avea fiica angajata la propria disciplina. La Ministerul Educatiei riscam ca documentul sa ajunga la cineva care sa-l ingroape din start din aceleasi motive. Primul ministru de atunci, Adrian Nastase, declarase public ca sustine nepotismul de partid. Imboldul de a-i scrie presedintelui mi-a fost dat de expresia «capitalismul de cumetrie» folosita la un moment dat de Iliescu."

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă