18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialBanii Moscovei, direcționați spre Marine Le Pen

Banii Moscovei, direcționați spre Marine Le Pen

Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreaptă Frontul Național, care a primit finanțări de mai multe milioane de euro din Rusia, a fost de acord să sprijine referendumul privind anexarea Crimeei. Informația a apărut după ce hackerii au publicat mii de convorbiri și schimburi de mailuri între apropiați ai politicianului, respectiv de Kremlin.

Corespondența este între „Timur Prokopenko“, despre care hackerii spun că ar fi un oficial de la Kremlin, și Kostia, un bărbat descris ca fiind „conexiunea rusească“ ce are acces la Le Pen, susține HotNews, care citează site-ul de investigații Mediapart. Din discuții reiese că oficialul rus ar fi dorit ca Frontul Național să susțină referendumul în urma căruia Crimeea a fost anexată de Rusia, în timp ce interlocutorul său precizează că poate intermedia această doleanță. De altfel, această dorință s-a materializat după ce în luna februarie, într-un interviu, Le Pen a declarat că oficialitățile de la Paris ar trebui să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei. Legătura dintre Le Pen și Moscova este și una de natură financiară și a fost confirmată chiar de Le Pen. Liderul Frontului Național a admis că a primit un împrumut în valoare de 9 milioane de euro de la banca rusească „First Czech-Russian Bank“.

Potrivit unor documente deținute de RISE Project, această bancă face parte dintr-un grup de 19 instituții financiare rusești care, între martie 2011 și noiembrie 2013, au injectat ilegal aproximativ 10 miliarde de euro în Uniunea Europeană. Toți banii au fost virați din Rusia în banca Moldinconbank de la Chișinău și, de aici, mai departe spre o bancă din Riga, Letonia, Trasta Komercbanka. Cele zece miliarde fac parte dintr-o sumă mult mai mare de bani care a fost tranzacționată pe aceeași filieră. Totalul ajunge la peste 18 miliarde de euro, bani care au trecut prin banca de la Chișinău, în drumul lor spre UE, în perioada 2010-2014. Ancheta Rise Project a demonstrat că unul dintre oamenii-cheie în masiva spălare de bani a fost chiar Igor Putin, vărul liderului de la Kremlin. Investigația jurnalistică a declanșat anchete oficiale în mai multe țări, printre care se numără și Marea Britanie și Letonia.

Mai trebuie spus că Le Pen a vizitat Moscova de mai multe ori anul trecut.

Cele mai citite

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

Ajutorul pentru Ucraina produce divergențe între România și SUA. Președintele Iohannis ar ceda un sistem Patriot dar vrea ceva “în schimb”

Președintele României, șeful Senatului, șeful Guvernului și ministrul Apărării au opinii divergente cu privire la cererea formulată de Statele Unite ca România să cedeze...
Ultima oră
Pe aceeași temă