16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul Berevoiesti - 15 ani de tacere

Cazul Berevoiesti – 15 ani de tacere

– mai precis, de geologia tainelor –

Motto:
“Am asistat la declansarea operatiunilor de sapare si la scoaterea unor resturi carbonizate care erau preluate de zecile de ziaristi, filmate si fotografiate, fara respectarea celor mai sumare reguli de manipulare a unor asemenea materiale.”

(Din procesul-verbal intocmit de procurorul Mircea Levanovici in 21 mai 1991 la groapa de la Berevoiesti, unde colonelul Bordeianu a incercat arderea si acoperirea cu steril a dosarelor Directiei l, cu respectarea regulilor de manipulare)
Este de ras cercetarea Procuraturii in cazul Berevoiesti.
Va mai amintiti ce importanta isi dadea procurorul Mircea Levanovici, cand l-am intalnit la groapa, dupa ce am dezvaluit incercarile fostilor securisti de a distruge arhive? Ei bine, Levanovici a intocmit un adevarat dosar (30/p/91), care a sfarsit prin numeroase NUP-uri, desi noua ne vorbea de “tragerea la raspundere penala” a vinovatilor.
Mai intai, “procesele-verbale” intocmite de procuror la fata locului. Descrierea locului “crimei” este demna de un fals tratat de geologie (a tainelor mai curand): teren in forma de jgheab, zona de eroziune, zona argiloasa etc. A fost mai preocupat de nivelul eroziunii la viroaga colonelului Bordeianu decat de faptul ca securistii incercau sa stearga urmele. Ba a luat si probe, noua esantioane de sol si roca din rapa. De ce? Ca doar nu-i geolog! Stiti ce-a mai descoperit procurorul Levanovici? Ambalajele “Azopan” si “ORWO” ale fotoreporterilor nostri la descinderea efectuata la Berevoiesti cu doua zile inainte. Ba a si efectuat fotografii “judiciare”. Al doilea proces-verbal adresat de dl Levanovici (21 mai 1991) dezvaluie intentiile de mai tarziu de a spala fapta securistilor: s-a deplasat la “locul faptei” nu pentru cei care au incercat sa stearga urmele, ci pentru indrazneala noastra de a descoperi groapa cu dosare.
Resturile carbonizate despre care vorbeste dl Levanovici erau de fapt dosare, unele doar atinse pe la colturi de foc. Din nota transmisa Parchetului de SRI reiese ca echipa Bordeianu a plecat la drum sa distruga 82 de saci – zice-se fara importanta operativa (noi vom dovedi, daca va fi cazul, ca se aflau si din cele considerate “siguranta nationala”). Securistii, cum veti vedea, au facut repetate si insistente incercari de a distruge documentele, iar dl Levanovici ii acuza pe ziaristi ca n-au respectat regulile de “manipulare”.
Din al treilea proces-verbal (22 mai 1991) reiese ca la sapaturile cu jandarmii s-au mai strans 4 saci cu documente, peste cei 18 ai “nostri”. Preocuparea esentiala era ca materialele introduse in saci nu au fost “rupte integral”, iar arderea nu s-a efectuat “complet”. Unele documente au ramas “nearse”, participantii la operatiunea “Berevoiesti” n-au “mascat perfect locul”, n-au ales modalitatile cele mai eficiente “care sa asigure conspirarea deplina a acestei operatiuni”. De vina eram noi, ca le-am gasit, si pe deasupra eram “persoane neautorizate” (niste civili).
In urma cu cateva luni am publicat un raport al maiorului Stanescu, care declara ca generalul Mortoiu le-a dat ordin sa arda dosare INFORMATIVE. Mai ales celor din zona arta, cultura, invatamant. Se stia ca din aceasta zona urmau sa provina noii conducatori ai Romaniei. Si Raportul SRI asupra cazului Berevoiesti confirma acest ordin. Retineti – “de interes operativ”. Atat de bine au rupt dosarele (lasate la “libera apreciere”), atat de bine a functionat cuptorul de paine al rudei lui Bordeianu (Ion Scarlat) ca a fost nevoie de repetate incercari de a fi distruse. Un element nou pe care l-am aflat abia acum: echipa lui Bordeianu, dupa ce a reusit sa adune de prin sat documentele furate din camion, le-a ars sub podul de la km 36 de pe autostrada. Dar anchetatorii cazului Berevoiesti n-au mai gasit urme.
In toamna lui 1990, un cetatean rom din Berevoiesti ne-a comunicat ca se afla in posesia unor dosare ale Securitatii. Asa am aflat de povestea camionului plin ochi cu dosare ale Directiei I care la sfarsitul lunii iunie 1990 a patruns pe Valea Bratiei (Arges). Sub ochiul atent al colonelului Nicolae Bordeianu, militarii insotitori au aruncat pretioasa incarcatura intr-o viroaga si i-au dat foc. Apoi au acoperit totul cu pamant. Satenii au scormonit insa printre hartiile nearse.
Cand am ajuns noi la groapa pamantul inghetase, asa ca am amanat sapaturile pana in primavara. In iarna 1990-1991 am publicat o sumedenie de documente achizitionate si de la alti cetateni din Berevoiesti in suplimentul “Rl” – “Strict secret”. In acea iarna am fost interpelat direct de Ion Iliescu: “De unde ai dumneata documentele cu Securitatea?”. Ne-am dat seama ca n-au facut nici o legatura cu Berevoiesti.
In 18 mai 1991 am intreprins primele sapaturi. In stratul de steril adus de Bordeianu de la Mina Campulung (zece basculante) am sapat o zi la un fel de put, dand la cativa metri de primul “filon” al “zacamantului” Securitatii. Surpriza: am gasit alaturi de documente de dinainte de 1989 si altele din 1990, de la PNL si PNTCD. Certificau participarea noilor sereisti la mineriada si urmarirea demonstrantilor din Piata Universitatii. Un document datat 18 mai 1990 dezvaluia urmarirea din ora in ora a “obiectivelor”. Era evident ca politia politica isi continua activitatea. In rest, dosare ale disidentilor, ale celor urmariti pentru convingeri religioase. Era evidenta incercarea de a sterge urmele, vietile unor oameni fiind ingropate a doua oara.
Vreo suta de ziaristi romani si straini au descins peste cateva zile, in 21 mai 1990, la poalele Muntilor Iezer, la groapa lui Bordeianu. Ne-am apucat de sapat, sub privirile procurorului Mircea Levanovici. Am dat de plicuri cu sigla SRI, de alte note informative privind “activitatile” din Piata Universitatii, interceptari telefonice (Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Doina Cornea, Dan Desliu, Stefan Augustin Doinas). Stenograma convorbirilor telefonice ale obiectivului “Tulceanu” – Andrei Plesu – cu pictorul Sorin Dumitrescu s-a pastrat aproape intacta. Dintr-un alt dialog telefonic am aflat cum a debutat prima zi de munca a lui Andrei Plesu la Paltinis: “L-am pus la treaba. Acuma matura prin curte”. Dintr-un alt document informatorul perspicace scria ca “parea abatut”. Un document recuperat din groapa il privea pe regizorul Paul Barbaneagra, care mai era urmarit la 20 de ani de la plecarea din tara. Nu erau uitati Gabriel Liiceanu si Mihai Sora.
Mai-marii SRI ne-au reprosat atunci ca n-am avut “respect fata de arhive”. Noi desfaceam cu penseta ce ingropasera ei in pamant si tot noi nu tratam cu respect “secretele statului nostru”. Ba, prima reactie a SRI a fost ca obligatia noastra, la descoperirea gropii de la Berevoiesti, era de a informa SRI si chiar de a cere aprobarea pentru a face publice documentele pe care ei au facut eforturi serioase sa le distruga. Asadar, vinovatia apartinea celor care i-au dat in vileag pe cei care au savarsit ilegalitatea.

Proces-verbal, 20 mai 1991

Colonel de justitie Mircea Levanovici, din Directia Procuraturilor Militare, astazi, data de mai sus, fiind sesizat despre faptul ca in comuna Berevoiesti, judetul Arges, ar fi ingropate documente ale fostului D.S.S., m-am deplasat in zona, unde am efectuat investigatii.
Din verificarile facute a rezultat ca in vara anului 1990, in comuna Berevoiesti, judetul Arges, a venit o echipa formata din mai multe cadre ale S.R.I., condusa de lt.-col. Bordeianu Nicolae, cu un autocamion in care se aflau documente. Acestea au fost duse in padure, unde s-a procedat la arderea lor.
Cu ajutorul sefului Postului de Politie Aninoasa, plt. Mataoanu Ion, am identificat locul in care s-au ars documentele. Acesta este situat in punctul Riusor, aflat la circa 5 km de satul Bratia apartinand comunei Berevoiesti, judetul Arges, pe drumul forestier Riusor-Valea Larga Situ, intr-o zona impadurita cu foioase.
Procedand la cercetarea locului respectiv, in prezenta martorului asistent, sg. maj. Stanciu Mihaita, din U.M. 02210 Buc., am constatat urmatoarele:
Intre drumul forestier si paraul Riusor, situat pe partea dreapta a drumului, este o rapa cu o diferenta de nivel intre carosabil si firul apei de circa 5 metri. De la carosabil pana la zona de eroziune accentuata a rapei, este o portiune de teren in forma aproximativ de jgheab, in panta usoara spre parau, acoperita cu iarba, care masoara 7,60 m.
Partea propriu-zisa a rapei, aflata in continuare, are pe sectiunea orizontala o forma aproximativ ovala, cu lungimea de 21 m si latimea in partea centrala de 6,50 m. Adancimea rapei ajunge pana la 3,10 m.
De la zona de eroziune pana la parau, terenul, care masoara in lungime 14,5 m, este acoperit cu iarba, pe care se observa traseele mai multor scurgeri de apa in directia paraului.
Pe sectiunea verticala, malurile rapei sunt acoperite cu pamant fertil, pe care creste iarba, urmeaza o zona nisipoasa si apoi una in care predomina argila.
In zona de eroziune accentuata, se observa o portiune neregulata ca suprafata si grosime ce acopera circa 3/4 din aria acesteia, formata din material asemanator celui de extractie miniera.
In rapa se observa mai multe puncte unde s-a sapat recent. Atat in rapa est si pe malurile acesteia, se observa resturi ale unor publicatii si bucati de hartie, partial carbonizate, impregnate de umezeala.
La aproximativ 30 metri de rapa, mergand pe drumul forestier in directia Valea Larga Situ, pe o zona cu o suprafata de circa 7 mp, am gasit atat pe carosabil, cat si in iarba din jur un pachet gol de tigari “Camel” – scurt, 2 ambalaje din carton pentru film foto “Azopan PS.21 (24x3x6 mm), fragmente ale ambalajului din material plastic al filmelor, un ambalaj pentru film foto “ORWO”, o eticheta de bere marca “Valea Ursului”, o cutie goala cu inscriptia “Drink orange” si mai multe capacele folosite pentru inchiderea sticlelor cu bere sau apa minerala.
Din investigatii rezulta ca in zona s-ar fi deplasat, la data de 18.05.1991, mai multe persoane de la ziarul “Romania libera” care au facut sapaturi in rapa.
S-au efectuat fotografii judiciare de catre mr. Mocanescu Cristi, ofiter criminalist la Politia Jud. Arges, atat ale zonei cercetate, cat si ale resturilor de documente descrise anterior, dintre care o parte le-am ridicat in vederea cercetarilor, intocmind o lista de inventariere a acestora.
Fotografiile, inventarul si documentele, ambalate si etichetate, se ataseaza la procesul-verbal.
Cercetarea la locul faptei s-a efectuat intre orele 18-19.30.
Drept pentru care am intocmit prezentul proces-verbal.
NOTA: La Politia Campulung Muscel am stabilit cu seful Directiei Jud. de Politie Arges ca in dimineata zilei de 21.05.1991 sa ne deplasam din nou la locul faptei, pentru continuarea cercetarilor, urmand ca in ziua de 21 mai 1991 in zona sa fie adusi 10 militari din subunitatea de jandarmi, aflata in localitate (avand asupra lor unelte pentru sapat), si 3 lucratori de politie (pentru sortarea, fotografierea si ambalarea documentelor care vor fi eventual recuperate).

Proces-verbal, 21 mai 1991

Procuror militar – colonel de justitie Mircea Levanovici, din Directia Procuraturilor Militare, astazi, data de mai sus, ora 08.45, insotit de mr. Fatuloiu Dan, lt. maj. Trandafir Florin si lt. maj. Soare Ion, din cadrul Politiei jud. Arges (avand in dotare un aparat foto PRACTICA MTL.3 cu film AZOPAN 21 DIN si o camera video M.7 PANASONIC cu caseta TDK), m-am deplasat la locul faptei, descris in procesul-verbal din 20 mai 1991, unde in prezenta martorilor asistenti – sg. maj. Stanciu Mihaita din U.M. 02210 Bucuresti si Zidaru C-tin din Pitesti, Calea Bucuresti, bl. U.4, ap. 23, judetul Arges – am constatat urmatoarele:
La locul faptei nu s-au produs modificari vizibile fata de situatia din seara zilei precedente. In imediata apropiere a rapei se aflau Tudor Artenie, Andrei Antica, Roxana Iordache, Pascal Ilie Virgil, Razvan Ion, Cristian Botez, Eugen Flenches, Radu Creanga, Octavian Bodoc, Ion Velicu si Gheorghe Lungu, care s-au prezentat a fi angajati ai ziarului “Romania libera”, veniti in zona in noaptea de 20/21 mai 1991, cu autocamionul “Berna” cu nr. de inmatriculare ZH.18982.
Le-am explicat respectivilor scopul deplasarii mele, dupa care am procedat la inregistrarea video a unei cercetari la locul faptei.
In prealabil, am luat 9 esantioane de sol si roca din rapa, care au fost introduse in 9 pungi marcate, operatiune referitor la care s-au executat fotografii judiciare.
In timp ce asteptam sosirea echipei de militari din trupele de jandarmi pentru declansarea sapaturilor si a operatiei de recuperare a documentelor, in jurul orei 10.30, in zona au venit mai multe autovehicule, cu zeci de persoane, avand asupra lor camere video, aparate de fotografiat, casetofoane si magnetofoane, care pareau a fi ziaristi si fotoreporteri, printre care l-am remarcat pe dl Petre Mihai Bacanu.
Acestia s-au dus la rapa si au inceput sa faca pregatiri evidente pentru inceperea unor sapaturi. Intrucat, din comportamentul celor in cauza, am dedus ca cel care conducea operatiunea era dl P.M. Bacanu, l-am contactat si in prezenta celorlalti mi-am declinat calitatea si scopul prezentei mele acolo, solicitand sa nu se inceapa saparea si scoaterea eventualelor documente. Am explicat ca aceste operatiuni le voi executa dupa sosirea jandarmilor, impreuna cu acestia si ofiterii de politie, ele constituind unul din elementele de baza ale anchetei incepute in cauza pentru stabilirea faptelor, identificarea persoanelor care le-au comis si tragerea lor la raspundere penala, in cazul constatarii savarsirii unor infractiuni.
Mi s-a replicat in esenta ca groapa apartinea ziaristilor si ca ei sunt proprietarii documentelor. Cu toate ca am incercat sa le explic ca operatiunile proiectate au o importanta deosebita in privinta desfasurarii ulterioare a urmaririi penale si ca executarea lor de persoane nespecializate poate avea urmari negative, chiar ireparabile in ceea ce priveste reconstituirea, conservarea si valorificarea in procesul penal a eventualelor documente aflate in rapa, precum si faptul ca din momentul declansarii anchetei dreptul de dispozitie asupra acestora apartine procurorului, nu mi s-a dat ascultare. In lipsa fortelor necesare, am fost pus in situatia de a asista, fara posibilitatea de a interveni in vreun fel, la declansarea operatiunilor de sapare si la scoaterea unor resturi carbonizate care erau preluate de zecile de ziaristi, copiate, filmate si fotografiate, fara respectarea celor mai sumare reguli de manipulare a unor asemenea materiale.
Desi atat eu, cat si ofiterii de politie am incercat sa organizam cat de cat operatiunea de preluare a documentelor dezgropate si sa impiedicam agravarea starii lor de degradare, risipirea si chiar sustragerea lor, nu am reusit aceasta decat in foarte mica masura.
In tot acest timp, am fost supus unui tir concentrat de intrebari ale ziaristilor. Intre timp, am reusit sa impunem regula ca, dupa examinarea documentelor de catre cei prezenti, acestea sa fie depozitate pe platforma acoperita a autocamionului “Berna” si apoi introduse in 18 saci din material plastic.
Desi initial a existat o puternica opozitie din partea celor prezenti in privinta preluarii de catre mine a sacilor cu documente, am reusit totusi, avand sprijinul domnului P.M. Bacanu, sa impunem ideea depozitarii lor la sediul Politiei jud. Arges.
Intre timp, in jurul orei 18.30 au sosit trei autoturisme ARO, cu jandarmii solicitati, care la acel moment devenisera inutili realizarii misiunii mele. Ne-am deplasat la sediul Politiei jud. Arges, unde, impreuna cu redactorul de la ziarul “Romania libera” Tudor Artenie, am depozitat intr-o incapere cei 18 saci, operatiune in legatura cu care am intocmit un proces-verbal separat. In legatura cu evenimentele descrise anterior, s-a facut inregistrare cu camera video.
La locul faptei a fost organizata paza pe timpul noptii cu militari de la unitatile de jandarmi, urmand ca cercetarea sa fie reluata in dimineata zilei de 22 mai 1991. Pentru care am incheiat prezentul proces-verbal.
Procuror militar Martori asistenti Ofiteri de politie

Ravena de la Berevoiesti – in rol de “Arhiva Securitatii”

Prima mentiune despre groapa Berevoiesti
Un camion cu documente ale Securitatii, ingropat intr-o zona greu accesibila

O echipa formata din mai multi angajati ai “Romaniei libere” s-a deplasat intr-o zona montana greu accesibila unde existau informatii ca fosti agenti ai Securitatii reactivati in noile structuri ale Romaniei au ingropat un camion de cateva tone cu documente ale Securitatii. Desi a fost o zi ploioasa, accesul fiind ingreunat de distrugerea de catre viiturile de apa ale micului drum forestier, locul respectiv a fost depistat si, printr-un sondaj, s-au depistat documentele. Cea mai mare parte a lor erau deteriorate. In urma sapaturilor intreprinse intr-o zona a gropii – o ravena naturala – s-a tras concluzia ca in prealabil se incercase arderea lor. Dar masa de hartie fiind prea mare si prea compacta, nu a ars. Si atunci a fost acoperita cu pamant. Din ce s-a putut recupera, exista dovada ca respectivele documente au fost ingropate dupa 13-15 iunie 1990. Redactia “Romania libera” va face publica in ziarul de marti invitatia adresata puterii de a cerceta acest caz si a stabili cine este vinovat de tentativa de a distruge in acest mod documentele compromitatoare. Redactia va invita presa mondiala scrisa si vorbita sa vada la fata locului cum se incearca ascunderea adevarului atat in ceea ce priveste activitatea Securitatii inainte de decembrie 1989, cat si dupa aceasta data. Autoritatile au declarat tot timpul ca toate dosarele Securitatii se afla in mainile Justitiei si armatei.
(Buletin cotidian selectiv -ARPress, 20 mai 1991)


Nota informativa a SRI despre secretele zeilor

In legatura cu materialele transportate, la data de 29.06.1990, in localitatea Berevoiesti – Arges, pentru a fi distruse prin ardere mentionam urmatoarele:
1. Ponderea materialelor aflate in cei 82 saci o detinea diferite documente fara importanta operativa (corespondenta, tabele, ciorne, verificari pentru plecari in strainatate etc.), literatura mistico-religioasa ridicata de la secte interzise prin lege (circa 25 saci), cat si brosuri, carti, reviste si maculatura cu continut politic (circa 10-12 saci).
Printre acestea insa au existat si materiale cu continut operativ (dosare privind surse de informatii si de verificare a unor persoane – anexa). Materialele cu caracter operativ, in cea mai mare parte rupte, au fost introduse in saci la data de 22 decembrie 1989, conform ordinelor in vigoare in momentul respectiv.
2. Initiativa efectuarii acestui transport si a arderii materialelor la Berevoiesti a avut-o lt.-col. Bordeianu Nicolae, care are rude in localitatea mentionata, al carui compartiment detinea circa 25 de saci de materiale cu caracter de propaganda mistico-religioasa.
Efectuarea transportului si arderea materialelor in Berevoiesti – Arges au fost dispuse de col. Spataru Dumitru, in perioada respectiva sef al Diviziunii “B”. Datorita faptului ca nu s-a dat importanta distrugerii documentelor, unele dintre acestea au intrat in posesia unor cetateni din zona Berevoiesti, aspect ce atesta ca materialele introduse in saci nu au fost rupte integral, iar arderea acestora nu s-a efectuat complet.
3. Materialele respective au fost obtinute pana la data de 21 decembrie 1989 si nu aveau valoare arhivistica, intrucat masurile de verificare intreprinse nu au confirmat sesizarile initiale.
4. Documentele cu continut operativ se refereau la situatii, fapte si persoane din domeniile: arta-cultura, invatamant, sanatate, straini la studii si sport. O mare parte din acestea constituiau rezultatul unor verificari (inclusiv prin masuri de tehnica operativa) efectuate pentru clarificarea semnalarilor (sute de cazuri) privind intentia unor cetateni romani de a ramane ilegal in strainatate.
Precizam ca aceste materiale aveau numai caracter informativ-documentar si nu constituiau rezultatul unor masuri de cercetare sau ancheta, intrucat fosta Directie I – potrivit prevederilor legale – nu avea asemenea atributiuni.
5. La data de 22 decembrie 1989 materialele respective aveau caracter secret de stat si de serviciu (dosare privind surse de informatii si de verificare a unor persoane, sinteze, note informative etc.) si nu erau destinate publicitatii.
In momentul transportarii pentru a fi distruse (29.06.1990), acestea nu mai prezentau acest caracter. Ordinul nr. 0150/20.09.1972 (M.I.) privind evidenta, intocmirea, multiplicarea, manipularea, pastrarea si transportul documentelor secrete de stat si de serviciu in M.I. care a fost mentinut in vigoare prin Ordinul directorului Serviciului Roman de Informatii din 18.05.1990 se refera la documente elaborate de SRI de la data infiintarii sale (26.03.1990) si nu la documentele fostelor organe de Securitate.

Proces-verbal, 29.05.1991

Procurori militari colonel de justitie Mircea Levanovici si maior de justitie Aron Mircea din Directia Procuraturilor Militare.
Avand in vedere declaratia lui Ipcar Ion potrivit careia in vara anului 1990 ar fi distrus prin ardere o serie de documente sub podul aflat pe soseaua Bucuresti-Pitesti la km 36, astazi, data de mai sus, insotiti de cel in cauza si de martorul asistent Lupascu Viorel din Bucuresti, Aleea Covasna nr. 6, bloc F.16, apt. 30, sector 4, ne-am deplasat la fata locului, unde am constatat urmatoarele:
In zona km 36 al autostrazii Bucuresti-Pitesti, peste raul Arges este construit un pod rutier sustinut de mai multi piloni.
In dreptul complexului comercial de la autostrada, pe sensul de circulatie Pitesti-Bucuresti, se desprinde un drum asfaltat care coboara in panta usoara spre raul Arges, trece pe sub pod prin stanga primului pilon si revine pe celalalt sens de circulatie al autostrazii.
De la respectivul drum, inainte ca acesta sa intre sub pod, se desprinde un altul, neamenajat, acoperit cu pamant nisipos, care urmeaza o directie aproximativ paralela cu tablierul podului, coborand pana la albia raului.
Albia raului, respectiv malul drept al acesteia (avand in vedere directia de scurgere a apei), incepe din dreptul celui de-al treilea pilon al podului. In zona pilonilor 2 si mai ales 3 (numarand in directia Pitesti catre Bucuresti), solul, acoperit partial cu iarba, este imbibat cu ape, avand un aspect mocirlos, cu numeroase portiuni in care apa balteste.
Ipcar Ion ne-a condus in zona dintre pilonii 2 si 3 indicand o portiune plasata chiar langa piciorul pilonului 3, in care precizeaza ca s-au ars documentele.
In respectivul loc exista o ingramadire de bolovani avand diverse dimensiuni. Examinand locul indicat, nu se observa urme de ardere pe pietre si pe sol si nici resturi de hartie carbonizata. Am extins cercetarea asupra intregii zone de sub pod, constatand ca intr-un singur loc existau urmele unui mic incendiu.
Acesta este plasat intre pilonii nr. 1 si 2, respectiv langa constructia ultimului, in dreptul caruia, pe tencuiala, este inscris cu vopsea rosie “CIOBI”.
Astfel, intre pilonul nr. 2 si o ingramadire de ramuri uscate se observa ca, pe o suprafata avand forma aproximativa de cerc cu diametrul de circa 1,5 m, pamantul este acoperit cu un strat de cenusa gros de aprox. 3-5 cm. In cenusa sunt numeroase bucati de crengi arse si resturile scheletului metalic provenit de la o anvelopa auto. Langa focar sunt doar cateva bucati de hartie de ambalaj umede, care poarta urme de ardere.
Ipcar Ion sustine ca nu acesta este locul in care s-au ars documentele.
In intreaga zona cercetata nu s-au gasit elemente materiale care sa conduca la concluzia ca in zona au fost arse documente.
S-au efectuat fotografii judiciare, care se anexeaza.
Cercetarea s-a efectuat la lumina zilei, intre orele 11.15-12.30.
Pentru care am incheiat prezentul proces-verbal, martorul asistent si Ipcar Ion neavand de facut obiectiuni cu privire la continutul acestuia.

Procurori militari Martor asistent

Proces-verbal, 22 mai

Procuror militar – colonel de justitie Mircea Levanovici, din Directia Procuraturilor Militare, astazi, data de mai sus, m-am deplasat impreuna cu lt. maj. Trandafir Florin si lt. maj. Soare Ion, din cadrul Politiei Jud. Arges, la locul faptei, descris in procesul-verbal din 20 mai 1991, unde, in prezenta martorilor asistenti cpt. Puiu Gheorghe, din U.M. 0843 Campulung, si Cristea Gheorghe, din Campulung, Intrarea 30 Decembrie nr. 14, judetul Arges, am constatat urmatoarele:
La locul faptei nu s-au produs modificari vizibile fata de situatia existenta in seara precedenta.
Am organizat reluarea sapaturilor cu circa 15 militari din subunitatea de jandarmi, care mi-au fost pusi la dispozitie.
Cu aceasta ocazie au mai fost gasite resturi carbonizate de documente, afectate de umezeala, care au fost depuse in 4 saci din material plastic. Am retinut un numar de fragmente de hartie care au fost ridicate si clasate separat.
In timpul desfasurarii activitatii s-a prezentat Copae Vasile, din comuna Berevoiesti, judetul Arges, care mi-a prezentat mai multe documente, avand urme evidente de ardere, despre care a afirmat ca le-a luat de la locul faptei in vara anului 1990, atunci cand materialele puse in rapa mai ardeau inca mocnit.
Am retinut cu proces-verbal separat un numar de 10 file, iar restul de materiale avand ca obiect propaganda religioasa le-am depus intr-un al cincilea sac de material plastic.
Intrucat, incepand cu ora 13.30, nu au mai fost gasite documente, ci doar resturi carbonizate, neexploatabile, am dispus saparea in partea decliva a rapei a 8 puturi de verificare in locuri diferite ale acesteia, fara ca acestea sa produca indicii cu privire la existenta in zona a altor documente sau fragmente de acte care sa poata fi valorificate in ancheta.
In aceste conditii, la ora 15.00, cercetarea locului faptei a fost incheiata. Operatiunile descrise au facut obiectul si al unor inregistrari pe pelicula video aflate pe aceeasi caseta care contine si imaginile din ziua precedenta.
Pentru care am incheiat prezentul proces-verbal, cei prezenti neavand de facut obiectiuni cu privire la continutul acestuia.
Procuror militar Martori asistenti Ofiteri de politie


– In 1991 Virgil Magureanu i-a catalogat stupizi si neghiobi pe oamenii lui Bordeianu, care au pus la cale transportul la Berevoiesti.

– “Cazul Berevoiesti ne-a umplut de rusine pe toti”
(Declaratie Virgil Magureanu, intr-o emisiune TV, 11 aprilie 2006)

– Prima reactie a autoritatilor postdecembriste: documente fara importanta. Acum stim bine ca orice coltisor de hartie de la Securitate spune ceva despre o viata distrusa, despre un fragment de istorie. Securistii faceau si tabele cu “elementele” care au indraznit sa publice in revista “Agora”.

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă