16.3 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialCine a organizat furtul cadavrelor din morga Spitalului Judetean?

Cine a organizat furtul cadavrelor din morga Spitalului Judetean?


Primul oras liber de comunism

Pe 20 decembrie 1989 Timisoara devine primul oras liber de comunism. De la Timisoara revolutia romana s-a intins in toata tara, anuntand sfarsitul comunismului in Romania.
Conform documentelor aflate in arhivele Parchetului Militar, in decembrie 1989 au murit 1.104 persoane, dintre care 162 pana la 22 decembrie, cand sotii Ceausescu au parasit sediul Comitetului Central, si 942 dupa aceasta data. Informatiile de ancheta au stabilit ca 333 de morti si 648 de raniti au fost urmarea actiunii fortelor armate, in timp ce personalul Ministerului de Interne ar fi impuscat 63 de persoane si ranit alte 46.
De-a lungul celor 16 ani trecuti de la revolutie anchetatorii au incercat sa raspunda la cateva intrebari, in spatele carora se ascund si misterele evenimentelor de atunci. Unul dintre acestea, furtul cadavrelor revolutionarilor timisoreni ucisi, transportul si incinerarea lor la Bucuresti, a fost dezlegat in timpul asa-numitului “Proces de la Timisoara”.

Operatiunea “Furtul cadavrelor” a fost comandata de generalul Nuta Constantin

Pentru inlaturarea, in parte, a urmelor genocidului comis la Timisoara, in seara de 18 decembrie 1989 generalul Nuta Constantin i-a convocat pe Mihalea Velicu, Emil Macri, Filip Teodorescu, Traian Sima, Nicolae Ghircoias, Ion Deheleanu si Ion Corpodeanu, carora le-a transmis ordinul de a fi ridicate cadavrele de la morga Spitalului Judetean din Timisoara si de a le transporta la Bucuresti. Cu acest prilej s-a stabilit ca Nicolae Ghircoias, director al Institutului de Criminalistica din Inspectoratul General al Militiei, sa coordoneze activitatea de selectare a cadavrelor ce urmau a fi ridicate, intrucat acesta cunostea situatia mortilor si ranitilor.
Ion Deheleanu urma sa asigure autovehiculul frigorific de mare tonaj iar Corpodeanu sa desemneze ofiterii de militie care urmau sa ridice cadavrele din morga si sa le incarce in autovehicul. Conform planului stabilit, Deheleanu a luat legatura telefonic cu inginerul Dan Rotariu de la autobaza “Comtim”, caruia i-a cerut sa trimita la inspectorat un autovehicul frigorific.
Pentru ridicarea cadavrelor si incarcarea lor in autovehicul, Ion Corpodeanu i-a desemnat pe ofiterii de militie Iosif Veverca, Gheorghe Avram, Eugen Mita, Laurentiu Preda, Tiberiu Grui si Eugen Peptan. La spital Corpodeanu si Ghircoias s-au deplasat la doctorul Ovidiu Golea, directorul Spitalului Judetean. Acestuia i-au cerut sa deschida morga pentru a o degreva de cadavre, cu precizarea ca acestea urmeaza a fi depozitate intr-un alt loc, mai bun, pentru conservarea lor.
Intre orele 1.30 si 4.15 cei sase ofiteri desemnati de Corpodeanu au incarcat in autovehicul 40 de trupuri neinsufletite indicate de Ghircoias, care intocmise anterior situatia mortilor. Pentru reusita operatiunii si pentru a nu fi descoperiti de personalul medical, Corpodeanu si Ghircoias au luat masuri pentru intreruperea iluminatului din curtea spitalului.
In jurul orei cinci dimineata, conform planului stabilit, autovehiculul a plecat spre Bucuresti, escortat de “Dacia” in care se mai aflau doi ofiteri de militie. Potrivit intelegerii, cele doua autovehicule au fost asteptate la km 36, langa Bucuresti, de o echipa de ofiteri condusa de Ion Baciu, seful Directiei Economice din IGM. Aici numerele de inmatriculare ale celor doua autovehicule au fost inlocuite cu altele de Bucuresti iar conducerea lor a fost preluata de o echipa de ofiteri din IGM.
In noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989, dar si a doua zi, cele 40 de cadavre au fost incinerate in Crematoriul “Cenusa” iar cenusa a fost incarcata in patru tomberoane si apoi aruncata intr-o gura de canal de pe raza comunei Popesti Leordeni.

“Corpodeanu mi-a spus a mortii vor fi dusi la Arad sau Cluj in vederea conservarii”

Nicolae Ghircoias a recunoscut in instanta, in totalitate, savarsirea infractiunilor retinute in sarcina sa. Singura aparare pe care si-a formulat-o a fost ca a executat un ordin. Iata declaratia sa din timpul procesului public al revolutiei, transmis pe toate posturile nationale de radio si televiziune.
“Fara nici un fel de introducere, Corpodeanu l-a intrebat pe doctorul Golea daca are cheia de la morga. Golea a iesit si dupa circa un minut a revenit cu cheia. El ne-a condus pe scari, prin subsol, pe niste culoare, pana la morga. Corpodeanu si doi ofiteri au iesit in curte. Eu cu doctorul Golea am ramas in prosectura. Erau foarte multe cadavre. Nu cunosteam cine sunt persoanele identificate, nu dispuneam decat de un petic de hartie, cu un nume si un numar. In timp ce ma aflam in morga si imi puneam problema cum sa stabilesc cu cei decedati, Corpodeanu a venit si i-a cerut doctorului Golea cheile de la lacatul de la poarta spitalului. Golea a venit cu un manunchi de chei. Nu dupa mult timp poarta a fost deschisa, pentru ca am vazut intrand o autoizoterma in curte. S-a trecut la ridicarea celor identificati. A ridicat o persoana, a ridicat doua. Atunci am intrebat ce fac, unde-i duc. Pare-mi-se, Corpodeanu mi-a raspuns ca vor fi dusi la Arad sau Cluj in vederea conservarii, pana se linistesc spiritele. El mi-a mai spus ca au fost incarcate 40 de cadavre. De la spital am plecat la inspectorat. In urma noastra venea autoizoterma. L-am intrebat de ce vine autoizoterma dupa noi. A spus ca asa e ordinul. I-am raportat lui Nuta ce persoane identificate au ramas in morga. Era vorba de 16 cadavre, zece cunoscute si alte sase cu posibilitati de identificare”, a declarat in timpul procesului Nicolae Ghircoias.

“Unii dintre decedati prezentau cate patru-cinci plagi impuscate”

“Unii dintre decedati prezentau patru-cinci plagi impuscate, atat la nivelul coastelor, cat si la nivelul abdomenului. Foarte putini au avut plagi la nivelul capului. Despre un caz imi amintesc ca mi-a semnalat doctorul Golea; era vorba de o tanara adusa de colegi care avea decupat efectiv osul cranian, pe o portiune de 15-16 cm. Impuscaturile erau grupate, ceea ce denota ca s-a tras foc automat. Cele 40 de cadavre nu au fost autopsiate. Miroseau greu. Mirosul in morga era insuportabil. Procuratura daduse aprobare ca acesti decedati sa nu mai fie necropsiati. Pe 21 decembrie 1989 Nuta mi-a ordonat sa distrug registrele, respectiv fisele preluate de la Spitalul Judetean, plicurile cu impresiuni digitale si notitele cu datele despre cadavrele din morga. Am coborat la etajul doi, unde erau niste birouri ale criminalistilor, l-am luat pe seful de birou, maiorul Gelu Popovici. Pentru ca nu cunosteam unde e crematoriul inspectoratului, l-am rugat sa vina cu mine sa aruncam astea in foc. M-a insotit pana la usa crematoriului. I-am dat pachetul si i-am spus: "Du-te si pune-l in foc!". Era un fum foarte mare, nu se vedea ce e inauntru, nu cunosteam topografia locului. Imi facea impresia ca trebuie strabatute mai multe incaperi, nici azi nu stiu. Nuta era in curtea Militiei, langa un ARO de culoare alb-gri, si mi-a spus cand am iesit din cladire: "Distruge tot, urca-te intr-o masina si pleaca!"”, suna o alta parte din declaratia lui Ghircoias.

Material realizat cu sprijinul Asociatiei "Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989″ Timisoara

Cele mai citite

Poliţia atrage atenţia asupra unei noi metode de fraudă: Clienţii băncilor sunt contactaţi de persoane care pretind că sunt angajaţii ai băncii

Noua metodă de fraudă, denumită „spoofing” implică transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituţii bancare de încredere, cu privire...

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale, mai rapid și eficient, a...

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...
Ultima oră
Pe aceeași temă