16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Tel Drum simbolul puterii baronilor PSD

Cum a ajuns Tel Drum simbolul puterii baronilor PSD

Complicitate. Cea mai „norocoasă“ firmă din România. Societatea, apropiată de vicepremierul PSD Liviu Dragnea, a obținut în șase ani contracte de peste 270 de milioane de euro.

„Dragnea dă anumite fonduri europene și apoi câștigă Tel Drum. Dacă dispare Dragnea, dispare Tel Drum. Tel Drum are contract în fiecare comună. Ăsta e mafiotism, șarlatanie”, a declarat Marian Vanghelie, săptămâna trecută, în seara în care a fost exclus din Partidul Social Democrat. Mai mult, fostul vicepreședinte al PSD a susținut că la Ministerul Fondurilor Europene a sosit o adresă de la Bruxelles în care se cere urmărirea penală pentru firmele Tel Drum, apropriată de Liviu Dragnea, și Asesoft, aflată în sfera de influență a senatorului miliardar Sebastian Ghiță.

Afirmațiile lui Marian Vanghelie nu fac decât să confirme ceea ce presa, inclusiv „România liberă“, scrie de multă vreme. Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate din subordinea Consiliului Județean Teleorman, instituție la șefia căreia Liviu Dragnea a ajuns în anul următor. În 2001, CJ contractează un credit de aproximativ 3,7 milioane de euro pentru achiziționarea unui „tren reciclator”, necesar pentru refacerea drumurilor județene. Utilajul a intrat în patrimoniul Consiliului Judetean Teleorman, pentru a fi folosit de Tel Drum, deși procedurile pentru privatizarea societății au început în același an. Mai mult, tot atunci CJ a garantat un portofoliu de lucrări, după cum a relatat ulterior presa locală.

Licitația de privatizare a fost câștigată de o persoană fizică, Marian Fișcuci, care a plătit pentru Tel Drum doar 4 miliarde de lei vechi, în condițiile în care numai activul net al societății era de 20 de miliarde lei, conform Hotnews. Mai mult, Marian Fișcuci, care ar fi prieten apropiat al lui Liviu Dragnea, a cumpărat câțiva ani mai târziu și “trenul reciclator”, la un preț cu jumătate mai mic decât cel corect. 

Licitații câștigate pe bandă rulantă

Din momentul privatizării, Tel Drum nu a mai avut concurent pentru licitațiile organizate de autoritățile publice din Teleorman. De exemplu, în 2003-2004, Tel Drum a obţinut toate proiectele SAPARD pe drumuri, în valoare de 4,95 milioane euro, după cum a relatat „România liberă“.  Ulterior, firma a fost vândută de Marian Fișcuci către alte două persoane, Liviu Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghiaș, care s-au dovedit a fi foști colegi de facultate de-ai lui Dragnea. Mai mult, actualul vicepremier cânta în urmă cu 25 de ani în aceeaşi formaţie rock cu acţionarii firmei Tel Drum, scria în 2011 Adevărul de Seară.

“Norocul” Tel Drum s-a păstrat, așa că societatea câștiga cu regularitate toate contractele de asfaltare, întreținere drumuri, construire de școli și alimentare cu apa a unor comune din Teleorman. “Numai în ultimii trei ani, valoarea contractelor câștigate de Tel Drum se ridica la peste 700 milioane lei (aproximativ 170 milioane euro)”, arăta tot în 2011 și portalul România curată. 

Pe de altă parte, din cauza modului cum sunt câștigate licitațiile în Teleorman, Comisia Europeană a blocat, în același ani, fondurile pentru reabilitarea drumurilor judeţene. Decizia a fost luată după ce, în urma unui audit, inspectorii europeni au descoperit probleme grave la contractele semnate de Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman, pentru repararea a două drumuri judeţene, DJ 506 şi DJ 701. Cele două contracte erau semnate, potrivit presei, tocmai cu firma Tel Drum SA. Mai mult, în septembrie anul acesta, procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva lui Marian Fișcuci, fost acționar Tel Drum, și a altor două persoane pentru evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

În ciuda acestui fapt, accesul la contracte publice al firmei teleormănene nu a fost limitat. Din contră, aceasta a obţinut anul trecut, pentru încă patru ani, până în 2017, contractul pentru dezăpezirea drumurilor judeţene din Teleorman. Consiliul Judeţean Teleorman a încheiat cu această societate un contract de 68 de milioane lei pentru servicii de întreţinere curentă pe timp de iarnă, pentru 802 kilometri de drumuri judeţene.

În fine, Hotnews a descoperit o altă serie “excepțională” de contracte câștigate cu statul de când Liviu Dragnea e în Guvern: peste 100 milioane de euro în trei ani, primite de la autorități din Dâmbovița, Satu Mare, Craiova, Olt, Constanța și Compania Națională de Drumuri.  

Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă