18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCum și-a ascuns Culiţă Tărâţă contractele dintre firmele sale și Consiliul Judeţean...

Cum și-a ascuns Culiţă Tărâţă contractele dintre firmele sale și Consiliul Judeţean Neamţ

O companie în spatele căreia se află Culiţă Tărâţă a primit contracte de sute de mii de lei din partea unei instituţii subordonate Consiliului Judeţean Neamţ, al cărui preşedinte este chiar controversatul politician. Această firmă are însă acelaşi sediu cu societăţile familiei politicianului şi cumpără produse tot de la acestea.

Compania “T C E 3 Brazi” SRL Piatra Neamţ, firmă la care acţionari sunt Elvira şi Mihai Tărâţă (soţia şi, respectiv, unul dintre fiii președintelui Consiliului Județean) a derulat contracte de furnizare de produse agro-alimentare cu instituţii ale statului până în anul 2012, pe vremea când Culiță Tărâță era deputat de Neamț.

După ce acesta din urmă a deveni președintele Consiliului Județean, societățile deținute de familia sa au cerut întreruperea contractelor de furnizare pentru a nu exista un conflict de interese, potrivit directorului general al DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.

În realitate, însă, majoritatea contractelor deţinute de TCE 3 Brazi au fost atribuite prin încredinţare directă firmei SC AgroConsulting Pres SRL, firmă nou-înfiinţată, dar care are acelaşi sediu cu celelalte companii deţinute de familia Tărâţă, în comuna Zăneşti.

Mai mult, administratorul noii societății este Radu Bălău, un fost angajat al TCE 3 Brazi. De altfel, încă din anul 2009, Radu Bălău a fost administratorul a câteva zeci de firme ale familiei Tărâţă şi chiar acţionar al unora deţinute direct de Culiţă Tărâţă, soţia şi doi dintre fiii săi.

Cum am aflat de la sursă cine este în spatele firmei

Contractele de furnizare de carne şi produse lactate către DGASPC Neamţ, instituţie aflată în directa subordine a CJ, au fost atribuite direct AgroConsulting Pres atât în 2012 cât şi în 2013. Valoarea totală a contractelor se ridică la aproape cinci sute de mii de lei.

Ca să aflăm direct de la sursă cine se ascunde, de fapt, în spatele acestei societăți, ne-am dus la sediul din comuna Zăneşti, mai exact chiar acolo unde funcționează Abatorul TCE 3 Brazi. Sub pretextul că vrem să cumpărăm, de la AgroConsulting, carne de vită pentru o persoană bolnavă, am intrat în discuţie cu contabila şefă a abatorului, care ne-a explicat a cui este, de fapt, firma.

Reporter: Aici e Agroconsulting, nu?

Contabil: AgroSuind.

R: Eu am auzit că de aici vine carnea pentru Protecția Copilului și știu că e foarte bună și de aia.

C: De aici vine.

R: Mi-a zis cineva de la Protecția Copilului, “Mergeți acolo, că acolo are”. Am nimerit bine?

C: Da.

R: Tot aia e?

C: Da.

R: Am pe cineva operat și trebuie mai multă carne proaspată. Cu cine discutăm, cu domnul Bălău?

C: Da, Bălău.

R: De fapt, domnul Culiță e, nu?

C: Da

R: Dar AgroConsulting nu e același lucru?

C: Da, da. Dar Suind-ul facturează pentru Agroconsulting.

Care este de fapt rețeua: carnea era produsă de firma AgroSuind, firmă deţinută de Mihai Tărâţă, unul dintre fii preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, și vândută către Agroconsulting, care o dădea mai departe la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Iar administratorul firmei Agro Suind este acelaşi Radu Bălău, omul de încredere al familiei Tărâţă.

“Trei Brazi, Agroconsulting Prest, tot ale lui Tărâță sunt”

Cristina Păvăluţă, directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, susţine că nu are o problemă legată de numele unui acţionar sau administrator al unei firme private, atât timp cât instituţia pe care o conduce este mulţumită de produsele achiziţionate, la un preţ destul de bun. ”De doi ani, tot aud discuţia asta. Am avut contracte cu AgroConsulting, cu TCE, cu Agro …dracu’, că de fapt e acelaşi lucru. Am luat lapte, carne, chestii din astea. Nu a avut nimeni nimic de reproşat ceva ca preţ sau calitate. S-au întrerupt contractele, dar s-au făcut altele în 2012 cu acte adiţionale pe 2013. Mai avem un contract cu o firmă de transport, MondoTur, care am înţeles că ar fi tot în legătura cu Culiţă Tărâţă”, ne-a explicat, cu o sinceritate surprinzătoare, Cristina Păvăluță.

Pe de altă parte, Radu Balău nu a dorit să discute cu reporterii României libere. Inițial, secretara sa ne-a comunicat să așteptăm, apoi, după ce i-am spus care este subiectul, ne-a explicat că Radu Bălău nu ne mai poate primi. Totuși, angajata ne-a confirmat că firmele menționate până acum au legătura una cu alta.

Conflict de interese?

Atribuirea contractelor de la Consiliul Judeţean către firmele administrate de Radu Bălău, fostul angajat şi partener de afaceri al fiilor şi soţiei lui Culiţă Tărâţă, ar putea constitui conflict de interese, potrivit articolului 253 din Codul Penal. “Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.”

Afaceri controversate cu Insula Mare a Brăilei

Culiţă Tărâţă a exploatat, peste zece ani, cea mai mare fermă din România, Insula Mare a Brăilei (IMB), cu vaste terenuri a­gricole – aproape 60.000 de hectare. Firma TCE 3 Brazi SRL a lui Culiţă Tărâţă luase IMB în arendă de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), începând cu anul 2001, pe o perioadă de 20 de ani. În 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca IMB să fie concesionată pe o perioadă de 49 de ani firmei Agricost, aparţinând omului de afaceri ieşean Constantin Duluţe, bun prieten al şefului CJ Neamţ Culiţă Tărâţă. Cei doi sunt parteneri de afaceri din 2004, când firma Agricost a preluat activele TCE 3 Brazi, care înregistra la vremea respectivă datorii imense, în ciuda faptului că exploata cele mai fertile terenuri din România. Firma Agricost a cerut în instanţă de la ADS concesionarea terenurilor din insulă, lucru pe care l-a obţinut cinci ani mai târziu. Totuşi, contractul cu ADS privind terenurile IMB a fost semnat efectiv doi ani mai târziu, astfel că statul nu a mai încasat 16 milioane de euro.

Ce spune Culiţă Tărâţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ ne-a spus că toate achiziţiile sunt legale, nu există nici o legătură între firma AgroConsulting şi abatorul pe care îl deţine familia sa. În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Radu Bălău acesta ne-a răspuns ironic, spunând că este „fratele lui” : “ Radu este fratele meu. Nu mai visaţi, că totul este legal.Nu aş face eu aşa ceva acum. Nu există nici o legătură între AgroConsulting şi abator. Asta visaţi voi. Verificaţi hârtiile.”

Cariera politică – alianţe cu toate partidele

Culiţă Tărâţa a fost menbru PDSR încă din anul 1993.Din 2000 până în 2004 a fost deputat în Parlamentul Romaniei din partea PDSR. Din anul 2008 a fost reales deputat pe listele PSD, partid pe care l-a părăsit în 2009 pentru a înfiinţa UNPR.Din 2009 este vicepreşedinte UNPR la nivel naţional. În 2012 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ pe listele UNPR cu sprijinul PDL şi PNŢCD.Ulterior a rupt şi această alianţă, iar acum, la nivel local se află în conflict atât cu PSD cât şi cu PDL fiind susţinut de PNL Neamţ. Împreună cu PNL şi o parte din PDL vor să schimbe din funcţie vicepreședinții PSD ai Consiliului Județean Neamț, viceprimarii PSD și reprezentanții acestora în companiile publice din Neamț, cum ar fi Apa Serv. Situația de la Neamț a fost în discuție și în ședința de săptămâna aceasta a Comitetului Executiv al PSD, acolo unde chiar Victor Ponta a remarcat că baronul Tărâță nu și-a îndeplinit sarcinile în campania pentru europarlamentare. 

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă