10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCumetria chimica Naghi-Magureanu

Cumetria chimica Naghi-Magureanu

Fost director al serviciului de Protectie si Paza (SPP), generalul Gabriel Naghi s-a lansat in afaceri cu produse chimice impreuna cu Marian Magureanu si Andrei Biris, fiul si, respectiv, ginerele ex-directorului Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu. Cei trei sunt asociati in SC Amochim SA, o societate cu capital majoritar elvetian cladita pe scheletul combinatului Amonil din Slobozia. Firma Amochim are legaturi cu societati inregistrate in Elvetia, dar exista fire ce duc si catre defuncta Columna, banca elvetiana dovedita ulterior, de fapt, o casuta postala. Amochim SA este singura firma din Romania care a obtinut licenta pentru AdBlue – o solutie de uree si apa destinata reducerii emisiilor poluante la autocamioanele diesel, urmand ca in viitor sa fabrice si bioetanol, folosit drept combustibil la autoturisme.
Marian Magureanu sustine ca nu-l cunoaste personal si nu l-a cunoscut niciodata pe Gabriel Naghi. "Pe mine m-a atras partea de noutate. Nu a fost nici un pont", a declarat Marian Magureanu. Rugat sa ne explice legaturile generalului Naghi si ale tandemului Marian Magureanu-Andrei Biris cu afacerile Amochim-Amonil de la Slobozia, Dumitru Badila, directorul celor doua firme, ne-a declarat sec: "Sunt si ei actionari. Care e problema?".

 

Multe din capacitatile de productie ale Amochim-ului lui Naghi si Magureanu sunt insa preluate de la fratiorul mai mare, combinatul Amonil. Afacerea Amochim are toate sansele sa-i imbogateasca pe asociati deoarece, conform declaratiilor directorului Dumitru Badila, ar fi singura firma din Romania care are licenta pentru producerea substantei AdBlue.

Parteneriat romano-elvetian

Infiintata in septembrie 2005, societatea Amochim s-a format avand ca actionari importanti doua firme: Alchem Ag din Elvetia cu 54% si Amonil SA Slobozia cu 20%. Daca firma elvetiana a adus ca aport suma de 771.000 de dolari, combinatul Amonil a contribuit chiar cu o parte din activele sale la crearea noii firme in care mai tarziu si-au facut aparitia generalul Naghi, juniorul Magureanu si ginerele Biris. Cat de corect au fost evaluate activele pe care Amonil le-a cedat catre Amochim este greu de spus avand in vedere faptul ca ambele societati erau si inca sunt conduse de aceeasi persoana: Dumitru Badila. Oricum, preluarea unor active de la combinatul Amonil nu a insemnat neaparat ca Amochim si-a asumat intregul proces de fabricare a produselor proprii. La finalul anului 2006, conform declaratiilor contabile, pe statele de plata ale Amochim figurau doar 10 salariati. Ceea ce inseamna ca produsele chimice vandute sub marca Amochim au fost de fapt fabricate cu ajutorul nesperat al combinatului Amonil si al celor peste 700 de angajati care au fost aici in 2006, iar apoi totul a fost rezolvat in contabilitatile celor doua societati. Cat de benefica a fost aceasta afacere pentru Amonil este greu de apreciat avand in vedere ca vechiul combinat a raportat la finele anului trecut pierderi de 190 miliarde lei vechi, pierderi ce in primul semestru al acestui an au crescut cu 88%.

Naghi si Magurenii au intrat in firma in aceeasi zi
In fata unei asemenea afaceri de succes fostul sef al SPP Gabriel Naghi nu a putut ramane indiferent. La data de 13 decembrie 2006, pentru suma de 550 de milioane de lei vechi, el a obtinut statutul de actionar la Amochim. E drept, o participatie mica, de 0,3%, dar nu se intampla in fiecare zi ca un fost sef de serviciu secret sa se apuce de astfel de afaceri. Intrarea generalului Naghi in afacerea Amochim nu a fost straina de interesele familiei fostului sef al SRI Virgil Magureanu. Exact la data la care fostul sef al SPP cumpara actiuni la Amochim, acelasi lucru era facut de fiul lui Virgil Magureanu, Marian Magureanu, si de ginerele Andrei Biris. Spre deosebire de Gabriel Naghi, cei doi au investit sume mult mai mari in actiuni. Marian Magureanu a cheltuit aproape 4,5 miliarde de lei pentru 2,4% din actiunile Amochim, iar cumnatul lui, Andrei Biris, 3,5 miliarde pentru o cota de 1,9%. Intrarea "la vedere" a celor doi in firma Amochim a fost o miscare un pic imprudenta, deconspirand implicarea oamenilor lui Virgil Magureanu in afacerile cu produse chimice de la Slobozia. Totodata, a fost de natura sa ridice semne de intrebare si cu privire la identitatea proprietarilor din spatele firmelor inmatriculate prin Elvetia care au obtinut statutul de investitori la Amonil si Amochim.

"Creierul" Badila

Amonil si Amochim au mai multe de impartit decat pare la prima vedere. Ce nu a putut lua de la Amonil ca aport in natura la crearea propriului capital social, Amochim a inchiriat. si nu pe o perioada de un an, doi, ci pentru 49 de ani. Contractele au fost semnate in toamna anului trecut, fiind urmate imediat de concedieri masive dictate de conducerea combinatului, insa putin a contat.
In relatia dintre cele doua societati important este si faptul ca ambele firme impart, cumva, si aceeasi conducere. Dumitru Badila pare sa fie "creierul" care coordoneaza ambele afaceri din acelasi sediu aflat in Bucuresti, pe strada Cezar Bolliac nr 22-24. In plus, in afara functiilor de administrator la Amonil si la Amochim, Badila detine o functie similara si la Euro Trading Chemicals SRL. Cu sediul tot in Cezar Bolliac 22-24, acest SRL are calitatea de actionar si la Amonil, si la Amochim.
si surprizele nu se opresc aici. Din ianuarie 2003, impotriva Euro Trading Chemicals SRL a fost deschisa procedura falimentului pentru ca societatea nu a achitat creditele contractate cu ani in urma de la Banca Columna. si ca incurcatura sa fie si mai mare, nici proprietarul Euro Trading Chemicals SRL, firma elvetiana Aledo Commerce AG, nu o duce prea bine. Din 2002, este si ea in lichidare.

Dumitru Badila: "Sunt si ei actionari. Care e problema?"

Rugat sa ne explice legaturile generalului Naghi si ale lui Marian Magureanu cu afacerile Amochim-Amonil de la Slobozia, directorul Dumitru Badila ne-a declarat sec: "Sunt si ei actionari. Care e problema?".

Marian Magureanu: "Nu a fost nici un pont"
"Am ajuns actionar asa cum se ajunge actionar", ne-a declarat fiul fostului director al SRI. Desi Registrul Comertului arata ca Magureanu jr. si-a facut aparitia in Amochim SA la aceeasi data cu fostul sef al SPP, Gabriel Naghi, acest lucru nu a fost recunoscut.
"Am fost de la inceput in firma. Sunt printre membrii fondatori. Am participat cu idei la toata treaba asta. Pe mine m-a atras partea de noutate. Nu a fost nici un pont", a declarat Marian Magureanu. El s-a contrazis insa singur, recunoscand cateva minute mai tarziu ca, de fapt, actiunile sale la Amochim i-au fost cedate de firma elevetiana Alchem AG. Firma cu care, normal, nu are nici o legatura. Dupa cum nu se poate vorbi nici de vreo relatie cu Gabriel Naghi, partenerul cu care este asociat: "Nu-l cunosc personal, nu l-am intalnit niciodata pe domnul Naghi".

Naghi, de negasit

Desi in actele Registrului Comertului apare ca actionar si administrator de firme, generalul Gabriel Naghi este o persoana foarte greu, chiar imposibil de gasit.
De la firma de protectie si investigatii ni s-a spus sec: "Nu lucreaza aici". Incercand sa lamurim situatia, am cerut cu patronul Naghi, dar raspunsul nu a fost diferit: "si-a vandut actiunile de acum 6 luni". si totusi generalul inca mai figureaza in Registrul Comertului. Nici la firma de consultanta financiara nu am avut succes. Acum spatiul este ocupat de un cabinet de avocatura si abia-abia daca isi mai aminteste cineva de aici cine este Naghi. Mai rau, aproape ca se instaleaza o stare de lapsus cand interlocutorul aude ca Naghi este cautat de un ziarist.
Nu-i de mirare cat timp partenerul sau de afaceri Marian Magureanu sustine ca nici macar nu-l cunoaste, iar Virgil Magureanu declara ca nu-i stie numerele de telefon.

» Reteaua Columna a inviat
De-a lungul timpului, numele fostului director al SRI, Virgil Magureanu, a mai fost asociat, prin intermediul unor interpusi, in afaceri cu produse chimice. Euro Trading Chemicals a fost SRL-ul care a reusit in perioada 1995-1997 sa cumpere de la Combinatul Turnu din Turnu Magurele ingrasaminte chimice la un pret situat sub valoarea de piata. Ingrasamintele erau apoi revandute firmei Aledo Commerce din Elevetia, care le valorifica mai departe pe pietele externe la valoarea lor reala. Din aceste tranzactii Combinatul Turnu iesea in paguba, iar suveica Euro Trading Chemicals – Aledo Commerce AG inregistra profituri consistente. De altfel, aceeasi firma Euro Trading Chemicals a reusit sa achizitioneze in 1996 pachetul majoritar de actiuni la Combinatul Turnu. In conformitate cu legislatia de atunci, Combinatul Turnu a cerut FPS sa-i achite datoriile acumulate inainte de a fi privatizat. S-au facut calcule, s-au adunat facturi, si in noiembrie 1996 FPS a virat peste 25 de miliarde de lei. Mai tarziu s-a dovedit ca o parte din datoriile invocate de noii actionari de la Combinatul Turnu erau fictive. In acelasi an, in 1996, SRL-ul Euro Trading Chemicals avea sa cumpere si pachetul majoritar de actiuni la Amonil Slobozia, unde astazi – desi se afla in procedura de faliment – mai detine 28%.
Desi Magureanu a negat mereu orice legatura cu Banca Columna, ce a fost infiintata in 1994, avand ca actionar o casuta postala din Elvetia, investigatiile jurnalistice au demonstrat ca fostul sef al SRI a avut interese si in jurul acestei afaceri. Afacerea banca Columna avea sa duca si la formarea unui grup de firme detinute pe hartie de aceleasi personaje, printre acestia numarandu-se Marius Tarlea si Dumitru Badila.

» Protectie si consultanta marca SPP

Trecut in rezerva de presedintele Basescu, generalul Naghi s-a apucat de afaceri dupa ce a parasit comanda SPP. In decembrie 2006, impreuna cu fostul director al SRI Radu Timofte si cu fiul generalului SRI Ionel Marin, Adrian Marius Marin, a infiintat o firma de detectivi si protectie persoane, SC Investigatii si Securitate Omega SRL. In prezent, Gabriel Naghi detine 90% din aceasta firma, ceilalti parteneri retragandu-se din afacere. Tot la finalul anului 2006, Naghi a creat in paralel si o firma de consultanta si afaceri. Nu prea a avut inspiratie si a botezat-o cam la fel cu prima: Omega Management Consulting Expert SRL. In aceasta societate, ce functioneaza, conform actelor depuse la Registrul Comertului, undeva la etajul 10 intr-un bloc situat pe bulevardul Ghica Tei, generalul este unic actionar si unic administrator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă