10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDaciana Sârbu, Adina Vălean şi Elena Băsescu primesc 4300 de euro pe...

Daciana Sârbu, Adina Vălean şi Elena Băsescu primesc 4300 de euro pe lună ca să fie invizibile pentru români

Fiecare reprezentant al României în Parlamentul European primeşte lunar câte 4.300 de euro pentru „acoperirea cheltuielilor din România şi pentru costurile de administrare a birourilor”. Cu toate acestea, RL a constatat că, în multe cazuri, europarlamentarii nu şi-au deschis deloc birouri în ţară sau au mimat deschiderea unor cabinete în sediile propriilor partide.

 

Pe europarlamentarii Adina Vălean, Daciana Sârbu, Elena Băsescu sau Ramona Mănescu nu îi poţi găsi la muncă în ţară nici dacă dai cu tunul. Nimeni nu ştie când au programe de audienţe, iar pe la (pseudo) birourile de europarlamentar din ţară trec o dată la câteva luni, neregulat.  Adina Vălean, soţia liderului liberal Crin Antonescu nici măcar nu s-a obosit să-şi deschidă cabinet de europarlamentar în România. Soţia ­primarului de la sectorul 6 – ­Ramona Mănescu, soţia premierului – Daciana Sârbu Ponta, fiica preşedintelui – Elena Băsescu – susţin, pe paginile proprii de prezentare, că ar avea birouri la ele în ţară. De fapt, e vorba de o şmecherie. Aceste ­birouri funcţionează în sediile de partid din care provin: PSD, PNL sau PDL.

Europarlamentarii trebuie să meargă în circumscripţii

La sediile europarlamentarilor noştri, nimeni nu ştie programele de audienţe ale aleşilor. Cei cu care am stat de vorbă recunosc faptul că îi văd o dată la câteva luni şi ne îndeamnă să le scriem pe mail dacă vrem să le comunicăm ceva. Spre exemplu, Daciana Sârbu ne-a anunţat că are birouri europarlamentare la Câmpina, Sibiu, Arad şi Timişoara. Când am stat de vorbă cu ea ne-a spus că are cheltuieli de 2.000 de euro pentru activitatea din ţară. Am mers însă să le vedem şi am constatat că  Daciana Sârbu nu şi-a amenajat de fapt birouri propriu-zise, iar la adresele respective sunt sediile partidelor (şi-a pus doar o siglă, la fel ca şi europarlamentarul Elena Băsescu).

Potrivit regulilor de funcţio­nare ale Parlamentului European, publicate pe propriul site, fiecare europarlamentar pri­meşte o indemnizaţie de 4.299 de euro, lunar,  pentru cabinetele europarlamentare şi pentru „acoperirea cheltuielilor din statul membru în care au fost aleşi, precum costurile de administrare a birourilor deputaţilor”.

Ne întrebăm cum explică Adina Vălean „cheltuielile din statul membru” în valoare de 4.299 de euro dacă nu are nici un cabinet deschis în România. Sau Ramona Mănescu, cea care are birou de europarlamentar… pe Internet.

Vinerea este alocată pentru deplasări în teritoriu

Şi totuşi, această cheltuială netransparentă a banilor europeni se face, în mod aproape surprinzător, cu binecuvântarea Parlamentului European. Într-un răspuns oficial repre­zentanţa Parlamentului European la Bucureşti ne-a precizat că „deputaţii europeni nu sunt obligaţi să deschidă cabinete europarlamentare dacă nu doresc să facă acest lucru”.

Pe de altă parte, la întrebarea care este rolul unui cabinet ­parlamentar, ni s-a spus că de luni până joi europarlamentarii îşi desfăşoară munca la Bruxelles şi în plen la Strabourg, iar ­„zilele de vineri sunt alocate acti­vităţii parlamentarilor în statele mem­bre, iar pentru această muncă în circums­cripţie, pot avea nevoie de un cabinet individual de ­europarlamentar unde să-şi desfăşoare activitatea parlamentară: de exemplu, să poată primi cetă­ţenii care li se adre­sează lor”.

Doar că Sârbu, Băsescu, Vălean şi Mănescu nu au program de audienţă şi trec pe la birourile europarlamenatare amenajate în sedii de partid (în cazul ultimelor două nici nu este cazul de aşa ceva) o dată la câteva luni. Deci întâlnirea cu alegătorii este exclusă. Banii însă cel mai probabil sunt încasaţi, deoarece aceeaşi reprezentanţă a Parlamentului European ne-a precizat că această indemni­zaţie poate fi doar „redusă la jumătate în cazul deputaţilor care, fără o justificare adecvată, nu participă la jumătate din numărul şedinţelor plenare care au loc în cursul unui an parlamentar”.

Pe de altă parte, europarlamentarii nu plătesc chirii pentru birourile europarlamenatare din străinătate: „Birourile deputaţilor din cele două sedii ale Parlamentului European (Bruxelles şi Strasbourg) sunt puse la dispoziţia tuturor europarlamentarilor gratuit”, ne-a precizat aceeaşi sursă.

„Mai bine trimiteţi un mail”

Daciana Sârbu are un blog şi două numere de telefon de la Strasbourg şi de la Bruxelles şi un altul românesc de la „birou”. Am sunat şi ni s-a precizat că biroul este de fapt sediul PSD Bucureşti şi “cel mai bine îi trimiteţi un mail deoarece nu există nici un program de audienţe”.

La unul dintre birourile din ­diaspora, consilierul Georgiana Popescu ne-a spus că “decât să depuneţi memorii la sediile din ţară şi mai ales dacă e ceva personal mai bine ne trimiteţi un e-mail cu problemele dumneavoastră”. Ne-am deplasat la Sibiu dar în afara unui banner cu “birou europarlamentar Daciana Sârbu” nu există alt semn că în sediul PSD Sibiu ar funcţiona vreun astfel de cabinet. E vorba de o cameră lungă tapetată cu afişe pentru campania electorală de la alegerile de pe 9 decembrie. Un domn de serviciu (nu angajat al Dacianei) ne-a spus că Sârbu vine la sediu la interval de o lună  sau o lună şi jumătate şi că nu are sens să-i lăsăm vreun memoriu, “mai bine îi scrieţi pe mail”.

Daciana Sârbu ne-a precizat că mai are sedii şi în Câmpina, Timişoara şi Arad. “Am făcut un contract de subînchirere cu PSD pentru a fi acoperită. Parlamentul European acordă o sumă pentru cabinetele din teritoriu. Nu ne verifică nimeni, dar eu am vrut să fiu acoperită. Am sigla şi un om în fiecare cabinet. Cheltuielile diferă de la lună la lună şi sunt în jur de 2.000 euro. Oamenii se pot înscrie în audien­ţă şi există posibilitatea să ne vedem.”

Trimiteţi memoriul prin poştă

Dacă Daciana Sârbu este “acoperită” deoarece a subînchiriat o parte din sediul PSD, e greu de explicat cum îşi decontează cheltuielile europarlamentarul PNL Adina Vălean. Pe pagina sa, valean.eu, la rubrica contact nu există decât numere de telefon de la două adrese, una din Strasbourg, alta din Bruxelles. Am sunat la sediul central al PNL, care ne-a direcţionat spre şefa de cabinet a lui Crin Antonescu, soţul doamnei Vălean. Am sunat-o pe mobil pe şefa de cabinet a lui Crin Antonescu care ne-a trimis un SMS cu numărul de telefon al  Iuliei Bădănoiu, şefa de cabinet a ­Adinei Vălean.

Am avut o discuţie telefonică în care am pretins că suntem din Bucureşti şi avem o afacere cu fonduri europene – o ciupercărie – şi dorim o întrevedere cu eurodeputatul Vălean sau dorim să-i înmânăm personal un memoriu.

Bădănoiu: Doamna are biroul de europarlamentar doar la Bruxelles şi Strasbourg. Eu sunt asistenta dânsei, puteţi lăsa memoriul la mine, la ­sediul PNL.

Reporter: Să întreb de dumneavoastră?

Bădănoiu: Nu. Lăsaţi memoriul la secretariat, eu nu am cum să vă ajut.

Reporter: Altundeva nu se poate?

Bădănoiu: La Bruxelles, dacă doriţi, îl puteţi trimite prin poştă, ajunge în trei zile maximum. Până acum nu am primit nici un memoriu aici. Toate se transmit la Bruxelles.

Reporter: Dar doamna a fost aleasă la Bucureşti.

Bădănoiu: A fost aleasă aici, dar Parlamentul European nu funcţionează în România.

Audienţă prin Facebook

Tot la Sibiu şi-a deschis birou ­europarlamentar Elena Băsescu. Singurul lucru care te îndrep­tăţeşte să crezi asta îl reprezintă afişul de pe sediul PDL Sibiu. Altfel, o cameră unde o secretară ne-a zis că fata preşe­din­telui nu are audienţe, dar vine o dată la două, chiar trei luni. Apoi ne-a sfătuit să nu încercăm nici la Timişoara, deoarece “sediul de acolo s-a închis. Cel mai bine lăsaţi memoriul la Bucu­reşti pentru că e mai aproape”. Probabil mai aproape de Bruxelles sau de locul de domiciliu al Elenei Băsescu.  De pe site-ul ei, ebasescu.ro, mai aflăm că are un sediul în General Berthelot 27, unde însă funcţionează PDL Sector 1.

Pe pagina PNL Sector 6, Ramona Mănescu are o pagină de prezentare. Astfel încât am sunat la organizaţia sectorului al cărui primar este soţul Ramonei (Rareş). Tot aici scrie că doamna Mănescu are audienţe vineri între 17  şi 19. Am dorit o programare, dar ni s-a spus: “Doamna nu ştiu când vine în ţară. Nu vă pot programa”. În schimb, Ramona Mănescu ­vine cu o inovaţie, deschizân­du-şi pe Facebook un cabinet europarlamentar online. ­Ne-am ­înscris şi noi la o audienţă marţea trecută cu următorul mesaj: “Mă numesc Răzvan Tomiţă, bucureş­tean din sectorul 6. Am deschis o ciupercărie cu fonduri europene, dar au existat nişte întârzieri la plăţi şi afacerea nu prea mai merge. Mi s-au pus beţe în roate de către autorităţile române şi de la Bruxelles. Am mari pagube. Aş dori să îmi acordaţi o audien­ţă atunci când veniţi în teritoriu la Bucureşti sau să îmi spuneţi unde pot depune un memoriu cu documente”. După o săptămână nu primisem nici un răspuns.

Am încercat în repetate rânduri să le contactăm prin telefon şi prin mesaje pe Elena ­Băsescu, Ramona Mănescu şi Adina Vălean, dar fără succes.

Declarativ, cheltuieli mari

Investiţiile ­europarlamentarilor mai sus menţionaţi în cabine­tele din ţară par infime. Asta, în ­contextul în care europarlamentarii primesc indemnizaţii lunare consistente. Una dintre ele, în valoare de 4.299 de euro, “vizează acoperirea ­cheltuielilor din statul ­membru în care au fost aleşi, precum ­costurile de administrare a birourilor deputaţilor, factura telefonică şi taxele poştale, achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic şi telematic. Indemnizaţia este redusă la jumătate în cazul deputaţilor care, fără o justificare adecvată, nu participă la jumătate din numărul şedinţelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august)”.

33 de parlamentari are România în Parlamentul European. Din partea PSD – 10, PC – 1, PDL – 10, UDMR – 3, PNL – 5, PRM – 3 şi un independent.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă